Hlavní navigace

Novinky z farmářských trhů: Nač kupovat víno z Nového Zélandu?

6. 4. 2011

Sdílet

 Autor: SXC
Morava je vínem proslulá a vy máte další příležitost k nákupu – v Ostravě začínají nové trhy. Milovníky biovýrobků pozveme do Holešovic a pro rodiny s dětmi máme tip na výlet přímo farmářský.

Farmářská tržiště se představí mimořádně i v pražských Holešovicích – na bio trhu

Farmářská tržiště Praha (Jiřák, Kubáň, Náplavka) vstoupila do nové sezóny roku 2011. Nejen obyvatelé městských částí Prahy 2, 3 a 10 mohou opět několikrát v týdnu navštívit farmářské trhy s kvalitním sortimentem domácích potravin.

„Mezi nejoblíbenější komodity, které se na trhu prodávají, patří špičkové uzeniny, kvalitní pečivo, domácí máslo, čerstvé sýry nebo farmářský jogurt,“ říká Jiří Sedláček z pořadatelského o.s. Archetyp.

Přečtěte si: Farmářské trhy: Pro kvalitní mrkev a ještě za dobré prachy, říká v rozhovoru pro Vitalia.cz Jiří Sedláček

Od dubna také pomalu začíná sezóna české čerstvé zeleniny. Jaro nabídne první ředkvičky, saláty, polníček, mladé kedlubny a ozdobou začínající sezóny bude chřest, letos nejen bílý, ale i zelený. Na Náplavku také přijede např. čerstvý špenát, rukola, mangold nebo polníček. Na Jiřáku se zase objevil medvědí česnek. 

„Jednou z novinek pro rok 2011 je koncept našich Zelených tržišť, který bude mimo jiné zahrnovat umístění kompostérů na trh, používání biodegradabilních obalů na potraviny a upřednostňování papírových ekoobalů před plasty. Nebudou chybět ani koše na tříděný odpad,“ říká Jiří Sedláček.

Mimořádnou událostí měsíce dubna bude Bio farmářský trh, který o.s. Archetyp pořádá, na veletrhu Biostyl na Výstavišti v Holešovicích. 9. dubna 2011 od 10 hodin před hlavním pavilonem Výstaviště Praha přivítá návštěvníky veletrhu více než deset stánků farmářských produktů v biokvalitě. „Můžete se těšit na hovězí, vepřové, uzeniny, zeleninu, vejce, mouku, sýry – ovčí, kozí a kravské, víno, to vše v kvalitě bio. Sortiment doplní pečivo, vyrobené z biosurovin,“ popisují pořadatelé.

Na jarmark v Dobříši už tuto sobotu

Město Dobříš zve návštěvníky na Jarmarky regionálních produktů. Budou se konat na náměstí u radnice vždy druhou sobotu v měsíci od 8 do 11:30 hodin v termínech 9. dubna, 14. května. 11. června, 9. července, 13. srpna, 10. září a v říjnu výjimečně ve středu 5. října 2011 (od 15 do 18 hodin v rámci akce Pojďme tvořit na hřiště).

Máte rádi čerstvé potraviny? Fandíte výrobcům z našeho regionu? Přijďte si nakoupit a na kus řeči… V nabídce najdete ovoce, zeleninu, sýry, mléko, tvaroh, vejce, koláče, pečivo, sušenky, med a další dobroty a také ručně tvořené výrobky řemeslné činnosti.

Nové trhy v Ostravě

Od soboty 16. dubna budou zahájeny Farmářské trhy na parkovišti OC FUTURUM Ostrava. Prodej začíná od 9 hodin. Trhy se budou konat každých 14 dní.


Autor: SXC

„Návštěvníci zde najdou více než 25 stánků nejen lokálních farmářů ze severní a jižní Moravy, trhy budou mít též vlastní Farm menu, budou se dělat ochutnávky, happy hours a chystáme spoustu dalších akcí např. na velikonoce, jarmarky, vinobraní…,“ popisuje Robert Cichoň z obchodního centra Futurum.

