Novinky z farmářských trhů: originální Itálie, rybí speciál a samozřejmě burčák

Autor: Farmářské tržiště Jiřák
Aktualizováno 13. 9. 2013 9:46

Farmářské trhy chystají na září bohatý program. Jestli vám šmakuje Itálie, zajděte v sobotu na Jiřák, jestli jste na ryby a mořské potvory, stavte se v Karlíně. Nebo dejte obojí.

Italští farmáři z Cilenta přijedou opět na Jiřák

Gusto del Cilento (Chuť kraje Cilento) je exkluzivní italský farmářský trh (festival), kde budou své výrobky prodávat sami italští výrobci a farmáři ze slunného kraje Cilento, Campania. V pátek 13. a sobotu 14. září 2013, vždy od 8 do 21 hodin bude české farmářské tržiště na náměstí Jiřího z Poděbrad doplněno italským „Mercato del Cilento“, kde budou moci Pražané ochutnat také originální potraviny a výpěstky úrodného kraje Cilenta, oblasti Campania v jižní Itálii. Prodávat je zde bude osobně 13 italských rodin v 25 stáncích s cilentským sortimentem.

„Budete moci ochutnat a také samozřejmě zakoupit italský extra panenský olivový olej, kvalitní salámy z divočáků, čerstvou domácí pastu, sýry jako Caciocavallo, Scarmorza, Cacioricotta, Mozzarella z buvolího mléka, Mozzarella v myrtě, uzeniny jako salsiccia, sopressata e pancetta, med, pomerančové, mandarinkové a citronové marmelády, dýňové, cibulové a kaštanové zavařeniny, pomazánky, výrobky z bílých fíků a čokolády, hroznový mošt, cilentské bílé i červené víno, nakládanou zeleninu a ryby, sušenky, fazole a cizrna z Controne, čerstvé citróny, artyčoky, divoké oregano apod.,“ zve pořadatel trhů Jiří Sedláček z o.s. Archetyp.

Italské potraviny z Cilenta vám osobně prodají jejích tvůrci – výrobci, samotní farmáři. Součástí festivalu bude i živá produkce originálního hudebně-tanečního tělesa přímo z Cilenta.

Tradiční farmářské tržiště na Jiřáku bude nedotčeno a naopak bude v sobotu prodlouženo do 18 hodin. Přijďte na Jiřák tento pátek a sobotu a zažijte pravou Itálii uprostřed pražského Žižkova. O trhu: Farmářské tržiště Jiřák

Karlínské farmářské trhy chystají rybí speciál

Sobotní farmářský trh v Karlíně je věnovaný rybám. Program bude zaměřený zejména na ochutnávky, jednoduchou přípravu doma a možnosti nákupu ryb.

Na Karlínském náměstí 14. září od 8.30 do 16.30 hodin budete moci ochutnat a nakoupit čerstvé ryby včetně některých exotických druhů, rybí polévky, ryby na grilu, uzené ryby, nejrůznější rybí jídla, saláty z ryb a darů moře a také krevety.

A aby toho nebylo málo, z volně dostupných letáků se můžete poučit a dozvědět užitečné informace o rybách a jejich zpracování.

Letáky budou obsahovat jednoduchá pravidla pro orientaci při výběru ryb:

  • Několik užitečných pravidel týkajících se kvality ryb
  • Čerstvé nebo mražené – rozdíly mezi čerstvými a hluboko mraženými rybami
  • Kriteria kvality čerstvých ryb
  • Kriteria kvality hluboko mražených ryb

Více o trhu: Karlínské farmářské trhy

Šupina a Šupinka na Farmářských trzích Prahy 1

Trhy na náměstí Republiky tento týden opět navštíví rybářství z Třeboně Šupina a Šupinka se svými rybími dobrotami.

Po roce opět začal sběr vína, a proto neváhejte a přijďte ochutnat také burčák od našich vinařů.

