Hlavní navigace

Nenápadné příznaky parodontitidy: když se zub kývá, je už pozdě

11. 1. 2017

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Parodontitida či hovorově paradentóza je strašák mezi nemocemi chrupu. Ovlivňuje zdraví celého organismu a laik si jí dlouho nemusí všimnout. Zuby se začnou viklat a vypadávat až ve třetí fázi nemoci.

Dlouho to vypadá, že je všechno v pořádku. A pak se rychle snažíte zachránit, co se dá. I to je parodontitida, lidově a nesprávně známá jako „paradentóza“. Zákeřné onemocnění, které dlouho vůbec nebolí, ale drasticky a fatálně postihuje chrup a negativně ovlivňuje celkové zdraví.

Co je parodontitida a proč ji jeden má a druhý ne

Jedná se o zánět závěsného aparátu zubu, který může probíhat desítky let, ale v agresivní formě i jen několik málo roků, a končí ztrátou chrupu. Parodontitidu může urychlit závažné celkové onemocnění, ke krátkodobému zhoršení může dojít i v těhotenství.

V různé podobě parodontitida postihuje více než třetinu populace. Hlavní příčinou je nedostatečná zubní hygiena často způsobená špatnou technikou čištění chrupu a také zanedbání pravidelných preventivních prohlídek u stomatologa a dentální hygienistky.

Lidé si parodontitidu často spojují s dědičností, která ale hraje roli jen v ojedinělém množství případů – a i u nich lze mnohé pozitivně ovlivnit správnou každodenní ústní hygienou. Ta je, spolu s pravidelnými návštěvami stomatologa a dentální hygienistky, jednoznačně hlavním faktorem v prevenci (i léčbě) parodontitidy.

Jak se parodontitida projevuje? Zánětu si nemusíte všimnout

Prvním krokem k parodontitidě je již zmiňovaná nedostatečná hygiena a s ní spojený, mimo jiné, i častý zápach z úst. Druhá fáze je zánět dásní, který se projevuje například krvácením, zarudnutím nebo otokem dásně. Zánět však ani nemusí nutně způsobovat příliš viditelné potíže – proto o něm mnoho lidí ani neví, přestože jím trpí až devadesát procent populace. Je však zcela zásadní zánět dásní nezanedbat – s pomocí dentální hygienistky nebo stomatologa je totiž velmi dobře odstranitelný, zatímco pokud se neléčí, může časem přejít v parodontitidu, jejíž následky jsou bohužel nevratné.

Zánět 

univerzální reakce organismu při obraně a hojení

Základní projevy zánětu

  • krvácení
  • zarudnutí
  • otok
  • bolest
  • špatná funkce zanícené tkáně

Čtěte více: Krvácejí vám dásně?

Pokud jde o třetí, „konečnou“ fázi, tedy parodontitidu samotnou, zuby se začínají viklat a následně, vlivem ztráty kosti a jejich závěsného aparátu, vypadnou. Pokud nechodíte na pravidelné preventivní zubní prohlídky a profesionální dentální hygienu, probíhá celý proces většinou skrytě. V momentu, kdy se zuby začnou viklat, už je onemocnění jen velice těžko zastavitelné.

Možnosti léčby parodontitidy

Základem léčby je vždy náprava ústní hygieny, odstranění zubního naddásňového i poddásňového kamene a odstranění míst, kde se ve zvýšené míře zachytává zubní plak – tedy kazů, převislých výplní či protetiky se spárami.

V některých případech se jako doplněk léčby nasazují i antibiotika.

U kuřáků léčbu výrazně podpoří odstranění tohoto zlozvyku. Kouření totiž v ústech napáchá i jiné škody než žloutnutí zubů a cigaretový zápach.

Parodontitida zvyšuje riziko vzniku i dalších onemocnění 

Při parodontitidě vznikají místa, kde je značné množství bakterií a v různých situacích dochází k jejich uvolnění do organismu. To může mít negativní vliv na zdraví.

Parodontitida zvyšuje zdravotní rizika u pacientů například s náhradou srdečních chlopní (tzv. infekční endokarditida), u lidí s aterosklerózou, cukrovkou nebo plicním onemocněním.

Bylo zjištěno i to, že parodontitida u těhotných žen zvyšuje riziko potratu a předčasného porodu.

Jak se parodontitidě vyhnout

Jedinou prevencí je správná ústní hygiena prováděná každodenně v domácím prostředí a dvakrát ročně pravidelné preventivní prohlídky u stomatologa. Velmi doporučuji i návštěvy u profesionální dentální hygienistky dvakrát či třikrát ročně. Ta nejen zhodnotí stav chrupu a vyčistí jej tak, jak to ani při dodržování sebelepší ústní hygieny nelze doma zvládnout, ale poradí také, jak správně zuby běžně čistit a jaké pomůcky používat.

Čistý chrup se jednoduše nezkazí, což je pravidlo, které platí i u parodontitidy.

Pomůže v prevenci i změna jídelníčku?

Strava jako taková s parodontitidou nesouvisí. Jedná se o zánět způsobený bakteriální infekcí, se kterým se tělo musí vypořádat. Pestrá strava a zdravý životní styl ale posílí imunitní systém, který pak snáze odolává zdravotním komplikacím obecně.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

MDDr. Jakub Váša, zubní lékař, absolvent 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze. Působí na Dentální klinice Jan Stuchlík, poskytuje komplexní zubní péči se zaměřením na konzervační stomatologii a estetiku.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).