„Zboží budou dodávat místní zpracovatelé a výrobci,“ říká a dodává: „Opravdu není nutné nakupovat brambory z Polska nebo třeba víno z Nového Zélandu, když je jím Morava proslulá.“

Šéfkuchař farmářských trhů Radek Příhonský z vybraných surovin od farmářů z trhu připraví podle svého receptu Farm menu.

Přehled farmářských trhů na celý týden najdete vždy v pondělí na Vitalia.cz včetně plánů na jarní období. Vybírat můžete také z našeho katalogu trhů:

Najděte si FARMÁŘSKÝ TRH přímo vám na míru! 

Farmářské slavnosti pro rodiny s dětmi

23. dubna 2011 se na Rodinné farmě Mejsnar v Klášterské Lhotě (okres Trutnov) od 10 do 16 hodin konají již druhé Farmářských slavností pro rodiny s dětmi.

Cyklus farmářských slavností se koná na farmách oceněných v soutěži Farma roku. Sedm slavností se postupně uskuteční od dubna do listopadu a kromě programu pro děti nabízí prodej farmářských produktů.

U Mejsnarů si děti vlastnoručně vyrobí překvapení z Krkonošských korálků pro maminku, namíchají si koktejl z čerstvého mléka od Mejsnarů a přírodního ovocného džemu. Ochutí si výborný čerstvý smetanový sýr bylinkami pro tatínka, namalují si velikonoční vajíčko temperami či akrylátovými barvami na velikonoční stůl. Čeká je také hledání pokladu v v ježibabím doupěti, archeologická vesnička – První zemědělci v Čechách. Drum circle, zumba, farmářská stezka a spousty jiné zábavy a poučení.

Poznejte svého farmáře a užijte si s rodinou na farmě báječný den. Domů si můžete nakoupit zdravé a čerstvé pochoutky z nejširšího okolí. Vstup je zdarma.

Více o akci a dalších termínech na dalších farmách:Farmářské trhy – tržiště přibývají po celé republice

Za trhy do Prachatic, přebytky ze zahrádky sebou

Nové trhy v Prachaticích pořádá o. s. Pod povrchem v rámci projektu „Lokálně a s chutí“, v němž chtějí podnítit zájem lidí o lokální produkty, které jsou kvalitní a čerstvé, neputují ke spotřebiteli daleko a tudíž nezatěžují příliš životní prostředí a znamenají život pro místní ekonomiku.

Mezi cca 20 prodejci najdete farmáře a řemeslníky, kteří splňují tato kritéria: jsou drobnými producenty z blízkého okolí, používají šetrné výrobní postupy, zaměřují se na přírodní produkty, používají převážně ruční výrobu, jejich produkty jsou alternativou k běžným spotřebním věcem dováženým přes půlku světa, mají estetickou hodnotu.

K dispozici budou také stánky s občerstvením a tzv. Sklizník (burza zahradních přebytků), kam bude moci každý zájemce přinést vlastní zahrádkářské výpěstky a prostřednictvím dobrovolníků je prodat za jím určené ceny.

Doprovodný kulturní program zajistí místní hudebníci.

V roce 2011 se uskuteční šest trhů s různým rozsahem:

  • 23. 4. – velký farmářský a řemeslný trh v Poštovní
  • 14. 5. – mikrotrh – stánek Sklizník a farmářský trh v Poštovní
  • 11. 6. – mikrotrh v Poštovní
  • 30. 7. – festival Na povrchu – farmářský a řemeslný trh na Parkáně … hudba, divadlo, umělecké dílny ..a mnoho dalšího
  • 17. 9. – velký farmářský a řemeslný trh v Poštovní
  • 15.10. – mikrotrh v Poštovní

V Příbrami do Obory

První Farmářský trh Obora v tomto roce se uskuteční v sobotu 21. května 2011. Najdete ho stejně jako loni v klidové zóně Obora na Dvořákově nábřeží v Příbrami.

Každou třetí sobotu v měsíci mezi osmou a dvanáctou hodinou tu najdete prodejce s farmářským sortimentem po celou dobu sklizně ovoce a zeleniny.

Trhy jsou primárně určeny lokálním pěstitelům ovoce, zeleniny a drobným výrobcům pochutin (pekařům, uzenářům atp.)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).