Hlavní navigace

O titul české biopotraviny bojovala rajčata i dršťková

7. 9. 2015

Sdílet

 Autor: PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců
Českou biopotravinou roku se stala rajčata ve vlastní šťávě, nejobsazenější kategorií byla biovína.

Třináctého ročníku soutěže Česká biopotravina se zúčastnilo celkem osmdesát jedna výrobků. Porotci hodnotili pestrou škálu biopotravin – od chleba, přes mléčné výrobky až po ovocné šťávy a sirupy. Nejpočetněji obsazenou kategorií bylo biovíno se třiatřiceti vzorky. Objevily se i potraviny na českém trhu ojedinělé – například biohermelín, raw zmrzlina či ghí-přepuštěné máslo, dokonce patentované levandulové víno. Na druhou stranu však byly zastoupeny výrobky zcela tradiční – jako dršťková polévka nebo kefír.

Vítězem jsou rajčata

Vítěznou Českou biopotravinou pro rok 2015 se stala biorajčata ve vlastní šťávě, která byla vypěstována a zpracována na Horňácké farmě v Hrubé Vrbce na Hodonínsku. Od stejného výrobce bodovalo Bio medvědí pesto. Obě potraviny představují čisté produkty. Podle Ivy Novákové Pavlíkové z Horňácké farmy platí, že v jednoduchosti je síla. Bio loupaná rajčata ve vlastní šťávě jsou vlastně jenom rajčata bez jakýchkoli přídavků. Rajčata pěstujeme na půl hektaru, sami je sklízíme, spařujeme, loupeme a nakonec sterilujeme. Nejlepší jsou pod vyzrálé hovězí, samozřejmě se hodí i na omáčky k těstovinám,říká Iva Nováková Pavlíková.

Zatímco návody na sterilovaná loupaná rajčata ve starých receptech nenajdete, o medvědím česneku to neplatí. Tato jarní bylina s detoxikačními účinky byla hojně používaná našimi předky. V podobě medvědího pesta se mu dostane využití v kuchyni po celý rok. Tajemství výrobku tkví v čerstvé bylině a kvalitním slunečnicovém oleji. Hodí se na pomazánky, smíchané s čerstvým sýrem boduje na jednohubkách. Rozhodnutí Horňácké farmy finalizovat velkou část rozmanité produkce do vlastních výrobků má přínos pro místní region – lidé zde najdou výdělek, dokonce i skleněné obaly vznikají v sousedství.

Uspěla i dršťková polévka

O tom, že biopotraviny rozhodně nejsou jen pro vegetariány, každoročně přesvědčuje soutěžní kategorie Biopotraviny živočišného původu. V letošním ročníku uspěl pokrm bezesporu tradiční – BIO Dršťková polévka od Josefa Sklenáře z Biofarmy Sasov na Jihlavsku. Receptura vznikala podle nejoblíbenějších variant sasovských mistrů řezníků. Dle zásad ekologického hospodaření a zároveň i v souladu s filozofií ,od rypáčku po ocas´ se snažíme z hospodářských zvířat využívat vše beze zbytku, tedy i prané dršťky od našich masných jaloviček a býčků. Jako nadstandard jsme zvolili i bezlepkové provedení, kdy jsme původní pšeničnou mouku na zahuštění nahradili kukuřičnou, uvedl manažer obchodu Biofarmy Sasov Jiří Pykal.

Mezi biovíny zvítězilo slámové

V České republice je pěstování révy vinné ekologickým způsobem stále populárnější a biovíno kvalitnější. Nejlepším biovínem 2015 je Novosedelské slámové víno – Frankovka, ročník 2012, kterou vyrobil Petr Marcinčák z Mikulova. Bobule, ze kterých byla vyrobena, byly sklizeny téměř před třemi lety v prosinci, a to na téměř padesát let starém vinohradu na Staré hoře v Novosedlech.

Šampionem bílých vín je Chardonnay, pozdní sběr, ročník 2013 od Jaroslava Drmoly. Laurot, výběr z hroznů, ročník 2011 akciové společnosti VINSELEKT MICHLOVSKÝ se stal šampionem červených vín. Zajímavostí je, že se v soutěži biopotravin objevilo i levandulové víno s medicinálními účinky, jehož výrobu má Petr Marcinčák dokonce patentovánu.

Soutěž Česká biopotravina organizuje PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců, je pořádána pod záštitou ministra zemědělství Mariana Jurečky a za podpory Státní zemědělské a potravinářské inspekce.

Česká biopotravina 2015

Celkový vítěz a zároveň vítěz kategorie Biopotraviny rostlinného původu

  • Bio rajčata ve vlastní šťávě
  • Výrobce: Horňácka farma s.r.o.

Vítěz kategorie Biopotraviny živočišného původu

  • BIO Dršťková polévka
  • Výrobce: Josef Sklenář, Biofarma Sasov

Vítěz kategorie Biovýrobky pro gastronomii, pochutiny a ostatní potravinářské výrobky

  • Bio medvědí pesto
  • Výrobce: Výrobce: Horňácka farma s.r.o.

Vítěz kategorie Biovíno

  • Frankovka slámové víno, ročník 2012
  • Výrobce: Ing. Petr Marcinčák

Zdroj: TZ PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).