Hlavní navigace

Od 1. dubna bude omezen prodej vína. A není to apríl

28. 3. 2017

Sdílet

 Autor: MZe/Vitalia.cz
Prodej vína, tak jak jsme byli doposud zvyklí, končí. V trafikách a květinářstvích už ho jen tak nekoupíte. Důvodem je změna vinařského zákona, která v sobotu vstoupí v platnost.

Od prvního dubna se mění vinařský zákon. Poměrně zásadně se mění podmínky, za kterých si budeme moci kupovat stáčené, sudové nebo čepované víno.

Sudové víno

Koupit si sudové víno budeme moci jen ve sklepích daného vinaře, v jeho vlastní vinotéce nebo provozovně, kterou si někde zřídí. Možné je také, že si provozovnu zřídí přímo ve vaší oblíbené vinotéce – pak si sudové víno koupíte i tam. Šlo by pak o tzv. prodejnu shop in shop. Je pravděpodobné, že benzínové pumpy, květinářství nebo trafiky půjdou z kola ven, legislativa bude výrazně přísnější, přibude papírování.

Sudové víno – víno nebo jiný produkt uvedený pod kódem kombinované nomenklatury 2204 nebo 2205, s výjimkou moštu, určené k prodeji spotřebiteli nebo prodávané spotřebiteli z jiného obalu než z obalu určeného pro spotřebitele.

Čepované víno – víno prodávané spotřebiteli k bezprostřední konzumaci v místě prodeje nebo jako zabalené v místě prodeje na žádost spotřebitele z jednorázového obalu určeného pro spotřebitele s jediným otvorem k plnění a nevyměnitelným výčepním ventilem.

Rozlévané víno – víno prodávané spotřebiteli k bezprostřední konzumaci v místě prodeje z obalu určeného pro spotřebitele o maximálním objemu 5 litrů.

Čepované a rozlévané víno

Čepované a rozlévané víno vám od prvního dubna letošního roku prodejce nabídne jen v obalech určených pro spotřebitele, což je jednorázový nebo bez výměny jednorázového uzávěru znovu nenaplnitelný obal o maximálním objemu dvacet litrů. Musí být opatřen údaji podle předpisů Evropské unie.

Pokud provozovatel chtěl plnit vlastní lahve, bude muset mít svoji provozovnu označenou jako stáčírnu, bude muset vést evidenční knihy a jeho jméno a provozovna by musela figurovat na obale prodávaného vína. Navíc by musel splňovat i řadu požadavků ze zákona o vinohradnictví a vinařství a zákona o potravinách a tabákových výrobcích.

Chcete-li se zábavnou a snadnou formou dozvědět více, podívejte se na web Ministerstva zemědělství ČR, které pomocí komiksu osvětluje vinařům i všem obchodníkům s vínem většinu zásadních otázek, které je v souvislosti se změnami napadnou.

Zpracováno dle materiálů eagri.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).