Hlavní navigace

Očkování proti rakovině děložního čípku: chystá se první antikampaň

4. 1. 2017

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Společnost pacientů s následky po očkování oznámila, že spustí kampaň Neočkujte proti HPV. Jedná se zřejmě o první podobný počin u nás. Podle ministerstva zdravotnictví není k podobné kampani ani obavám z vakcín důvod.

Očkování proti HPV je známé také jako očkování proti rakovině děložního čípku či děložního hrdla. Tato vakcinace je oficiálně doporučována, a to nejen dívkám, ale rovněž chlapcům. Přesto ji provázejí u nás, ale i ve světě, kontroverzní reakce.

HPV

  • Lidský papillomavirus, Human papilloma virus.
  • Viry napadají buňky lidské pokožky a sliznic, mohou vést k různým onemocněním, nejznámější je rakovina děložního hrdla (čípku).
  • HPV dále může způsobit například rakovinu zevních rodidel a pochvy u žen, u žen i mužů rakoviny análního otvoru, rakoviny v oblasti hlavy a krku, genitální bradavice, u mužů pak rakovinu penisu.
  • Nákaza HPV ve většině případů sama odezní, je to nejčastější sexuálně přenosná infekce, jejímž nositelem se během života stane většina z nás (osmdesát procent). V těle může přetrvávat i několik let bez jakýchkoli příznaků.
  • Infekci HPV nelze léčit, je možné pouze odstranit její projevy. Tedy léčit onemocnění, které by se na základě infekce rozvinulo.
  • Proti některým typům viru se lze bránit vakcínami.

Zatím se jedná o očkování dobrovolné, nicméně ozývají se také hlasy, že by mělo být zařazeno mezi povinná očkování, jak nedávno uvedl například Jiří Ondruš, prezident HPV College (více v rozhovoru s Vladimírem Dvořákem, předsedou Sdružení soukromých gynekologů ČR, který říká: „Rakovina děložního hrdla je pouze špička ledovce.“).

Obě strany prý hrají na city

Podle Společnosti pacientů s následky po očkování je vakcinace proti lidským papilomavirům (HPV) vakcínami Cervarix, Silgard a Gardasil 9 jedním z nejkontroverznějších a nejsilněji odborně kritizovaných očkování současnosti; rozhodla se proto se svými spolupracovníky i sympatizanty z řad rodičů „bránit českou veřejnost a české děti před rozsáhlými manipulacemi, klamáním a uváděním v omyl“. „Mohutné investice a komplexní reklamní kampaně se dnes snaží zakrýt a potlačit nepříjemné objektivní skutečnosti. Snaží se zabránit rodičům učinit skutečně informované rozhodnutí o očkování či neočkování svých dětí. Přitom účelově a agresivně zneužívají ty nejsilnější emoce rodičů, totiž touhu ochránit vlastní dítě,“ říkají autoři kampaně Neočkujte proti HPV.

Podle ministerstva zdravotnictví není k podobné kampani ani obavám z vakcín důvod. „Každá očkovací látka je pečlivě sledována, a to jak předtím, než se dostane do praxe, tak i následně. Dostupné údaje o očkování proti HPV neukazují důvody, které by vedly ke změně stanoviska, že očkování proti HPV má významně vyšší přínos než rizika,“ sdělila nám mluvčí Štěpánka Čechová s tím, že veškeré signály o případných rizicích se budou i nadále průběžně vyhodnocovat.

Ostatně podobně jako kritici vakcíny i ministerstvo obviňuje protistranu z útočení na rodičovské city: „Tato kampaň, ve snaze zastavit jakékoliv očkování, hraje na city. Působí navíc dojmem, že autorům nejde o povinnost nebo nepovinnost očkování, ale zrušení očkování jako takového,“ uvádí dokonce mluvčí ministerstva.

Autoři kampaně: Chceme přinášet argumenty, proč se proti HPV neočkovat

Veřejnost nedostává vyvážené argumenty, tvrdí autoři kampaně. „Naším hlavním cílem je vytvoření kvalitního asymetrického informačního zdroje – webových stránek, které se budou cíleně věnovat kritice očkování proti HPV. Budou tedy přinášet různé argumenty, proč proti HPV neočkovat, nebo alespoň ve kterých případech,“ vysvětluje Václav Hrabák, předseda Společnosti pacientů s následky po očkování. Protože zdrojů ve prospěch HPV očkování je značné množství (věnuje se jim například server zmíněné HPV College), nepovažují autoři kampaně za účelné tyto argumenty veřejnosti opakovat. „Přineseme naopak argumenty upozaděné, které se obvykle vůbec neobjevují a česká veřejnost – laická i odborná – je o nich informována zcela minimálně. Rádi bychom dosáhli alespoň částečného vyvážení argumentů pro a proti tomuto očkování ve veřejném informačním prostoru,“ říká Václav Hrabák.

