Hlavní navigace

Noční jedení: je to nemoc?

Sdílet

 Autor: Isifa
Jíte v noci? Buď jste nemocní – nebo rozežraní. Jak poznáte, která varianta platí? Půlnoční hlad neboli syndrom nočního jedení je nebezpečný hlavně pro způsoby, kterými ho lidé řeší.

Budíte se v noci hladem a luxujete lednici, přičemž ráno nemáte na jídlo ani pomyšlení? Pak je dost pravděpodobné, že trpíte tzv. syndromem nočního jedení (Night Eating Syndrome, zkráceně NES).


Autor: Isifa.cz

Nechoďte v noci kolem lednice!

„Ke konzumaci jídla však nemusí docházet jen v noci PO probuzení, ale i „jen“ po večeři nebo v pozdních nočních hodinách, ale PŘED usnutím,“ objasňuje Jitka Herlesová, psycholožka z OB kliniky.

Typickými rysy NES je právě večerní nebo noční přejedení následované ranním nechutenstvím, obtíže se spaním a časté probouzení. Podle Alberta Stunkarda, amerického psychologa, který NES popsal jako první, je v případě, že trpíte syndromem, nejméně čtvrtina celkového denního množství kalorií konzumována po večeři nebo v noci. Buzení a obtížné usínání doprovází polovinu spánku před půlnocí, někdy je spojené s nočním pojídáním. K večernímu či nočnímu příjmu potravy spojenému s probouzením dochází alespoň třikrát týdně.

Syndrom nočního jedení

  • Night eating syndrom (NES) spojuje poruchu spánku a poruchu příjmu potravy.
  • Jde pravděpodobně o důsledek narušení přirozeného cyklu spánku a bdění a i zpoždění načasování příjmu potravy.
  • Postižený má hlad v noci místo ve dne a naopak ráno je ještě ve fázi spánku a hlad tedy nemá.

„V oficiální Mezinárodní klasifikaci o tomto syndromu prozatím nic nenajdete, protože k doplnění tohoto manuálu dochází jednou za několik let. Uvažuje se o zařazení NES do dalšího vydání Diagnosticko-statistického manuálu Americké psychiatrické společnosti, který je psychology používán stejně často. Název NES se ale mezi odbornou veřejností používá a vznikla i řada kvalitních výzkumů charakteristik spojených s tímto syndromem,“ objasňuje Jitka Herlesová.

Jak poznáte, že se u vás jedná skutečně o syndrom nočního přejídání?

Stačí se jednoduše otestovat. Pokud na sobě pozorujete některé z následujících příznaků, které vás trápí déle než tři měsíce, nebojte se poradit se svým lékařem.

  • Sníte více než polovinu denního množství potravy až po večeři.
  • Nemáte vůbec chuť na snídani.
  • Obtížně usínáte.
  • V noci se často probouzíte, při probuzení máte neovladatelnou chuť k jídlu.
  • Jídlo, které vás nejvíce láká a kterého sníte nejvíce, je bohaté na cukry (sacharidy).

Zdroj: www.dobry-spanek.cz

Je třeba začít u spánkové hygieny

Pokud vás trápí projevy nočního jedení, prvním krokem k řešení může být posunutí spánkového rytmu. K tomu je nutné dodržování správné spánkové hygieny – například nepít kofeinové nápoje před spaním, nemít žádnou větší fyzickou aktivitu 2–3 hodiny před spaním, vyhýbat se večer alkoholickým nápojům. Alkohol sice může pomoci rychleji usnout, ale snižuje kvalitu spánku a ráno se tedy můžeme cítit unavení. Pomáhají i rituály, které připraví na spánek duši i tělo, může se jednat o sprchu nebo přečtení kapitoly z nenáročné knihy.

„Pokud taková opatření nepomáhají, doporučila bych vyhledat psychologa kvůli práci s duševními motivy, které k NES mohou vést. Syndrom může být spojen se silnými pocity studu, viny a s depresivní poruchou nálady. V tom případě je vhodné vyhledat psychiatra a zkonzultovat s ním medikaci antidepresivy,“ říká lékařka.

Chuť k jídlu přetloukáte prášky na spaní

Pakliže navzdory problémům otálíte s léčbou, měli byste si uvědomit, že důsledky NES mohou být velmi závažné a vedou k rozvoji další tělesných onemocnění nebo duševních poruch.

Čtěte téma: První pomoc při duševní krizi

Prvním rizikem je škodlivé užívání hypnotik či sedativ, tedy léků navozujících sníženou bdělost až spánek. Z podobných důvodů se někteří lidé uchylují k pití alkoholických nápojů za účelem usnutí. Důvodem k jejich užívání je touha po nepřerušovaném spánku a po včasném usnutí, u obou ale může dojít k rozvoji závislosti. Dotyčný pak musí látku užívat v čím dál větších dávkách a nedokáže bez ní usnout.

Druhým rizikem je rozvoj obezity a přidružených onemocnění. V noci totiž dokáže tělo spalovat jen velmi omezené množství energie přijaté v jídle a většinu ji ukládá do tukových zásob.

Nutkání jít se najíst je silné. Co s ním?

Co by tedy měl udělat člověk, kterého v noci probudí hlad? Existují nějaké rady na „přečkání“ do rána? „Zda se po probuzení v noci najíst, velmi záleží na okolnostech. Pokud se nám tato situace stala výjimečně a máme opravdu velký hlad, nic se nestane. Jestli se ale budíme často, bylo by lepší naučit se jiný způsob zahánění hladu nebo nepohody. Někomu pomáhá napít se studené nebo teplé vody, u někoho stačí, když na toaletu začne chodit jinudy než kolem lednice. Je ale možné, že jakékoliv pokusy nenajíst se nebudou fungovat, pak je vhodné obrátit se na odborníka,“ vysvětluje Jitka Herlesová.

Čtěte také: Kolikrát za noc jdete na záchod?

Důvodem k nočnímu jídlu však zdaleka nemusí být hlad. Někdy je užitečnější řešit důvod probuzení (úzkosti, starosti, syndrom neklidných nohou, syndrom spánkové apnoe, bolesti), spíš než samotnou konzumaci jídla.

Při atacích nočního jedení je člověk plně při vědomí. K amnézii nebo ke konzumaci jídla bez plného uvědomění dochází u noční poruchy příjmu potravy spojené s poruchou spánku  (NSRED, Noctural Sleep-Related Eating Disorders). U té je jedení formou náměsíčnosti.

Syndromem nočního jedení jsou více ohroženi muži, obézní lidé a osoby pokoušející se o redukci hmotnosti. Přestože většina poruch příjmu potravy se vyskytuje více u žen, NES bylo zjištěno častěji u mužů. V běžné populaci se NES vyskytuje asi ve 2 %, výrazně vyšší je ale jeho zastoupení u lidí s obezitou (11 %), zejména u těch, kteří se neúspěšně pokoušejí o redukci váhy (kolem 60 %). 10% zastoupení má NES u lidí s cukrovkou 2. typu a se syndromem spánkové apnoe. „Například u obezity ale nedokážeme určit, zda noční konzumace jídla vedla k růstu váhy nebo se pouze s vyšší pravděpodobností vyskytují společně,“ podotýká Jitka Herlesová.

Přečtěte si: Chodí pozdě do školy? Možná je náměsíčné

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Psaní článků pro internetové magazíny se věnuje již od roku 2010. Na serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na zdravotní problematiku.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).