Hlavní navigace

Nezůstat sám. Hospice konečně našly podporu v zákoně

29. 3. 2017

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Vláda schválila legislativní zakotvení hospiců do českých norem. Služby pro nevyléčitelně nemocné se potýkají s nedostatečnou legislativou a nedostatkem peněz.

Vláda ČR dnes projednávala novelu zákona o sociálních službách, do které ministerstvo zdravotnictví doplnilo úpravu novely zákona o zdravotních službách. Úprava se týká poskytování hospicové péče, která se dlouhodobě potýká s nedostatkem financí, zčásti právě kvůli nedostačující legislativě. „Pro oblast péče o nevyléčitelně nemocné je to velký krok vpřed. Zakotvení této formy služeb je něco, co v českém právu dlouhodobě chybělo a mohlo to mít negativní vliv i na dostupnost paliativní, potažmo hospicové péče pro české pacienty,“ komentuje novelu ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík.

Cílem je výslovné zakotvení institutu, tzv. hospice coby poskytovatele zdravotních služeb nevyléčitelně nemocným pacientům v terminálním stádiu nemoci, a to ve speciálních lůžkových zdravotnických zařízeních hospicového typu nebo ve vlastním sociálním prostředí pacienta. Smyslem úpravy zákona o zdravotních službách je dle ministerstva deklarovat existenci těchto pro společnost mimořádně prospěšných zařízení, v nichž se pečuje o osoby v poslední fázi života. „Ministerstvo zdravotnictví předpokládá, že tato změna povede k větší dostupnosti hospicové péče pro všechny, kdo ji potřebují,“ zdůraznil ministr Miloslav Ludvík.

Hospic

  • Specializované zařízení, poskytující tzv. paliativní péči, tedy péči zaměřenou na úlevu od bolesti, kterou postupující nemoc přináší, na rozdíl od standardní lékařské (kurativní) péče zaměřené na léčbu nemoci.
  • V principu to znamená, že předtím, než se těžce nemocný člověk dostane do hospicu, byly vyčerpány všechny ostatní možnosti léčby. Hospic je určen pro terminálně nemocné. Neslibuje uzdravení, ale také nebere naději. Neslibuje vyléčení, slibuje léčitelnost.
  • Předtím, než se nemocný dostane do hospicu, měl by být o svém stavu informován. Někdy se to nestává, což pak ztěžuje situaci jak pacientu samotnému, jeho rodině, tak i odbornému týmu v hospicu. Přečtěte si k tématu: Jak a kdo má říci: Umíráš 

Základní filozofie hospicu

Vychází z úcty k životu a úcty k člověku jako jedinečné, neopakovatelné bytosti.

Hospic nemocnému garantuje, že:

  • nebude trpět nesnesitelnou bolestí,
  • bude vždy respektována jeho lidská důstojnost,
  • v posledních chvílích nezůstane osamocen.

Zdroj: www.hospice.cz, kde najdete např. adresář hospiců a další informace 

Doplnění zákona o zdravotních službách je rovněž vyjádřením návaznosti na nově zaváděnou sociální službu v zákoně o sociálních službách, a to sociální službu péče o osoby v terminálním stavu. Tuto službu budou moci nabízet poskytovatelé zdravotních služeb paliativní nebo domácí péče registrovaní podle požadavků zákona o sociálních službách.

Ministerstvo zdravotnictví uvedlo, že si je dlouhodobě vědomo problémů v oblasti paliativní, resp. hospicové péče, a proto ji také pravidelně podporuje dotačními programy. „Pro letošní rok byl například vyhlášen program na podporu činností nestátních neziskových organizací působících v oblasti zdravotnictví. Program je prioritně zaměřen právě na podporu hospicové péče a má za cíl vytvoření podmínek pro kvalitní a dostupnou péči o nevyléčitelně nemocné v terminálním stádiu nemoci,“ informuje mluvčí Štěpánka Čechová.

Zdroj: TZ MZ ČR

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).