Více o trhu: Farmářské trhy Prahy 1

Plzeňské farmářské trhy zahajují čtvrtou podzimní sezonu

Plzeňské farmářské trhy se staly trvalou součástí života Plzeňáků. V sobotu dopoledne (8 – 12 hodin) 14. září opět zaplní zhruba 40 prodejců prvotřídních potravin okolí Mlýnské strouhy. Na těchto trzích budou mít návštěvníci možnost nakoupit zeleninu, houby, ovoce, uzeniny, maso, kravské, kozí i ovčí sýry, čerstvé i uzené ryby… Pořadatelem Plzeňských farmářských trhů je občanské sdružení ENVIC ve spolupráci s hotelem Gondola. 

Čtvrtá sezóna, desítky trhů, tisíce spokojených návštěvníků… „Od května 2010 do srpna 2013 jsme uspořádali 58 farmářských trhů. Atmosféra Mlýnské strouhy, nabídka tuzemského, prvotřídního, sezónního jídla, kvalitní výběr prodejců, poctivý přístup pořadatelů, to jsou ingredience nejúspěšnějších farmářských trhů nejen v Plzeňském kraji,“ vysvětluje koordinátor Plzeňských farmářských trhů Tomáš Popp z občanského sdružení ENVIC. Do konce roku proběhnou trhy ještě sedmkrát (14 .9., 28. 9., 12. 10., 26. 10., 9. 11., 23. 11., 21. 12.). Důraz na kvalitu a proveřený původ prodávaných potravin je pro pořadatele Plzeňských farmářských trhů prvořadý. Každý týden odmítnou desítku prodejců, kteří nesplňují nastavená kriteria. „Za 4 roky organizace trhů se nám ustálil okruh zhruba 20 stálých farmářů, pekařů, řezníků. K těm postupně citlivě přidáváme další, aby byla sestava zajímavá pro nakupující a prodejci měli potřebné tržby. V tuto chvíli pracujeme asi se 60 prodejci. Na každých trzích se sjede od 35 do 45 prodejců," dodává Tomáš Popp. Občanské sdružení ENVIC, pořádájící Plzeňské farmářské trhy, klade důraz i na to, aby své zboží prodávali přímo farmáři, pekaři, řezníci…

Více o trhu: Plzeňské farmářské trhy

Žďárské náměstí ožije farmářským trhem

Ve čtvrtek 19. září od 10 do 16 hodin se na náměstí Republiky ve Žďáru nad Sázavou koná první Žďárský farmářský trh. Pořadatelem je Město Žďár nad Sázavou a Český svaz ochránců přírody Žďár nad Sázavou. Obyvatelům Žďáru se tak otevírá další možnost nákupu „jídla zblízka“.

Na náměstí Republiky bude třetí čtvrtek v září rozmístěno patnáct stánků, které nabídnou především potraviny z regionálních farem: různé druhy sýrů, bio zeleninu, chemicky neošetřovaná jablka a jiné sezónní ovoce, farmářský tvaroh, jogurty, králičí maso, paštiky, klobásy, med od žďárských včelařů, bezlepkové výrobky a mnoho dalšího. Pozornost zajisté vzbudí chlebová pec instalovaná přímo na trhu, která nabídne i stylové občerstvení. Účast přislíbila mimo jiné Biofarma Machovi z Osové Bítýšky, Farma Němcova z Netína, Minifarma Krejcar ze Svratky, Bezlepkové dobroty ze Sněžného, Dobroty od Loďky ze Žďáru a další převážně místní pěstitelé, chovatelé a výrobci. Každý stánek bude jasně označen tak, aby nakupující věděl, co a odkud prodejce nabízí.

