Hlavní navigace

Očkovací kalendář dětí se změnil, znáte aktuální termíny?

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Nic není neměnné, a tak i očkovací kalendář dětí prošel v posledním roce proměnami. A ještě projde. Dnes například senátoři hlasují o zrušení povinného očkování proti tuberkulóze.

Během posledního roku prochází očkovací kalendář povinného dětského očkování velkými změnami. Jedna povinnost z něj už vypadla: nechat dítě přeočkovat na tuberkulózu. A také povinné plošné očkování dětí čtvrtý den po narození miminka s největší pravděpodobností skončí. Právě dnes o tom hlasují senátoři a odborníci očekávají, že zrušení očkování proti TBC podpoří.

OČKOVACÍ KALEDNÁŘ – povinná i nepovinná očkování, děti i dospělí, očkování do zahraničí:

Už dnes se ostatně očkují proti tuberkulóze po narození jen ta miminka, jejichž rodiče pobývali v rizikovém prostředí nebo třeba mají v rodině nemocného. A podle lékařky Hany Cabrnochové z České pediatrické společnosti úplné zrušení plošného očkování proti TBC přinese dětem jen výhody: nemoc se podle ní jednak podařilo v Česku prakticky vymýtit a pak: díky tomu bude možné mnohem dříve očkovat kojence proti černému kašli, který je pro malé děti mnohem vážnější hrozbou.


Autor: SXC

Po několika desítkách let se stalo, že na černý kašel u nás zemřeli tři kojenci. Všichni se nakazili od příbuzných,“ říká Hana Cabrnochová. Naopak tuberkulózu je podle ní prakticky nemožné chytit jen tak při kontaktu s nemocným. To by dítě muselo s nemocným pobývat několik hodin.

Na černý kašel dítě nechte očkovat dřív

Větší hrozbou je nyní černý kašel. „Říká se mu také dávivý, dusivý a bojují s ním prakticky v celé Evropě, přestože se ve většině států proti němu očkuje. Zkrátka se nemoc vrátila po desítkách let s větší silou nebo proto, že už očkovací látky tak dobře nepůsobí,“ říká Čestmír Beneš ze Státního zdravotního ústavu.

Kvůli návratu nemoci se už dokonce posunula věková hranice pro přeočkování proti černému kašli – z jedenácti na devět let věku dítěte. Lékaři si tak nyní zvou děti dříve, protože se ukázalo, že nejvíc nemocných černým kašlem je právě ve věkové kategorii okolo deseti až čtrnácti let. Posunutím přeočkování se nemoci předejde.

Také u kojenců se může hranice očkování proti černému kašli posunout. Nyní se proti němu očkuje ve třetím až čtvrtém měsíci věku – dítě dostane první dávku v takzvané hexavakcíně. Po zrušení plošného očkování proti TBC však děti mohou dostat vakcínu už ve druhém měsíci, což je lépe ochrání.

Seriál Očkování: Kdy je povinné, kdy rozumné a kdy je to nesmysl?

Aktuální očkovací kalendář pro děti

Jak nyní vypadá povinný očkovací kalendář dětí? Zapište si a zkontrolujte termíny. Všechna ostatní očkování jako třeba proti klíšťové encefalitidě nebo rotavirům či pneumokokům jsou jen doporučená a dobrovolná. To znamená, že je rodiče dítěti – pokud je chtějí – musí zaplatit sami, na rozdíl od povinného očkování, které za ně hradí stát. Jak se vyznat v dobrovolném očkování a co má smysl dítěti zaplatit, poradíme příští týden. 

Na co se děti musí povinně očkovat a kdy:

  • 4. den po porodu – TBC
  • 3. až 4. měsíc – první dávka hexavakcíny (ta chrání dítě před záškrtem, tetanem, černým kašlem, obrnou, žloutenkou typu B a hameophilis influenzou)
  • 4. až 5. měsíc – druhá dávka hexavakcíny
  • 5. až 6. měsíc – třetí dávka hexavakcíny
  • rok a čtvrt – spalničky, příušnice, zarděnky první dávka vakcíny
  • v intervalu rok věku až rok a půl čtvrtá dávka hexavacíny
  • dva roky – spalničky, příušnice, zarděnky – druhá dávka vakcíny
  • pět let věku – záškrt, tetanus, černý kašel přeočkování
  • devět let – černý kašel přeočkování, plus tetanus
  • 10 – 11 let věku – obrna a záškrt přeočkování
  • patnáct let věku – tetanus

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).