Hlavní navigace

„Nový inzulín“ snižuje rizika pro diabetiky

1. 4. 2016

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com
Hlavním úkolem člověka s diabetem je udržet si hladinu cukru v krvi pod kontrolou. Vedle správné životosprávy mu pomohou léky. Pokud ale není trojice jídlo – pohyb – inzulin vyvážená, přijdou komplikace. Nová generace inzulínu toto riziko snižuje.

Hlavní rizika diabetu představují komplikace, které se většinou projeví až po letech a u každého pacienta mohou mít jinou formu. V jaké míře a jakým způsobem se potíže projeví, hodně závisí na průběhu léčby a ukázněnosti pacienta. Bohužel, lékaři ze své praxe vědí, že naprostá většina diabetiků nedodržuje vhodný režim, potíže jim dělá zejména dodržování vhodné diety. Správnou životosprávou se přitom dá cukrovce zabránit nebo oddálit její nástup.

Je tedy velmi důležité zachytit onemocnění včas, v maximální míře dodržovat režimová opatření a zahájit vhodnou léčbu. U neléčené cukrovky má člověk smutnou jistotu, že potíže se objeví a to dost brzy. Správná, včas zahájená léčba dokáže nástup problémů oddálit a to významně, v ideálním případě dokonce až o dvacet až třicet let.

Rizika cukrovky

Cévní komplikace, např. postižení očí, ledvin, nervů či srdce, ischemická choroba srdeční, postižení dolních končetin

Léčba prošla během let značným vývojem a pro lidi s cukrovkou nabízí komfortnější řešení než dříve. Výrazným posunem, a to nejen v léčbě diabetu, je individuální přístup k pacientovi. Lékaři by tento přístup měli volit a pacienti by jej měli požadovat. U cukrovky hrají roli nejen rizikové geny, které spouští různé poruchy a jsou u každého namíchány ve specifickém poměru, ale také další onemocnění pacienta, jeho věk, životní styl, schopnost dodržovat vhodný režim a další kritéria, k nimž by lékař měl přihlížet.

„Nový inzulín“ snižuje rizika hypoglykémie

Organizmus zdravého člověka si dokáže sám pohlídat hladinu cukru v krvi, sám reguluje, kolik inzulínu může vyprodukovat. U diabetiků je ale tato funkce narušena. Inzulín je jim proto dodáván uměle. Neobejde se to však bez komplikací.

Častou komplikací léčby diabetu inzulínem je tzv. hypoglykémie, tedy výrazný pokles krevního cukru. Dochází k němu, pokud je dávka inzulínu příliš vysoká nebo např. při změně obvyklého režimu nemocného člověka. „Nejčastější příčiny hypoglykémie jsou vynechání či zpoždění jídla, konzumace příliš malého množství jídla, konzumace alkoholu bez jídla, nadměrné cvičení či déletrvající cvičení bez příjmu jídla, vysoká dávka inzulínu či léků snižujících hladinu cukru v krvi nebo probíhající onemocnění,“ říká diabetoložka Michala Pelikánová.

K tématu: První pomoc při hypoglykémii: Čokoláda nepomůže

Vývoj léků dává naději, že se toto riziko bude snižovat. Tzv. „nové inzulíny“ (inzulinová analoga) již hypoglykémií tolik nehrozí, protože inzulin působí rovnoměrně a postupně. U pacientů, kteří již dostali tyto léky, takřka o polovinu poklesly hypoglykemické příhody, uvádí diabetolog doc. Martin Prázný.

Tato nová generace inzulínu se podává předplněným injekčním perem. Po aplikaci se pacientovi vytváří v podkoží jakési depo, které inzulin uvolňuje pozvolna po dobu čtyřiadvaceti hodin, rovnoměrně a postupně. Snížení rizika hypoglykémie je mimořádně důležité, protože opakované závažnější výkyvy zvyšují riziko úmrtí. Při hypoglykemickém záchvatu může jít v krajním případě i o život. „Pacient s diabetem a těžkou hypoglykémií může na následky hypoglykémie zemřít, není-li mu poskytnuta včasná pomoc. Hypoglykémie ovlivňuje nejen celkové vnímání a pacient může upadnout do bezvědomí, zásadně ovlivňuje hlavně kardiovaskulární systém, způsobí srdeční arytmii, která může vést až k srdeční zástavě a smrti,“ říká diabetoložka Pelikánová.

Individuální řešení a větší komfort

Inzulínová analoga rovněž více vyhovují již zmíněnému individuálnímu přístupu k pacientovi. Díky rychlejšímu nástupu účinku a kratší době jeho trvání je možné například podávat menší dávky a lépe inzulínovou aplikaci načasovat podle individuální potřeby.

V novém přípravku je navíc inzulín koncentrovaný, takže objem dávky v peru je třetinový. Není tedy potřeba užívat tak velké množství léku, jako tomu bylo dosud, což je pro pacienty příjemnější.

Na druhou stranu individuální přístup také znamená, že inzulínová analoga nemusí být ideální volbou pro všechny pacienty, vhodnou léčbu posoudí lékař na základě komplexních informací.

Inzulín vytlačuje prášky

Medicína při výzkumu léčby diabetu postupně zjistila, že je zapotřebí zachytit již časná stadia onemocnění, kdy může být péče úspěšnější a zabránit pak pozdním cévním komplikacím. Dá se říci, že cukrovka nebolí, proto o ní – minimálně zpočátku – řada lidí ani neví.

Nedávný vývoj zároveň ukázal, že inzulín zdaleka není řešení jen pro těžké diabetiky. Naopak. Dříve se lékaři zaměřovali hlavně na pacienty, u nichž se už objevily potíže související s cukrovkou. Nyní odborníci doporučují zahájit léčbu inzulínem dříve a neponechávat pacienty „na prášcích“ v situaci, kdy tato léčba nepřináší žádoucí efekt.

Přestože se vyvíjejí stále nové a lepší léky, lidé s cukrovkou by neměli spoléhat jen na ně, ale začít u sebe. Dodržováním zdravého jídelníčku a dostatkem pohybu pro své zdraví udělají hlavní díl práce.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).