Pořadatelem farmářského trhu je Město Žďár nad Sázavou, vlastní organizaci a provoz trhů má na starosti Český svaz ochránců přírody Žďár nad Sázavou. Tři organizátorky, které se pod hlavičkou ČSOP do zajištění akce pustily, shodně říkají: „Potraviny jsme si rozdělily do několika kategorií a v každé kategorii jsme v první řadě pátraly po malovýrobcích a pěstitelích ze Žďárska. Teprve když jsme vhodného farmáře nenašly, rozšířily jsme okruh farem dále.“ Malá přepravní vzdálenost a sezónnost nabízeného zboží je totiž jedním ze znaků dobrého farmářského trhu. 

Kateřina Fialová, která celou akci iniciovala, říká: „Velký důraz jsme kladli na to, aby na trhu prodávali skuteční výrobci, nikoliv pouzí zprostředkovatelé. Na druhou stranu bylo třeba zajistit, aby prodávající znali a splňovali patřičné hygienické a legislativní požadavky. Z naší původní představy, že vše bude výhradně ze Žďárska, popř. z Kraje Vysočina, jsme museli částečně slevit. Problém jsme měli například s vejci z volného chovu nebo s ovocem – to bude i ze vzdálenějších českých farem.“ Šárka Bystřická, další z organizátorek akce, vysvětluje smysl farmářského trhu: „Farmářský trh není běžný ´byznys´, jak by se mohlo zdát. Má poslání – představit ´jídlo zblízka´, podpořit drobné regionální pěstitele, chovatele a výrobce a především nabídnout spotřebitelům to, co v supermarketu nenajdou – místní med od drobných včelařů, chemicky neošetřovaná jablka, králičí maso přímo od chovatele, nefalšovanou smetanu nebo třeba různé méně obvyklé druhy zeleniny. Krom toho farmářský trh nabízí možnost setkat se osobně přímo s farmářem nebo výrobcem, což v běžné obchodní síti nikdy nebude možné.“ 

Třetí z trojice Jana Vinopalová doplňuje: „Mohli bychom pozvat včelaře třeba ze Slovenska, který nabídne celou škálu klasických i ochucených medů a medovin, ale to z našeho hlediska neodpovídá logice farmářského trhu – raději jsme se rozhodly dát přednost žďárským včelařům, kteří budou prodávat klasický a pastový med od včel, které poletují na louce kousek za Žďárem.“ Kateřina Fialová dodává: „Trhy nepovažujeme za uzavřenou věc. Během akce bude u stánku pořadatelů probíhat anketa, ve které uvítáme názory kupujících i případné tipy na farmáře, které by občané do Žďáru v budoucnu rádi pozvali. Věříme, že žďárští spotřebitelé dokáží ocenit kvalitu i místní původ nabízených potravin a podpoří konání příštích farmářských trhů svým nákupem.“

O měsíc později, ve čtvrtek 17. října, proběhne na náměstí další farmářský trh, kde se představí několik nových prodejců. Pokud se letošní dva podzimní trhy osvědčí, zvažuje město Žďár nad Sázavou pro příští rok konání pravidelných farmářských trhů během celé sezóny.

O trhu: Farmářský trh Žďár nad Sázavou

Jablečné slavnosti na Kubánském náměstí

V sobotu 28. září 2013 jsou srdečně zváni všichni milovníci jablek na Farmářský trh na Kubánském náměstí. „Návštěvníci zde budou moci vidět i vyzkoušet vyřezávání z ovoce, které zajistí CZECH CARVING STUDIO Luďka Procházky, ovocnáři přivezou několik odrůd jablek, pekaři napečou štrúdly, záviny, koláče a další pochoutky, k dostání bude samozřejmě i jablečný mošt a křížaly,“ uvedla manažerka trhu Zuzana Petránková.

Trh s vůní jablek se koná v sobotu 28. záři 2013 od 8 do 14 hodin, více o trhu: Farmářské trhy na Kubánském náměstí

Kompletní přehled farmářských trhů najdete zde:

FARMÁŘSKÉ TRHY – termíny, aktuality, vyhledávání v celé ČR

Připravili jsme pro vás:

9 názorů Vstoupit do diskuse
poslední názor přidán 17. 9. 2013 11:21