Hlavní navigace

Kdy jít s pomočováním dítěte k lékaři?

13. 4. 2011

Sdílet

 Autor: SXC
Noční počůrávání není jen věcí miminek. Postihuje deset procent sedmiletých a tři procenta dvanáctiletých dětí. Lékaři přitom umějí pomoci, začít je ale třeba co nejdříve.

Noční pomočování není nic příjemného ani pro dítě, ani pro rodiče. Vyvolává stud a pocit, že jsme něco zanedbali – což v tomto případě může být pravda. Na děti samotné má poměrně značný vliv. Jak ukázala nedávná studie, je opakované počůrávání během spánku třetí nejčastější příčinou stresu (po rozvodu rodičů a vážných sporech v rodině) pro děti ve věku osm až 12 let.


Autor: SXC

Noční pomočování postihuje 15 až 20 procent pětiletých, deset procent sedmiletých a tři procenta dvanáctiletých dětí.

Většina se pomočuje proto, že kapacita jejich močového měchýře nestačí na množství moči vytvořené v průběhu spánku. V případě, že má dítě problémy s probouzením, signál naplněného močového měchýře ho nevzbudí.

Počůrávání na sebevědomí nepřidá

„Léčba nejenže odstraní "mokré příhody“ a pocity méněcennosti těchto dětí, ale zlepší také jejich intelektuální výkon," cituje agentura ČTK urologa Zdeňka Dítěte z Všeobecné fakultní nemocnice. 

Urolog je zastáncem neodkladné léčby nočního pomočování. Pomočování by se podle něj mělo začít řešit co nejdřív, už po pátém roce života, složitější formy poruchy ještě dříve. Čím totiž déle porucha trvá, tím hlouběji zasahuje do sebevědomí enuretika.

„Z vlastní zkušenosti mohu říci, že rodiče malého enuretika to nemají lehké. Kdybych sama nebyla lékařkou, styděla bych se o synově problému veřejně promluvit,“ říká matka osmiletého chlapce, který se díky včasné léčbě pomočování zcela zbavil.  „Enuretik potřebuje citlivý přístup, maximální pochopení a obrovskou trpělivost rodičů. To ale enurézu nevyřeší, jen zmírní neblahé psychické následky.“

Kdy jít s pomočováním k lékaři?

Pokud se dítě pomočuje jen ve spánku a nemá jiné obtíže, návštěva lékaře je podle urologa Dítěte nutná v pěti letech věku. Do té doby lze pomočování předcházet správným režimem příjmu tekutin a močení.

Aby pomočování během spánku bylo považováno za lékařskou diagnózu, musí se týkat dítěte staršího pěti let s mokrou nocí minimálně jednou za měsíc. Většinou, v 75 procentech případů, jde o vývojově podmíněnou poruchu, která vznikla pomalejším dozráváním mechanismů regulujících tvorbu a vylučování moče. 

Prvním krokem v léčbě je úprava příjmu tekutin a močení spolu s podáváním léků snižujících noční tvorbu moči. Důležité je vyvedení pacienta ze sociální izolace, zvýšení sebeúcty a pozitivní motivace. Léky s téměř okamžitým účinkem jsou úspěšně používány v léčbě enurézy již téměř dvacet let. Podávají se těsně před spaním ve formě tablet rozpustných pod jazykem. Účinný a bezpečný lék na noční pomočování může předepsat dětský lékař, dětský nefrolog nebo dětský urolog.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).