Hlavní navigace

Velký přehled očkování do zahraničí

1. 6. 2012

Sdílet

 Autor: Isifa.cz / Vitalia.cz
Jaká očkování budete potřebovat na cestách do ciziny a kdy je zbytečné? Zjistili jsme pro vás i to, kolik jednotlivá očkování stojí, kam se nejlépe obrátit a kdy s očkováním začít.

Chystáte se na více či méně exotickou dovolenou? Kromě koupě vybavení na cesty nezapomeňte ani na očkování či profylaktické léky v případě nemocí jako je malárie, proti níž žádná vakcína neexistuje.

Nespokojte se s tím, že většina očkování do ciziny je pouze doporučená, ověřte si v centru cestovní medicíny, jak velké je riziko nákazy ve vašem případě. Jistě bude jiné, pokud míříte třeba do Indie či Afriky pouze do velkoměst a jiné, pokud hodláte zemi procestovat a jíst a pít, co bude zrovna k dispozici. Připravili jsme pro vás praktického a podrobného průvodce očkováním do zahraničí.

Nejčastějším infekcím musíte předcházet vhodným chováním

Pravda ovšem je, že proti těm nejčastějším zdravotním problémům infekčního původu, s nimiž se turisté potýkají, často žádné očkování neexistuje. Řeč je třeba o takzvaném cestovatelském průjmu, který běžně postihuje třeba návštěvníky Egypta, akutních dýchacích potížích nebo třeba proti africké horečce dengue, proti níž rovněž očkování neexistuje.

Naopak, běžně dostupná je vakcína proti infekcím jako jsou hepatitida A či B, které se hojně vyskytují i ve středomořské oblasti Evropy a jež mnozí lidé podceňují. Také proti závažným infekcím dýchacích cest se dá očkovat, přesněji řečeno, lze jim zabránit očkováním proti pneumokokovi. Očkování existuje dokonce i proti enterotoxigenní bakterii Escherichia Coli, jde vlastně o součást vakcíny proti choleře.

Kam je očkování potřeba?

Zatímco před dovolenou do Chorvatska, Řecka a podobných destinací většina lidí u dětí ani u dospělých žádné očkování neřeší a ani to není potřeba, přibývá cest do míst, kde se bez nich naopak neobejdete. Podívejte se na přehled povinných nebo doporučených očkování do vybraných zemí či regionů:

Kde vás naočkují a kdy začít?

Zatímco s běžným očkováním půjdete ke svému lékaři, kvůli vakcínám před cestou do zahraničí se obraťte raději na specialisty – uspějete na hygienických stanicích, v centrech očkování u některých nemocnic nebo zdravotních ústavů, ale nejlepší volbou jsou speciální vakcinační centra. Podle lékařky Pavly Lexové ze Státního zdravotního ústavu se to vyplatí už proto, že tu každému vyhotoví jeho individuální očkovací plán s přihlédnutím k rizikům i jeho zdravotnímu stavu. Ne všechna očkování do ciziny jsou totiž povinná (to se týká v podstatě jen žluté zimnice a některých typů meningitid do vybraných zemích) a míra rizika se do velké míry odvíjí od toho, jak hodláte pobyt pojmout.

Rada epidemiologa profesora Jiřího Berana z královéhradeckého Centra očkování a cestovní medicíny zní, že byste se na tato zařízení měli obrátit nejpozději čtyři až šest týdnů před plánovanou cestou, aby měl lékař včas posoudit váš stav a a aby se všechna potřebná očkování stihla. Profesor Beran zároveň upozorňuje, že některé nebezpečné infekce hrozí i ve Středomoří, nikoli jen třeba v rovníkových oblastech, jak se podle něj někteří lidé mylně domnívají.

Očkovací centra cestovní medicíny mívají často část zaměřenou výhradně na cestovní medicínu a mívají nejnovější informace jak o vakcínách, tak o výskytu nemocí, navíc vám vakcínu i zajistí. Kontakty na tato zařízení najdete na internetu, zde je přehled některých z nich.

Očkovací centra a kontakty

Kolik to bude stát?

Všechna cestovatelská očkování si lidé platí ze svého, cena začíná dle typu na sto korunách za dávku, většinou se vejdete do tisícovky na injekci, výjimkou je například japonská encefalitida, jedna dávka stojí kolem dvou a půl tisíce korun. Někde je v ceně i aplikace injekce, jinde se za ni platí zvlášť, obvykle kolem stokoruny.

Jaké infekce ve světě aktuálně hrozí?

Až budete zvažovat, jaká očkování sobě nebo svým dětem před dalekými cestami necháte dát, je dobré vědět, zda v některých zemích nevypukly nemoci, které v nich jinak zase tak časté nejsou. Přinášíme přehled aktuálně rizikových oblastí, kde se v posledních měsících objevilo zvýšené riziko nákazy zmíněnými chorobami.

A tetanovku máte?

Očkováním, které byste před cestou do ciziny, zvláště rizikové, měli mít v každém případě, je pak stará známá tetanovka. U lidí starších třiceti let se při cestě do některých rizikových oblastí doporučuje rovněž přeočkování proti záškrtu a dětské obrně.

Tip navíc: mezinárodní průkaz

Už jste slyšeli o mezinárodním očkovacím průkaze? Skutečně existuje, ale pozor, týká se pouze očkování proti žluté zimnici a potřebují ho tudíž jen cestovatelé do zemí, v nichž je tahle vakcína povinná. Týká se to především Afriky a Jižní Ameriky, ale choroba se objevuje také v Karibiku.

Prázdný tiskopis si můžete zakoupit například na www.sevt.cz za necelou dvacetikorunu, ale mívají ho i přímo v očkovacích centrech, jen bude dražší – obvykle za něj chtějí stovku.

Do tohoto očkovacího průkazu musíte mimo jiné uvést číslo pasu a to lze v případě potřeby i změnit, pokud byste například měli pas nový – očkování proti žluté zimnici totiž platí deset let. Průkaz si nechte vystavit pokud možno v angličtině.

Pozor, tento průkaz musíte mít, i když přes zemi, v níž je povinné očkování proti žluté zimnici, jen projíždíte. Je rovněž praktické si do tohoto průkazu nechat zapsat některá základní očkování, jako je třeba právě zmíněná tetanovka.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Pro tištěná i webová média píše od poloviny 90. let. Ve svých textech se věnuje zejména rodinné problematice, výchově dětí, zdraví a životnímu stylu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).