Hlavní navigace

Není nad čerstvé ryby

19. 7. 2010

Sdílet

 Autor: Agentura SXC
Pstruh od kamaráda rybáře, to je něco jiného než ty v lepším případě polomrtvé chudinky ze supermarketů a v horším případě zmrazené chudinky, s nimiž platíte i pořádnou porci ledu.

Pobyt daleko od Prahy a od velkých nákupních center přináší docela příjemné starosti spojené se stravováním, respektive s přípravou výdobytků z přírody. Na chatě si lze jenom těžko představit stylovější oběd než z čerstvého pstruha.


Autor: Agentura SXC

Když máte přítele rybáře, tak není žádný problém sehnat čerstvé ryby. Je to docela něco jiného než ty v lepším případě polomrtvé chudinky ze supermarketů a v horším případě zmrazené chudinky, u kterých si můžete být jistí, že polovinu jejich váhy tvoří led. Obchodníci prostě vědí, jak si namastit kapsu.

Bohužel jídlo ze zmražených ryb se s jídlem z ryb čerstvých nedá vůbec srovnávat a ti, kteří mají čerstvou rybu jednou ročně o Vánocích, mohou litovat. A přitom jistě není problém čerstvou rybu sehnat,stačí jen chtít. Upřímně řečeno, pokud by mi někdo rybu ulovenou před hodinou nestrčil až pod nos, asi bych se jí hledat nesnažil.

U sporáku: Dáme si do nosa – lososa!

Růžové, pevné maso, s jen slabou vůní rybiny, málo kostí … a ta chuť! Přečtěte si, na co si dát pozor při nákupu a jak pak rybu připravit. S omáčkou, v marinádě? 

Rybář v rodině, hotová výhra

Nicméně patřím mezi šťastlivce, kteří mají v rodině a mezi přáteli rybáře, čímž se celý proces obstarání čerstvé ryby značně ulehčuje a zjednodušuje. Dva pěkní pstruzi jako pozornost potěší. Zbývá už jenom vymyslet, jak je připravit.


Autor: Agentura SXC

K tomu celkem dobře postačí rada rybáře, ti totiž obvykle nejlépe vědí, jak s rybou naložit. A ti, kteří se neobejdou bez technologií ani v kuchyni při přemýšlení o receptu, si jednoduše na internetu najdou takový recept, který jim vyhovuje. Důležitou roli hraje i dostupnost přísad a ingrediencí, ale většinou se v pohodě obejdete bez nákupu v supermarketu.

Stačí máslo, kmín, trocha mouky a paprika. Jako příloha jsou ideální vařené brambory, pokud možno také z domácích zdrojů. Pstruh na másle je receptem jednoduchým a právě díky minimálnímu množství koření a dalších zbytečností vynikne chuť ryby. A o to přece milovníkům ryb jde, nechtějí se cpát dochucovacími prostředky, ale rybou, která i jako ryba chutná.

Není to exotická kuchyně, ani nejde o jídlo podávané v drahé restauraci, přesto může jít o jeden z největších gurmánských zážitků. Pokud mohu srovnávat s jídlem z ryb, které jsem jedl v restauracích, tak domácí jídlo vyhrává. Nevím, jestli to je jenom tím, že ryba je opravdu ulovená před několika hodinami, ale čerstvost asi dělá hodně.

Máte chuť na čerstvé ryby? Navštivte Farmářské trhy na Náplavce!

Každou sobotu si můžete z trhu odnést pstruha duhového nebo sivena amerického. Buď živé, nebo si je nechat upravit pro vaši kuchyni anebo si na nich přímo na místě pochutnat. Ryby se tu totiž také grilují!

Rybí hodování

Když jedu na chatu, pokaždé se těším na rybí hody. Nejsou to jenom pstruzi, ale i úhoři nebo kapři. Ryby často připravujeme také na ohni, což dává jídlo zajímavou chuť, kterou nemohou napodobit ani kuchaři v drahých restauracích. Došel jsem k závěru, že dost záleží i na druhu dřeva, které se přikládá. Jiná chuť bude po smrku a jiná po ovocném dřevě. Výhodou pak je, že chuť vlastně není nikdy stejná, jelikož při obrovském množství kombinací druhu ryb, marinád a dřeva by to byla velká náhoda, trefit se do stejné kombinace.

Ještě lepším zážitkem může být příprava a pojídány ryby vlastnoručně ulovené. Bohužel zatím nerybařím, ale někdy možná přijde čas, kdy si budu vychutnávat celý proces začínající hlídkováním u prutů a končící prázdným talířem.

Pokud budete mít někdy možnost jíst čerstvou rybu doma, neodmítejte. Připravili byste se totiž o skvělý gurmánský zážitek.

Čtěte téma: Nejíte kapra? Zkuste jinou rybu!

Někdo si na symbolu Vánoc příliš nepochutná, prý smrdí bahnem. Jenže není ryba jako ryba …

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je kromě jiného internetový publicista, více informací najdete v jeho profilu na LinkedIn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).