Hlavní navigace

Nepodceňujte výběr slunečních brýlí

22. 7. 2009

Sdílet

Sluneční brýle lidé nenosí zdaleka jen venku. Na nosech či na hlavách jsou k vidění i v kinech, klubech, v restauracích… Mnoho let dotvářejí image toho, kdo je nosí. Jak ale vybrat sluneční brýle, když opravdu chci, aby plnily svoji původní funkci – tedy ochranu očí před slunečními paprsky?

Sluneční brýle se liší tvarem, barvou, barvou fólií a samozřejmě tím nejdůležitějším – kvalitou UV filtrů. Hlavní zásadou je: než brýle bez UV filtru, raději snad žádné, říká Renata Losová, provozní manažerka společnosti FOKUS optik. Brýle pouze s tmavou fólií bez UV filtru totiž způsobí roztažení zornice oka a propustí tedy mnohem větší množství paprsků, než pokud byste brýle neměli vůbec – to se zornice naopak reflexivně stáhnou do minimální skulinky. Očím to však také nepomůže. To potvrzuje i oční lékařka MUDr. Taťána Labohová a dodává: Rozhodně doporučuji zakoupit sluneční brýle s UV filtrem v optice, nikoliv někde u stánku. Více důvěřuji zboží od odborníků. Navíc oči nám nikdo nenahradí, tak se vyplatí o ně pečovat a chránit je. Na UV filtru opravdu záleží. Je proto vhodné opatřit jím i čirá skla dioptrických brýlí.

Nemusíte nutně utrácet tisíce za sluneční brýle, UV filtr dnes najdete běžně už i u levnějších brýlí. Pochopitelně, pokud chcete módní hit a ještě ve vysoké kvalitě, připravte si od tří tisíc korun více. Jenže typ a tvar slunečních brýlí volíme podle situace, pro kterou je budeme používat. Rozhodně je lepší mít několik kvalitních levnějších brýlí než jedny superluxusní.

  • Tip Vitalie: Kvalitní brýle se dají pořídit v posezonních slevách za velmi výhodné ceny.

Lze poznat kvalitu brýlí?

slunecni bryle

Kvalitu fólií, případně skel, lze poznat velmi těžko. Člověk při prvním nasazení nejspíše nejprve zhodnotí pocit, jak mu sednou. Jestli někudy nesvítí dovnitř, jestli drží na hlavě při pokývání, zda se mu přes fólie dobře dívá. Například příliš zahnuté fólie mohou zkreslit obraz. Máte pak pocit ´plavání´v brý­lích, dodává Renata Losová. Kvalitu ochrany zraku ovšem běžný nakupující nepozná. Každý prodejce by však měl mít k dispozici tzv. Prohlášení o shodě, které na základě podkladů výrobce garantuje, že brýle mají parametry odpovídající evropským normám. 

Pro sluneční brýle se v 90 procentech případů používají plastové fólie. Jsou lehčí a při rozbití méně nebezpečné – což je důležité jak pro řidiče při autonehodě, tak při nehodě během sportu. Na druhou stranu jsou ale fólie vzhledem k měkkosti materiálu náchylnější na poškrábání. Pokud chcete, aby vám brýle zůstaly v dobrém stavu delší dobu, myslete při nákupu na kvalitu. Počítejte však s tím, že každé zušlechtění, například tvrzení, antireflex – protiodrazová vrstva – se pochopitelně odrazí v ceně. (Každá plocha určité procento paprsků odráží. Antireflex toto procento snižuje, obraz je jasnější a oči se tolik nenamáhají, což opět ocení zejména řidiči.)

V malém množství existují i sluneční brýle se skly, většinou velmi kvalitně tvrzenými. Za specialistu na tyto brýle se již dlouhodobě považuje firma RAYBAN.

Stupnice filtrů:

1. image

2. velmi slabá ochrana

3. dobrá ochrana

4. velmi kvalitní

5. nejvyšší stupeň ochrany

Typy slunečních brýlí:

  • Pro běžné nošení

Nejčastěji si lidé pořizují brýle pro běžné nošení. To znamená, že si je nasadí, když jdou ráno do práce, nebo později po nákupech, na kafe s kamarádem a podobně. Při výběru se soustředíme zejména na pohodlí v brýlích a na to, jaká barva fólií nám vyhovuje. Všeobecně platí, že nejpřirozenější je šedá – ta totiž „zkresluje“ všechny barvy přibližně stejně. Všechny ostatní barvy – modrá, zelená, vínová, žlutá – jsou jen na rozhodnutí zákazníka. Nicméně lidé nejčastěji sáhnou po hnědé barvě fólií.

V našich podmínkách si většinou vystačíme s intenzitou UV filtru dva nebo tři. Pochopitelně s přihlédnutím k individuální citlivosti očí.

  • K moři nebo do hor

U moře či v horách je intenzita slunečního záření mnohem vyšší, než jsme zvyklí při běžném nošení. Ochranu očí bychom rozhodně neměli podcenit. Filtry volíme s intenzitou minimálně tři, lépe čtyři. Svit by neměl ve velkém pronikat ani shora, ani ze stran. Ideální jsou proto větší brýle se širšími stranicemi, doporučuje Renata Losová.

  • Na sport
slunecni bryle

Můžete jít na kolo, na brusle nebo si jen zaběhat či zahrát beach volejbal. Vždy se domů vrátíte s trochu hnědší pokožkou. Ano, slunce pálí a je třeba se před ním chránit, zejména, když venku trávíte více času, třeba díky sportu. Při výběru slunečních brýlí na sport dbáme hlavně na bezpečnost. Volíme měkké materiály, případně tvrzené plasty. Brýle musejí perfektně sedět a hlavně držet na hlavě. Sportovci běžně využívají sportovní gumy na připevnění brýlí k hlavě, nebo pérové stranice za uši, doporučuje Renata Losová a dodává, že samostatnou kapitolou jsou brýle pro vysokohorskou turistiku, kdy je vhodný polarizační efekt fólií – propouštějí sluneční paprsky jen v jednom směru, ve směru kolmém jej utlumí. To znamená, že se utlumí rušivé odlesky od lesklých ploch, jako například zasněžené svahy nebo vodní hladiny – tuto úpravu ocení např. také rybáři nebo řidiči jedoucí po dešti, kdy polarizační fólie utlumí nepříjemné odlesky mokré vozovky.

  • Brýle do auta

Při výběru brýlí do auta dbáme na pohodlí, aby neustálé upravování neodvádělo pozornost od řízení. Vezmeme v úvahu, že nám slunce shora svítí skrz přední sklo, a proto je nutné, aby brýle u obočí dosedaly a slunce nás shora neoslňovalo. Do auta se doporučuje šedé zabarvení fólií, případně hnědé, a velmi pohodlné je provedení GRADAL – to znamená, že intenzita zabarvení fólií klesá shora dolů, takže se na palubní desku díváme méně zabarvenými skly.

  • Pouze pro image

Mohli bychom se dopodrobna rozepisovat o kvalitě brýlí a jejich vlastnostech. Nicméně, pokud vám jde vyloženě jen o image a brýle používáte pouze jako módní doplněk, můžete zvolit jakýkoliv tvar i barvu. Také na intenzitě zabarvení slunečních fólií tolik nezáleží. V tomto případě tudíž volíme brýle, které se nám líbí a „padnou“. Rozhodně je však nezaměňujte s ochrannými brýlemi.

Foto: Ivana Dvorská 1×, Agentura SXC

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).