Přestože používají pojem „kampaň“, jedná se dle autorů spíše o dlouhodobější veřejnou informační aktivitu. Projekt má být zaměřen na zprostředkování a zpřístupnění kritických informací ze světa české veřejnosti. „Na naší straně jsou špičkoví odborníci, světově uznávané kapacity a celé odborné vědecké týmy. Celý projekt v podstatě vychází právě z jejich prací, názorů a veřejné kritiky HPV očkování a vakcín,“ popisuje Hrabák. Projekt tedy nemá v plánu vytvářet žádné nové vědecké informace a žádné nové odborné poznatky. „V našem projektu si budeme dávat pozor především na to, abychom se při populárnější formě zpracování původní odborné informace neodchýlili od jejího původního významu,“ uvádí předseda.

Podle ministerstva není důvod cokoli měnit

Kampaň sice ještě nezačala, ministerstvo má už teď jasno: „Autoři nepřinášejí žádná podložená fakta, na jejichž základě by se na očkování proti HPV, které je navíc dobrovolné, mělo cokoliv měnit,“ sdělila serveru Vitalia.cz mluvčí.

Organizátoři antikampaně se zatím v tiskové zprávě odvolávají mimo jiné na dánský dokumentární film Očkované dívky.

Dále upozorňují na výhrady vědecké organizace Cochrane vůči přehodnocení bezpečnosti vakcín proti HPV. „Státní ústav pro kontrolu léčiv před časem uskutečnil přehodnocení bezpečnosti těchto vakcín, toto šetření neprokázalo souvislost mezi očkováním a nežádoucími účinky,“ reaguje ministerstvo ústy mluvčí a k dokumentu uvádí: „Zmíněný film naznačuje, že z půl milionu očkovaných dívek mělo necelých tři sta závažnou komplikaci, přičemž ale nebylo prokázáno, kolik z nich skutečně zapříčinilo očkování. Pokud bychom to přepočítali na počet očkovaných v České republice, což je padesát tisíc ročně a což by představovalo stoprocentní proočkovanost, vychází tento počet hypoteticky na zhruba třicet nežádoucích reakcí. Proti tomu ale stojí desetinásobek dívek, které očkování zachrání před úmrtím na karcinom děložního čípku. Přínosy tohoto očkování tedy nadále převažují nad jejich případnými riziky. Poznamenáváme, že skutečná proočkovanost v České republice se pohybuje kolem šedesáti procent. Ať si o této matematice udělá každý obrázek sám.“

Vakcína selhala za rok v deseti případech z tisíců, říká SÚKL

Na bezpečnost léčiv včetně vakcín u nás dohlíží zmíněný Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL). Na naše dotazy odpověděl spíše v obecné rovině. „Každý léčivý přípravek, který je v České republice (a v tomto případě i ve všech Členských státech EU) registrován, musí splňovat veškeré požadavky na jakost, účinnost a bezpečnost. U každého léku se zároveň hodnotí poměr přínosů a rizik, který musí být po celou dobu jeho přítomnosti léku na trhu pozitivní. V opačném případě jsou přijímána bezpečnostní opatření, a to např. od úpravy dávkování, přidání nových kontraindikací apod. až po stažení léku z trhu,“ říká mluvčí Lucie Přinesdomová. A upozorňuje, že u každého léčivého přípravku se mohou vyskytnout nežádoucí účinky, ty se však nemusí objevit u každého pacienta. „Velmi důležité je, aby se neobjevovaly tak závažné nežádoucí účinky, které by převýšily léčebné přínosy.“ 

Každý zdravotnický pracovník má pak zákonem danou povinnost nahlásit své podezření na každý závažný nežádoucí účinek. Samotný SÚKL nicméně připouští, že nežádoucí účinky jsou podhodnoceny a hlášen je jen zlomek z nich (podle oficiálních odhadů bylo v ČR hlášeno pouhé jedno procento případů vedlejších účinků očkování). V roce 2015 SÚKL získal celkem dvacet tři hlášení podezření na nežádoucí účinek u vakcín proti lidskému papilomaviru (HPV). „Podle nám dostupných informací bylo v tomto roce podáno přibližně sedmasedmdesát tisíc dávek těchto vakcín. Nejčastěji hlášeným podezřením na nežádoucí účinek bylo selhání vakcinace, které bylo nahlášeno v deseti případech,“ uvádí Lucie Přinesdomová. V hlášení těchto případů však dle mluvčí bohužel chybělo uvedení kompletní informace, jako je například počet dávek či stanovení sérotypu, aby bylo možné selhání vakcíny jednoznačně potvrdit, či vyloučit. „Ostatní hlášené reakce patřily převážně mezi očekávané nežádoucí účinky, které jsou již popsány v Souhrnu údajů o přípravku a odpovídají bezpečnostnímu profilu uvedeného typu vakcín, jako například sedm případů lokální reakce (zarudnutí, otok a bolest v místě vakcinace).“

Kampaň Neočkujte proti HPV a plná verze webu (www.neockujtehpv.cz) mají být spuštěny jedenáctého ledna 2017. Ministerstvo zdravotnictví plánuje v reakci uspořádat tiskovou konferenci ministerstva a dotčených odborných společností.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).