Hlavní navigace

Nestlé vyvinulo nový typ cukru, mohl by snížit obezitu

6. 12. 2016

Sdílet

 Autor: Nestlé
Výrobce cukrovinek, společnost Nestlé, oznámil vynález, který má snížit spotřebu cukru. Potraviny prý budou chutnat stejně sladce, ale obsah cukru bude o čtyřicet procent nižší.

Nový typ cukru, s nímž přichází společnost Nestlé, má umožnit výrazně snížit obsah „bílého jedu“. Jeho nadměrná konzumace přitom patří mezi hlavní příčiny obezity a dalších civilizačních onemocnění.

Vynález, který je nyní v procesu patentování, spočívá ve změně struktury krystalů cukru. Krystaly se na jazyku rychleji rozpouštějí a chuťové pohárky rychleji vnímají sladkou chuť. Nejedná se tedy o chemickou modifikaci, ale o změnu struktury krystalků. „Tento skutečně převratný výzkum je inspirován přírodou,“ uvedl v oficiální zprávě Stefan Catsicas, vedoucí technolog a člen představenstva Nestlé Health Science, „naši vědci objevili zcela nový způsob, jak používat tradiční, přírodní složky.“ V čokoládových cukrovinkách by podle něj mohlo dojít ke snížení obsahu cukru až o čtyřicet procent, a to při zachování chuťového profilu. Inovované výrobky budou na trhu nejdříve v roce 2018.

„Dlouhodobým cílem Nestlé je přinášet chutnější a zdravější výrobky,“ říká Jiří Kasal z Nestlé a přibližuje postoj firmy: „Problematiku přílišné konzumace cukru je potřeba řešit. Jsme si vědomi jejích negativních důsledků a snažíme se spotřebitelům pomoci příjem cukru snižovat. Kromě inovativních řešení usilujeme o snižování obsahu cukru tradičními metodami. Přijali jsme závazek do konce roku 2016 snížit obsah cukru v našich výrobcích nejméně o deset procent ve srovnání s rokem 2014.“

Nestlé je například také jednou ze společností vyvíjejících čokoládu, která snese i vysoké teploty: Neměknoucí čokoláda neteče ani při čtyřiceti stupních Celsia.

Kdo „cukruje“ nejvíce?

Není velkým překvapením, že první místo v žebříčku konzumace cukru za den na osobu zaujímají Spojené státy americké. Podle průzkumu společností Euromonitor a The Washington Post sní průměrný Američan za den 126,4 gramu cukru. Pro představu se jedná zhruba o množství jednatřiceti kostek. Hned druhou příčku však obsazuje jeden z našich sousedů – Německo. V těsném závěsu pak následuje Nizozemí. Česko si proti této trojici vede o něco lépe, podle průzkumu zaujímá devatenácté místo. Průměrná spotřeba 71,6 g ale nepatří mezi čísla, kterými bychom se mohli chlubit. Navíc se odhaduje, že ve výskytu obezity se Česko řadí na třetí místo v Evropě.


Autor: Nestlé

Méně cukru, méně sladké chuti

„Podle nejnovějších doporučení Světové zdravotnické organizace (WHO) by množství cukru mělo představovat maximálně deset procent z celkového denního příjmu energie, což je zhruba padesát gramů. V ideálním případě doporučuje WHO zredukovat příjem cukru na pouhých pět procent, což jsou jen čtyři čajové lžičky cukru. Započítává se sem ale i cukr z ovoce nebo laktóza z mléka, takže bychom si denně měli vystačit jen s třemi lžičkami,“ přibližuje problematiku Pavel Suchánek, nutriční specialista.

Mnozí lidé ke slazení volí alternativní produkty. I to má ale svá úskalí. Situaci rozhodně nevyřeší umělá sladidla. K oslazení čajů či domácích výrobků je dnes možné používat celou řadu alternativ, jako jsou med, ječný slad, javorový nebo agávový sirup. I ty se ale do doporučené denní dávky započítávají.

Galerie: 13 tipů, jak nahradit cukr

Zdroj: TZ Nestlé

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).