Hlavní navigace

Očkování proti chřipce by mělo být bezplatné

11. 8. 2011

Sdílet

 Autor: SXC
Každý rok kvůli chřipce zemře v Česku zhruba dva tisíce lidí. Vláda doporučila pojišťovnám, aby platily očkování proti chřipce lidem od 19 do 65 let, takže by bylo zdarma.

Zdravotní pojišťovny by na doporučení vlády měly platit lidem od 19 do 65 let očkování proti sezonní chřipce. Mělo by však stále zůstat dobrovolné.

Nyní mají bezplatné očkování senioři nad 65 let a pacienti s vybranými obtížemi, včetně dětských. Rozšířením úhrady na celou dospělou populaci chce vláda podpořit zájem o očkování a zvýšit počty těch, kdo se budou chránit, píše agentura ČTK.

Každý rok zemře v Česku v souvislosti s chřipkou 1500 až 2000 lidí. Materiál ministerstva s doporučením pro zdravotní pojišťovny kabinet schválil. Ministerstvo očekává, že se podaří snížit nemocnost chřipkou u lidí v produktivním věku, tím klesne čerpání dávek v nemoci a sníží se náklady na léky i na poskytování zdravotní péče.

Při epidemii onemocní až třetina lidí

Při chřipkové epidemii v ČR onemocní deset až 30 procent populace. Podle evropských doporučení by do sezony 2014/2015 mělo být dosaženo stavu, kdy tři čtvrtiny starší generace budou chráněny očkováním. V kategorii nad 65 let není v ČR očkována ani polovina.

čtěte dále: Kolik stojí chřipka?

Členské státy mají podle doporučení Rady EU zvýšit informovanost zdravotnických pracovníků a laické veřejnosti o nezastupitelném významu očkování proti sezonní chřipce. Česko má národní akční plán na zvýšení proočkovanosti. O očkování proti sezonní chřipce totiž je dlouhodobě malý zájem. V průměru se dává očkovat sedm procent obyvatel, což je třikrát méně než evropský průměr. V některých zemích se dává očkovat pětina až čtvrtina lidí. V uplynulé sezoně se dalo očkovat v Česku jen něco přes pět procent obyvatel.

Češi se očkování bojí

K nezájmu podle zprávy ministerstva zdravotnictví pro vládu přispěla kritika očkování ze strany lékařů i politiků v sezoně 2009/2010, kdy svět zasáhl nový pandemický virus takzvané prasečí chřipky. Zpráva mluví o postpandemickém syndromu, populace prý nedůvěřuje pandemické vakcíně.

Národní akční plán apeluje na lékaře, zejména praktiky, kteří nejčastěji očkují, aby zajistili včas a v potřebném množství vakcínu proti chřipce pro své pacienty. Řada lidí si prý neuvědomuje vážné zdravotní důsledky onemocnění chřipkou a vakcinaci odmítají.

V sezóně 2010/2011 bylo v Česku k 15. dubnu hlášeno 164 klinicky závažných případů chřipky A(H1N1), které si vyžádaly intenzivní péči, z nich 41 pacientů zemřelo. Snahou ministerstva je zvýšit také počty očkovaných zdravotníků. Národní akční plán se zaměřuje i na zmapování důvodů, které vedou k odmítnutí očkování, na podporu vzdělávání i odborné přípravy, včetně výměny informací o chřipce a o významu očkování proti ní.

Podle platné právní úpravy je od 1. ledna 2010 hrazena očkovací látka proti sezonní chřipce ze zdravotního pojištění lidem nad 65 let a pacientům po chirurgickém odstranění sleziny, po transplantaci krvetvorných buněk, pacientům se závažným onemocněním srdce a cév, dýchacích cest, ledvin a diabetikům, pacientům léčeben dlouhodobě nemocných, obyvatelům domovů pro seniory či domovů pro osoby se zdravotním postižením a domovů se zvláštním režimem, kde jsou například lidé s demencí. Očkování je dobrovolné.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).