Hlavní navigace

Novinka z ministerstva: senioři a děti budou mít léky levnější

23. 9. 2016

Sdílet

 Autor: depositphotos.com
Dopláceli jste jako senioři za léky ročně deset tisíc korun? Ministerstvo zdravotnictví plánuje, že vám z těchto peněz vrátí devět tisíc pět set korun. Podobné to bude i u dětí.

Zejména senioři a děti jsou tou skupinou obyvatel, která se v ordinacích lékařů pohybuje velmi často a i v lékárnách je jako doma. Bojují s nemocemi, jejichž léčba je někdy neskutečně drahá. Například před rokem jsme psali o muži, který spolykal léky za 22 milionů. Většinu sice zaplatila pojišťovna, ale vždycky to tak není. Lidé mají kvůli vysokým doplatkům za léčiva existenční problémy. Cena léků stále roste, prosto se ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček dnes rozhodl, že se léková politika ministerstva zdravotnictví změní. Profitovat z toho budou právě senioři a malé děti.

Ochranný limit na doplatky se změní

Dnes ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček představil plánované změny v lékové politice ministerstva zdravotnictví, které pomohou seniorům a rodinám s nemocnými dětmi lépe snášet ekonomické obtíže spojené s léčbou. V současné době jsou senioři nad šedesát pět let věku chráněni ochranným limitem dva a půl tisíce korun na započitatelné doplatky za léky. To znamená, že když uhrazené doplatky na léky v kalendářním roce překročí tento ochranný limit, zdravotní pojišťovna vrátí pojištěnci peníze, které zaplatil na doplatcích nad tento limit.

„My toto aktuální nastavení změníme a od příštího roku snížíme pro seniory od 70 let věku ochranný limit na doplatky za léky ze současných 2500 Kč na 500 Kč. Tato změna přinese seniorům minimálně dvoutisícikorunovou roční úsporu ve výdajích za léky,“ vysvětlil ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček a dodal: „Stejný princip bude platit pro seniory ve věkové skupině 65–69 let a pro děti, u nich bude ochranný limit snížen na 1000 Kč za rok.“

Senioři výrazně ušetří

Pokud tedy například pacient ve věku sedmdesát tři let zaplatí na doplatcích za léky v průběhu příštího roku v součtu deset tisíc korun, na konci roku mu zdravotní pojišťovna vrátí devět tisíc pět set korun zpět. Pro českého seniora, který má průměrný příjem ze starobního důchodu 11 400 Kč, to jistě není zanedbatelná částka. Ochranné limity se budou týkat například léků na symptomatickou léčbu chronické žilní nemoci, vysoký krevní tlak nebo prevenci cévní mozkové příhody.

Navrhované změny a úspory


Autor: MZ ČR

„Bohužel v poslední době obecně roste také nemocnost malých dětí a s tím i ekonomické dopady na jejich rodiče. Proto jsme se rozhodli ulehčit také rodinám s malými dětmi – stejný model se bude vztahovat i na děti mladší osmnácti let, kde bude roční ochranný limit stanoven rovněž na tisíc korun,“ doplnil Svatopluk Němeček. Uvedená ulehčení pacientům vejdou v platnost v nejkratších možných termínech. Návrh potřebné novely zákona o veřejném zdravotním pojištění bude předložen Legislativní radě vlády v řádu několika málo týdnů.

Zdroj: MZ ČR

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).