Špína, plíseň a škůdci: Každá třetí restaurace neprošla

Autor: SZPI

Potravinářská inspekce od ledna loňského roku kontroluje i restaurace a další provozovny společného stravování. A není spokojená. Podívejte se proč.

Na veletrhu Salima, který se v těchto dnech koná v Brně, Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) představila výsledky své práce. Vedle tradičních kontrol kvality potravin v obchodní síti (výsledky najdete v článku a galerii: Nejhorší potraviny roku 2015) se zaměřila i na provozovny společného stravování. Zjistila tu řadu nedostatků – každá třetí restaurace chybovala:

„Společné stravování je tak nejproblematičtějším segmentem v rámci kontrol SZPI, když v maloobchodním prodeji potravin inspektoři zjistili pochybení u 26 % kontrol, v segmentu výroby potravin u 19 % kontrol a ve velkoskladech u 6 %,“ komentuje výsledky mluvčí Pavel Kopřiva.

Kontroly restaurací 2015 inspektory SZPI v číslech:

  • 15 051 – provedeno kontrol provozoven společného stravování
  • 4832 – tj. u 32 %  zjištěno porušení právních předpisů
  • 144 – provozoven muselo být na místě uzavřeno

Hlavní potíže představuje špatná hygiena, jak se ostatně můžete přesvědčit v galerii. Stav některých provozoven představuje vyloženě zdravotní riziko pro zákazníky těch podniků. „Provozovatelům chybělo povědomí o elementárních pravidlech bezpečnosti,“ říká mluvčí.

Nejčastější důvody uzavření:

  • dlouhodobě zanedbaný úklid
  • zaplísnění prostor a chladících zařízení
  • výskyt škůdců
  • chybějící přívod teplé vody
  • nevyhovující podmínky skladování
  • nezvládnutý odvoz odpadů

Neuklízí a ještě šidí

Kromě špatné hygieny zjistila inspekce rovněž případy klamání spotřebitele, mj. klamavé použití názvu „sýr a mléko“ u výrobků z mléčných náhražek, například v českobudějovickém bufetu: Místo smaženého sýra prodávají rostlinnou náhražku.

Dále šlo o podvody v oblasti nabízeného vína a piva, označování čokoládových nápojů (k tématu: Jeden z nejčastějších podfuků? Čokoláda z automatu), nedodržení deklarovaného obsahu rozlévaných nápojů apod.

Přehled všech uzavřených podniků je k dispozici na webu Potraviny na pranýři v sekci Provozovny. SZPI je nicméně jedním z několika dozorových orgánů, které dnes restaurace kontrolují, o kompetence se dlouhodobě dělí dvě ministerstva:

Kdo kontroluje restaurace

v gesci Ministerstva zemědělství ČR:

  • Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI)
  • Státní veterinární správa ČR (SVS)

v gesci Ministerstva zdravotnictví ČR:

  • Hlavní hygienik a hygienické stanice

Více k tématu: Kontroly restaurací: už zase se bojuje o kompetence

Zdroj: TK SZPI