Hlavní navigace

O svátcích se prostě přibrat musí

20. 12. 2010

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
FEJETON – Vánoce jsou kromě svátku klidu také svátkem přežírání. Kdo nepřibere pět kilo, ten si to správně neužije. Upřímně – není moc důvodů, proč se svátečnímu hodování vyhýbat.

Vánoční svátky jsou fajn, znamenají návštěvy u příbuzných, kteří se chtějí vytáhnout husičkou a cukrovím. Vánoční přejídání nemá s tím běžným moc společného – jedí se vybrané lahůdky, které se prostě nedají odmítnout. Co by si tetička pomyslela, kdybyste jí řekli, že tu krůtu si opravdu nedáte? Zajímá ji, že jste za dva předchozí dny snědli dohromady dva kapry, jednu a půl kachny a půlku prasete? O cukroví se raději nezmiňovat, to není žádná omluva.

Nepřežíral by se jenom blázen

V prvních dnech nového roku se většinou diskutuje hlavně o tom, kdo a kolik přibral. Padají nejrůznější čísla, jednou jsem dokonce zaslechl úctyhodných sedm kilo. To už je hezký výkon, hlavně když šlo o slečnu, která má obvykle pod padesát.


Autor: Isifa.cz

Všichni to berou jako samozřejmost, o Vánocích se prostě žere (pardon, jinak se to napsat nedá) a není jiná varianta. Jistě, dalo by se tomu vyhnout, prostě říct ne a hotovo. Ale dovolili byste si někoho urazit tím, že si nedáte jeho vánoční pokrm? A kromě toho, o Vánocích se vaří a jí to nejlepší. Člověk je otrávený z hospodského jídla, z kantýn a dalších prachmizerných míst, kam se chodí najíst spíš z nutnosti. A najednou – kvalitní domácí strava několik dní po sobě. Nepřežíral by se jenom blázen.

Navíc se říká, že v zimě se vyplatí mít tukové zásoby. Proč si je tedy nevytvořit zrovna o Vánocích ze skvělého jídla? Ostatně, není vánoční cukroví původně určeno právě k vytváření tukových polštářů, které nás mají ochraňovat před umrznutím? Ve řadě rodin se cukroví nepoužívá jako ozdoba na stromeček ani jako dekorace na sváteční tabuli, ale jednoduše se ho většina sní ještě před tím, než dorazí ten pán, co nosí dětem dárky.

Kdo nosí dárky? Vždycky jenom chlapi

I na Silvestra se dá pěkně nacpat (a přibrat)

Zdálo by se, že máme výhodu v podobě kapra. Ryby jsou zdravé, nejsou tučné a vůbec se o nich říká, že bychom je měli často a hodně jíst. Zdravý kapr se ale „vylepší“ hromadou osmažené strouhanky a kily salátu s majonézou. A to už taková dietní hitparáda nebude, že?

Ano, i kapr a salát se dají připravit zdravěji, ale kdo by na to myslel, když takhle to chutná nejlépe. Během dojídání zbytků kapra o dalších svátečních dnech je vhodné stravu doplňovat nejen o cukroví (je ho tolik druhů a je potřeba ochutnat všechno), ale i o sváteční jídla, jako jsou krůty, kachny, husy, bůčky a ovary. Pokud nemáte dost, můžete se vytáhnout na silvestrovské oslavě. Chlebíčky a jednohubky se na váze také projeví. Škoda, že svátky trvají jenom týden a přibereme pouze pár kilo. Naše zimní tukové zásoby jsou díky tomu nedostatečné a nemůžeme si dovolit dalších pár měsíců nejíst.

Nenechte se zmýlit, upozorňuji, že nejsem dietolog a odborník na stravu. Tento text má sloužit hlavně jako omluva pro vás (a samozřejmě pro mě), kilům navíc se po svátcích prostě nevyhnete.

Přibíráte přes vánoční svátky? A taky si myslíte, že je škoda nevyužít příležitosti a nepřecpat se?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).