Hlavní navigace

Obsahuje pivní rohlík pivo?

6. 1. 2012

Sdílet

 Autor: Pivák
Zdá se vám tahle otázka banální? Tak schválně – co má pivní rohlík společného s pivem – pivo, droždí, chmel nebo vůbec nic, jen to slovo v názvu?

Také vám chutná? Řeč je o pivním rohlíku, který je na první pohled štíhlejší a na chuť křupavější než ten klasický tukový. Obsahuje však skutečně pivo nebo se tak jmenuje proto, že se nejlépe hodí k pokrmům, která se pivem zalévají?


Autor: Isifa.cz

Pivní rohlík ladí s pochoutkami k pivu

Pivní rohlík je už několik let stálicí v mnoha pekařstvích či supermarketech, asi proto, že není tak chuťově mdlý jako rohlík obyčejný a mnohým tak chutná i samotný. Čím se vlastně liší od rohlíku normálního, krom toho, že bývá na pohled tmavší, protože je propečenější, a protáhlejšího tvaru?

Pivní rohlík bez piva

Jedním z největších výrobců pivních rohlíků je pekárna z pražské Korunní ulice, která toto pečivo zpopularizovala zřejmě nejvíce a jež jím zásobuje hned několik obchodních řetězců i menších prodejen, jako jsou například některá uzenářství.

Její majitelé se dokonce v roce 2009 pokoušeli o registraci ochranné známky „pivní rohlík“, ale neuspěli, proto se rozhodli pojmenovat svůj výrobek Pivák. Kromě něj vyrábějí i mnoho dalšího pečiva, ale právě pivní rohlík se stal jejich vlajkovou lodí. Z vyjádření zdejších pekařů je navíc zřejmé, že jim není po chuti, když jejich populární výrobek, který nabízejí už od roku 2002, někdo napodobuje.

Obsahuje tedy pivní rohlík pivo? Ten z Korunní nikoliv a podle manažera pekárny Piváka Petra Ekerta je jeho složení běžné, přesnější však být nechtěl. Dá se nicméně usuzovat, že zdejší pivní rohlík (i houska zvaná Pivaska) obsahuje pšeničnou mouku, droždí, tuk a vodu. Plus trochu soli.

„Řekněme, že je to převzatý recept od „babičky“ dotažený k dokonalosti díky technologiím. O žádné normě ani vyhlášce nevíme, ani vědět nechceme,“ dodal Petr Ekert, který si krom toho posteskl, že stát nepřeje podobným řemeslníkům, jako je jejich malá provozovna.

Pečivo podle norem?

Pokud jde o receptury používané u podobných vlastních výrobků, je skutečně věcí každé provozovny, jakou bude používat, normy se týkají jen hygienických předpisů a kvality použitých surovin. Případná kontrola například z potravinářské inspekce pak může posoudit, zda firma dodržuje vlastní recepturu.

Trochu jiné je to u výrobků, které se vyrábějí celoplošně – podle norem musí například celozrnný rohlík obsahovat 80 procent celozrnné mouky, jinak ho tato nelze označit. Zrovna tato norma je ale přísnější než evropská, a zřejmě i proto ji mnoho výrobců nedodržuje.

Klasický rohlík zase musí podle norem vážit 45 gramů a kynout třicet až čtyřicet minut před tím, než se vloží do pece.

Existuje i normovaný předpis na tukové těsto, z nějž se tyto rohlíky vyrábějí za pomoci rohlíkového stroje, který je sám dokáže vyválet.

Jiný kraj, jiný pivní rohlík


Autor: Pivák

Čerstvé pivní rohlíky

Pokud byste však prošli více českých a moravských pekařství, zjistíte, že pivní rohlík na sebe bere různou podobu a že se liší i svým složením. Například šedesátigramový pivní rohlík pekárny u Rešů z jihomoravského Čebína obsahuje pražený pivní chmel, základem receptu samozřejmě je pšeničná mouka, krom těchto dvou ingrediencí je v rohlíku sůl, droždí, voda a tuk. Přesto však nemůžete čekat, že bude chutnat po pivu.

Pekárna z Novosedel nad Nežárkou sice také nabízí pivní rohlík, dokonce vícezrnný, nicméně ani v jeho složení pivo nenajdete – tvoří ho pšeničná mouka, vícezrnná směs (žitný šrot, pšeničný šrot, sojová drť), voda, droždí, margarín, sůl, zlepšovací pekařský přípravek, cukr a navrch je posypaný sýrem.

Možná někde existují i pivní rohlíky, v nichž je použito přímo pivo, ale moc pravděpodobné to nebude, protože takový recept už by byl náročnější na zpracování. Pivo každopádně urychluje kynutí těsta.

Upečte si rohlík s pivem, můžou ho i děti

Na druhou stranu, ani rohlík, který pivo opravdu obsahuje, třeba vlastnoručně upečený, se nemusíte bát dát dětem, protože během pečení z něj alkohol rozhodně vyprchá.

Chcete si upéci slané pivní pečivo doma? A přímo s pivem? Můžete zkusit následující recept:

Pikantní pivní kroužky

  • 500 g polohrubé mouky
  • 250 ml piva (spíše méněprocentního)
  • 30 g droždí
  • 1 lžička cukru
  • 100 g oleje nebo sádla
  • mletý pepř, sůl, 
  • mouka na vyválení
  • vaječný bílek na potření
  • kmín nebo sezam na posypání

Do mísy přesejeme uvedenou dávku mouky a uděláme v ní důlek. Přidáme rozdrobené droždí, cukr a malé množství vlažného piva. Nádobu přikryjeme ubrouskem a dáme na teplé místo lehce nakynout. Poté přidáme sůl, olej (sádlo), trošku pepře a zbytek vlažného piva. Dobře zpracujeme na hladké vláčné těsto, které dáme znovu na teplé místo kynout.

Z vykynutého těsta nakrájíme menší díly a na pomoučněném válu z nich vyválíme kroužky. Poskládáme je na plech, potřeme rozmíchaným bílkem, posypeme sezamem nebo kmínem a pečeme ve středně vyhřáté troubě.

Doba přípravy: 75 min + 20 min pečeme

Zdroj receptu: Svět potravin

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Pro tištěná i webová média píše od poloviny 90. let. Ve svých textech se věnuje zejména rodinné problematice, výchově dětí, zdraví a životnímu stylu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).