Hlavní navigace

Nová vakcína proti chřipce se aplikuje nosem

13. 9. 2016

Sdílet

 Autor: Wikipedia.org / CDC/ Douglas Jordan, M.A., podle licence: Public domain
I přes relativně nízký zájem české populace nechat se očkovat proti chřipce se i k nám v posledních letech dostávají nové chřipkové vakcíny.

„I přes relativně nízký zájem české populace nechat se očkovat proti chřipce se i k nám v posledních letech dostávají nové chřipkové vakcíny, které doplňují ty tradiční, jako je Vaxigrip, Influvac nebo Fluarix,“ uvádí Marek Petráš, předseda Odborného spolku pro očkování (OSPO), na serveru Vakciny.net. Letošním nováčkem chřipkových vakcín je vakcína Fluenz Tetra.

Má pomoci s ochranou proti čtyřem virovým kmenům obsaženým ve vakcíně a před dalšími kmeny, které jsou jim blízce příbuzné. Fluenz Tetra je identická s přípravkem Fluenz (nosní vakcínou, obsahující tři kmeny) s jedinou odlišností: Fluenz Tetra poskytuje navíc ochranu ještě proti jednomu dalšímu kmeni. „Toto rozšíření se v posledních letech považuje za významné pro pokrytí právě typu B, který se může v některých místech světa objevovat dle sezóny ve více než jedné variantě. V Evropě ale každoročně dominují chřipkové viry typu A, takže význam rozšíření o další variantu chřipkového viru typu B je u nás spíše jen okrajový,“ hodnotí odborník.

Nová chřipková vakcína není tak nová

„Co je na této vakcíně zajímavé, je způsob podání. Ten je na rozdíl od všech současných chřipkových vakcín dostupných na našem trhu odlišný, neboť představuje aplikaci intranazální,“ uvádí Marek Petráš. To znamená, že obsah spreje vakcíny se aplikuje nosem, půlka do jedné nosní dírky a druhá část do druhé nosní dírky.

Podle odborníka tento způsob snižuje obvyklé nežádoucí reakce na aplikaci: „Lze jednoznačně vyvodit, že obvyklé nežádoucí účinky v podobě lokálních reakcí, jako je otok, bolest či zarudnutí v místě vpichu, odpadají, a místo nich se nejčastěji pozoruje vodnatý výtok z nosu (nazální kongesce).“

Marek Petráš upozorňuje, že vakcína – pod názvem FluMist – se objevila již v roce 2005 na americkém trhu. V článku Nová chřipková vakcína v letošní sezóně z toho vyvozuje její bezpečnost: „Není třeba se tedy obávat nové ´nedostatečně´ odzkoušené vakcíny, neboť tato vakcína má svou již bohatou historii.“ 

Omezení vakcíny proti chřipce

Přestože v USA lze vakcínou Fluenz Tetra očkovat jedince ve věku od dvou do padesáti let, v Evropě je věkový limit zúžen jen na osoby od dvou do osmnácti let. „Výrobce to vysvětluje případně nižší protektivní účinností u dospělých či starších oproti očkování inaktivovanou vakcínou, zatímco naopak vyšší účinností u dětí a dospívajících. Oproti injekčním inaktivovaným vakcínám ji nelze podávat dětem mladším dvou let z důvodu bezpečnosti, neboť ve studiích byla pozorovaná u takto malých dětí vyšší četnost hospitalizací a dušnosti.“

Podrobnosti k vakcíně Fluenz Tetra proti chřipce najdete v příbalové informaci: Fluenz Tetra, vakcína proti chřipce.

Vakcína má i další omezení. Podle odborníka její limity pramení ze skutečnosti, že se jedná o aplikaci živých oslabených chřipkových virů. Je proto nevhodná pro jedince s oslabeným imunitním systémem, astmatem či akutními nebo jinými chronickými respiračními chorobami. „Rovněž se vakcína nedoporučuje k očkování těhotných žen ani osob, které žijí ve společné domácnosti s imunokompromitovanou osobou, neboť existuje teoretické riziko přenosu vakcinačních virů z očkovaného jedince, a stejně tak k očkování kojících žen, neboť vakcinační virus může proniknout do mateřského mléka a mohl by tak nepříznivě ovlivnit zdravotní stav kojence,“ varuje Marek Petráš.

Očkování proti chřipce finančně podporují některé zdravotní pojišťovny, určité skupiny obyvatel na něj mají nárok zdarma. Kompletní nabídku benefitů zdravotních pojišťoven najdete v přehledu:

 

O potřebě a vhodnosti očkování proti chřipce se vedou spory, ministerstvo zdravotnictví jeho aplikaci podporuje: Duel – Pro koho má očkování proti chřipce smysl? Uvádí se, že chřipka je riziková zejména pro oslabené skupiny, například seniory, nicméně někteří odborníci vidí riziko i v samotné aplikaci vakcíny těmto lidem.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).