Hlavní navigace

Noční můra nejkrásnějšího dne

20. 4. 2010

Sdílet

Rozvedení rodiče, opilý svědek, nevítaní hosté … Samotné svatební přípravy jsou stresující a přes veškerou snahu a pečlivou přípravu nikdy nevíte, co se může stát.

„Vy nebudete mít ubrousky v barvě ženichovy kravaty?!“ třeští na budoucí nevěstu oči vzdálená tetička. Objevila se tu po letech, aby dojednala detaily blížící se svatby, na kterou je pozvaná tak trochu z povinnosti. „To bychom měli mít?“ znejistí budoucí nevěsta, která už půl roku neví, kam dřív skočit. „No, on vlastně Petr ani kravatu nechce…“ dodá a teta padá do mdlob. Dobře jí tak.

svatba

Nejen kvůli příbuzenstvu, kterému se stejně nikdy nezavděčíte, ale i z dalších důvodů zaujímá „nekrásnější den v životě“  na stupnici stresujících životních událostí „pěkné“ sedmé místo, těsně za úrazem a nemocí.

Ženichy a nevěsty stresuje už tři čtvrtě roku před obřadem kdejaký svatební server, který vystavuje šílené harmonogramy – například už devět měsíců před obřadem prostě musíte vytvořit seznam hostů a zamluvit restauraci na hostinu, půl roku před obřadem musíte sepsat seznam očekávaných darů … Dále květiny, krabičky na výslužku, zasedací pořádek na hostině, prsteny a šaty, dort a koláčky, celková výzdoba, matrika, kadeřnice atd. Je toho prostě hodně, co se musí kvůli jednomu dni zařídit.  

Brali jste/byste v potaz připomínky příbuzných k podobě svatby?

Vystresovaným snoubencům nepomohou ani běžné reakce všech, kdo se o svatbě dozví: „Cože, vy ještě nemáte zajištěného fotografa?“, „Ale na večírku musí být tombola!“, nebo „Ty ještě nemáš šaty? Vždyť svatba je už v září!“  Oblečení budoucích novomanželů bývá velkým tématem. Přitom ženich jen zajde do oddělení společenských obleků a něco vybere, případně nechá upravit. Přesto se najde tucet lidí, kteří mu mluví do barvy, materiálu i střihu.

Nevěsta to má komplikovanější a časově náročnější. Šaty si může buď vypůjčit, koupit nebo nechat ušít na míru. Starosti a napětí spojené se svatebním oděvem vyvolávají hlavně samotné půjčovny, které chtějí mít už v lednu jasno, kolik ten rok vydělají peněz a zda si mohou dovolit pořídit další šaty do sbírky. Každou nevěstu varují, že teď, devět měsíců před obřadem, už je na čase. V tomto případě ale opravdu platí, že kdo dřív přijde, ten dřív mele. Nevěsta, která s výběrem otálela, se pak může divit, co na ni zbylo.

Nicméně se divila i nevěsta Alena, která příliš neotálela. Své „ano“ se chystá říci letos v květnu a šaty má zajištěné již od loňského listopadu. „Salony občas nabízejí neuvěřitelné šílenosti. Na šatech je vidět, že v nich již několik dívek protancovalo svatební večer. Navíc samotná nabídka také není vábná.“ Alena nakonec po několika týdnech hledání sehnala šaty, které se jí líbily, tak si je pro jistotu koupila; ostatně za stejné peníze, které by dala za půjčení.

Čtěte téma: Nevěřím, ale svatbu chci mít v kostele

Proč? Trochu kvůli věřícím příbuzným, ale hlavně proto, že „mít svatbu v kostele je tak krásné“. Může mít církevní svatební obřad i ten, kdo náboženskou víru nepraktikuje? A za jakých podmínek? 

