Hlavní navigace

Obsahují hamburgery z McDonald´s an­tibiotika?

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Společnost McDonald´s v Americe začala pracovat na snižování antibiotik v kuřecím mase. Čeká to i Evropu?

Společnost McDonald´s je už roky pod palbou svých odpůrců. Tu zpochybňují původ masa v hamburgerech, onde zas snášejí vlnu kritiky na tučnost výrobků, které prý vedou k obezitě, zejména Američanů.

McDonald´s po nich neplive, mýty vyvrací, výrobky ku přírodě přibližuje a vlastně tím našel novou cestu, jak se propagovat. Začal kompletním přebudováním svých kdysi červenožlutých domečků na zelenožluté (člověk má hned takový dietní pocit, když se cpe hranolky na dřevěné lavici), zveřejněním informací o energetické hodnotě (jen na pečlivě vybraných výrobcích) a pokračuje spuštěním webu Narovinu.cz (odpovíme na vše, ale po svém). Co nám řeknou k obsahu antibiotik v kuřecím mase?

Stop antibiotikům pro kuřata

Začátkem března vydal americký McDonald´s prohlášení, v němž se do dvou let zavazuje odebírat pro své americké provozovny jen takové kuřecí maso, které neobsahuje antibiotika používaná pro člověka. „McDonald´s je přesvědčen, že jakákoli zvířata, která onemocní, si zaslouží odpovídající veterinární péči. Naši dodavatelé budou i nadále léčit drůbež předepsanými antibiotiky, ta už ale nebude součástí dodávky potravin,“ řekl Marion Gross, vicepresident McDonald´s. Farmáři, kteří v Americe chovají kuřata pro McD, ale budou i nadále používat tzv. ionofory, tedy antibiotika, která udržují ve velkochovech zdraví slepic (pro koně a krůty jsou ale nebezpečná). K tomuto kroku přistoupili zřejmě kvůli celosvětově narůstající antibiotické rezistenci bakterií, která by mohla způsobit ztrátu účinnosti při léčbě lidských nemocí.

Je zřejmé, že McDonald´s je pod velkým tlakem aktivistů, tak se musí činit. Jak uvedl USA Today, kromě politiky nových antibiotik McDonald´s také oznámil, že již v tomto roce přestane prodávat mléko od krav léčených umělým růstovým hormonem rBST. Obě prohlášení přitom padla jen den po zvolení nového generálního prezidenta McDonald´s.

Český hambáč je bez ATB

U nás se křesla s šéfy zatím asi netřesou, přesto nás zajímalo, jak je to s antibiotiky v českých burgerech. „Dobytek od našich dodavatelů je krmen kvalitním krmivem bez růstových hormonů a antibiotik. Kromě dodržování zásad Animal Welfare jsme si vytyčili vlastní, velice náročné, standardy, které jsou součástí Programu nezávadnosti zemědělských produktů McDonald’s Agricultural Assurance Programme,” uvedla ředitelka PR a komunikace McDonald´s Zuzana Svobodová. Přičemž tyto standardy platí pro McD hovězí maso u chovatelů v Česku, Litvě a Polsku, u kuřecího masa na území Evropské unie a částečně i Brazílie. Z těchto států totiž McDonald´s tyto druhy masa dováží.

Že jsou antibiotika tématem ožehavým, svědčí i fakt, že k nim začátkem března vydala Česká pobočka McDonald´s oficiální vyjádření, kde vysvětluje, jak velký důraz klade na kvalitu a zdravotní nezávadnost svých produktů. A připouští, stejně jako v Americe, použití antibiotik v případech, kdy kuřata onemocní.

„McDonald´s v Evropě monitoruje, kontroluje a omezuje použití antibiotik v rámci svého dodavatelského řetězce u kuřat již od roku 2001. Svou strategii dále rozvíjíme příslibem postupného vyřazení „kriticky významných antibiotik s nejvyšší prioritou“ v řetězci dodavatelů drůbeže. Světová zdravotnická organizace (WHO) definuje tato antibiotika jako významná pro léčbu specifických a vážných humánních infekcí a onemocnění. Na tomto záměru budeme v průběhu následujících tří let spolupracovat se svými dodavateli,“ píší ve svém oficiálním stanovisku. Zatímco v Americe jde pro čtrnáct tisíc restaurací zařídit jen antibiotické minimum do dvou let, Evropa se 7850 McD restauracemi holt musí počkat roky tři.

Použité zdroje:
www.mcdpressoffice.eu
news.mcdonalds.com 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).