Hlavní navigace

Noční pomočování dětí je vážný problém a měl by se řešit hned

22. 11. 2011

Sdílet

 Autor: Quent
Ve spánku se pomočuje 15 procent pětiletých a 10 procent šestiletých dětí. A jak ukázaly výzkumy, ne všechny z toho vyrostou, jak se domnívá polovina rodičů. Co s tím? Jednat.

Pomočování u dětí starších pěti let má negativní dopad na duševní pohodu a kvalitu jejich života. Světový den enurézy (nočního pomočování) by měl závažnost tohoto problému připomenout zejména rodičům, kteří ho berou na lehkou váhu a nevěnují mu dostatečnou pozornost.

V září byla na kongresu Mezinárodní společnosti pro kontinenci (ICS) v britském Glasgow představena nová fakta o přetrvávání nočního pomočování do dospělosti a vzniku nykturie (časté probouzení kvůli močení v noci). To, že Světový den enuretiků připadá na 25. listopad, svátek sv. Kateřiny, není náhoda. Svatá Kateřina byla již od středověku považována za patronku lidí trpících nočním pomočováním. Modlitby ke svaté Kateřině nebo svatému Vítovi měly pomáhat odstranit tento problém.

Noční pomočování je častá dětská nemoc, kterou je schopna moderní medicína účinně léčit. Přesto mnoho rodičů spoléhá na samovolný ústup potíží. Mimoto, 80 procent rodičů se navíc nesprávně domnívá, že hlavní příčinou pomočování dětí je strach a stres. Téměř polovina rodičů problém ignoruje a téměř třetina odkládá rozhodnutí jednat až do chvíle, kdy se dítě pomočuje nejméně pětkrát za týden.

Z pomočování dítě často nevyroste, problém trvá v dospělosti

Existuje mylný názor, že děti z pomočování „vyrostou“, ovšem údaje týkající se dospělých osob ukazují opak. Studie provedené v Hong Kongu naznačují, že 2,5 % všech osob do 40 let věku stále trpí tímto onemocněním, více než 50 % z nich se pomočují třikrát týdně nebo častěji.

Německá skupina lékařů v čele s Danielou Marschall-Kehrelovou provedla studii dokazující významnou souvislost mezi pomočováním v dětském věku a nykturií v dospělosti. Z odpovědí 1 201 respondentů vyšlo najevo, že pomočování v dětském věku je indikátorem pro symptomy nykturie v pozdějším věku. Uroložka Marschall-Kehrelová k tomu dodává: „Údaje ukazují, že včasná a cílená léčba nočního pomočování je nesmírně důležitá – nejen kvůli duševní pohodě dítěte, ale také kvůli minimalizaci rizika budoucích zdravotních potíží v jeho pozdějším životě.“

Dítě starší pěti let už by se nemělo pomočovat

S tímto názorem souhlasí také lékař Zdeněk Dítě z Urologické kliniky 1. LF UK a VFN v Praze: „Celou řadou rodin a bohužel – často i praktických lékařů – je problém zlehčován, neboť neohrožuje život pacienta. Noční pomočování nesmí být přehlíženo, protože přináší těžkou psychickou a socioekonomickou zátěž, někdy až psychiatrické problémy. Dítě starší pěti let by se již nemělo v noci pomočovat, nutná je návštěva lékaře. Prvním krokem k řešení nynějších a prevenci budoucích potíží dítěte by měla být návštěva u ošetřujícího lékaře, případně dětského urologa nebo nefrologa.“

Noční pomočování je neuvědomělé vypuštění moči během spánku u dětí starších pěti let, které netrpí žádnou vadou centrální nervové soustavy. Jednou z nejčastějších příčin je nerovnováha mezi kapacitou močového měchýře a množstvím moče vytvořené v průběhu noci. U většiny pomočujících se dětí je dočasně nevyzrálá budící reakce mozku na signály, které mu naplněný měchýř vysílá.

Další informace najdete na www.nocvsuchu.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).