Husí kůže, bušení srdce a alkohol

Jenže lze si svatební den opravdu užít? Sevřenému žaludku se neubráníte, ani když máte všechno pěkně zajištěné. Neustále myslíte na to, co bude, když se něco pokazí. A samotný fakt (o který jde ve skutečnosti nejvíc), že se ze slečny stane mladá paní a z muže „ženáč“, je docela síla. Není divu, že se od samotného rána podává „pomocník“ alkohol.

svatba

Zvonek u dveří – to přichází kadeřnice přesně podle harmonogramu – pak stěží přehluší cinkající štamprlátka u nevěsty, zatímco v jiném bytě se svědek ujišťuje, že má v kapse prsteny a podává rozcuchanému ženichovi panáka čehosi na kuráž. Pije otec, pije matka a ani letitá babička se nebrání a smočí jazyk ve vaječném koňaku. Ano, alkohol je lékem proti obavám a nervozitě a žádná svatba se bez něj neobejde.

„Vdávala jsem se poměrně mladá – ve dvaadvaceti letech. Vzpomínám, že jsem byla šíleně nervózní, možná už jsem tenkrát tušila, že dělám chybu… (manželství vydrželo osm let, narodily se v něm dvě děti). Zničehonic jsem se při oblékání rozbrečela a nešlo to zastavit. Máma mi pohotově nalila velkého panáka a pak už jsem se celý den jen smála,“ vzpomíná Monika na svoji první svatbu.

Čtěte téma: Rozvody  – mýty a fakta

Jsou manželství uzavřená „před Bohem“ trvanlivější než ta světská? Jsou Češi opravdu přeborníky v rozvodovosti? A jak je to s jinými tvrzeními ohledně manželství a rozvodů? 

Rozvedení rodiče – hrozba svateb

Stejně jako se svatba neobejde bez alkoholu, a možná že právě proto, musí se prý na každé „správné svatbě“ někdo poprat. Mohou to být dědové, kteří se před lety pohádali na svatbě svých dětí, nebo si ženich na večírku „splete“ družičku s nevěstou a schytá to od tchána. Kolik svateb, tolik příběhů …

Rozvedených párů stále přibývá a takoví rozvedení rodiče se na svatbách svých dětí dokážou také postarat o pořádný skandál. Zhrzená ženichova matka vjede zničehonic do vlasů své nástupkyni. „Ta … přece nemá na svatbě mého syna co dělat!“ Nikdo ji nepřesvědčí, že je to v pořádku. Jako partnerka ženichova otce byla na svatbu přece pozvaná. Samozřejmě nemusela provokovat svými ultra-mini. Některá scéna zkazí celý sváteční den; a někdy i další svatbu: Dva sourozenci se měli brát krátce po sobě. Při první hostině došlo k obávané hádce rozvedených rodičů. Křik, výčitky a slzy. Totální fiasko. Novomanželé ani nedojedli knedlíčkovou polévku a opustili svatebčany. Nevěstin bratr se svojí snoubenkou ihned zrušili svatbu naplánovanou o necelé dva měsíce později a raději se nechali oddat v tichosti na úřadě jen za přítomnosti dvou svědků.    

O stres před svatbou, ale i během svatebního dne, se tedy postarají jak naprosto cizí lidé, kteří tvoří šílené svatební harmonogramy, tak i ti nejbližší, kteří by měli být spíše oporou. Jaká je míra stresu, kterou jsou mladí lidé schopni snést při svém důležitém dni? Není lepší oddat se třeba v Las Vegas? Nebo se nebrat vůbec a zůstat na věky druhem a družkou?

Fórum: Je možné prožít svatbu bez stresu?

Samozřejmě jsou svatby, které proběhly hladce. Nicméně pokud si myslíte, že vaše svatba nebo svatba, na které jste byli jako hosté, byla něčím zajímavá nebo zpestřená, napište nám! 

Na závěr: Autorka článku se chystá na svou svatbu letos v červnu. Zatím ještě nemá ani šaty, ani prsteny, natož zajištěnou hostinu nebo svatební oznámení a stresovat se nehodlá. Uvidíme.

láska

Máte-li výjimečný a silný příběh lásky, o který se chcete podělit, napište nám na adresu laska2010@vita­lia.cz

V případě, že váš příběh budeme mít zájem publikovat, spojíme se s vámi. Chápeme, že témata lásky jsou citlivá, a proto můžeme v zájmu zachování anonymity vaše jméno v článku změnit.

Ilustrační foto: agentura SXC

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).