Nelegální výrobna masa a uzenin zásobovala okolí

Autor: SVS

Bez papírů, bez dodržení zásad bezpečnosti potravin a z masa nejistého původu, tak se pustil do „řezničiny“ provozovatel na Pardubicku.

Státní veterinární správa (SVS) provedla na podnět spotřebitele kontrolu neregistrované provozovny v Dlouhoňovicích v Pardubickém kraji. Majitel tu boural maso, vyráběl a prodával masné výrobky a to vše bez potřebné registrace, bez zpracovaných a dodržovaných zásad organizace provozu a bez opatření k zajištění výroby zdravotně nezávadných surovin a potravin živočišného původu.

Jak dlouho se tu vyrábělo? Tři dny, nebo měsíce?

Podle podnětu spotřebitele probíhal prodej masa delší dobu za nehygienických podmínek, ale SVS byla na tuto skutečnost upozorněna až nyní. „Úřední veterinární lékaři SVS tedy na základě tohoto podnětu a doložených letáčků o otevření provozovny, aniž by byla u krajské veterinární správy registrována, provedli kontrolu,“ říká mluvčí SVS Petr Pejchal.

Při ní chovatel a majitel provozovny uvedl, že bourání, výroba a prodej potravin živočišného původu probíhala pouze tři dny, tomu však neodpovídají předložené nákupní doklady, které byly jen v provozovně k dispozici za období zhruba jednoho měsíce.

Tuna masa a uzenin k likvidaci

Provozovna je tedy nelegální a její činnost pracovníci SVS zakázali. Nařídili také neškodné odstranění téměř tuny masa a drobů a čtyř set kilogramů masných výrobků.

„Provozovatel má povinnost zabezpečit systém sledovatelnosti, který v tomto případě nebyl dostatečný z hlediska předložených dokladů o nákupu od schválených a registrovaných dodavatelů a výrobců,“ vysvětluje mluvčí. Fyzicky zjištěnému množství masa a masných výrobků při provedené kontrole neodpovídalo věrohodné doložení všech nákupů od schválených a registrovaných výrobců a dodavatelů. Masa a výrobků bylo více, než na kolik měl provozovatel doklady. U určitých druhů masa a masných výrobků chybělo doložení nabytí úplně, šlo například o játra do játrové paštiky či ořez do masných výrobků.

Kam šla produkce z této výrobny? „Dle sdělení provozovatele byla produkce prodávána pouze v Helvíkovicích kupujícím, ale zásobování restaurací v blízkém okolí není vyloučeno,“ říká Petr Pejchal. SVS přitom produkty provozovatele hodnotí jako rizikové.

Nebezpečné uzeniny

„Potravina není považována za bezpečnou z důvodu, že nebyla vyrobena při dodržování stanovených požadavků pro výrobu, zpracování a skladování z pohledu zdraví zvířat a nezávadnosti jejich produktů.“ 

Protože nebyla předložena žádná dokumentace, nebylo možné ani ověřit dodržení kritického kontrolního bodu u výroby masných výrobků (70 °C po dobu deseti minut). Tepelné opracování ovlivňuje celkovou úroveň mikrobiální kontaminace, přežívání patogenních mikroorganizmů a trvanlivost výrobku a zajišťuje zdravotní nezávadnost a bezpečnost produktů.

Dále byly naměřeny vyšší skladovací teploty u masa i drobů, nebyl tedy dodržen chladící řetězec, který opět ovlivňuje celkovou úroveň kontaminace a bezpečnost potraviny. Majitel byl rovněž na štíru s hygienou: „Zavedení správné výrobní a hygienické praxe nebylo v souladu s legislativou. Zjištěná úroveň čištění a sanitace nevylučovala možnost kontaminace masa a masných výrobků,“ říká mluvčí.

Provozovateli hrozí pokuta do výše jednoho milionu korun.

2 názory Vstoupit do diskuse
poslední názor přidán 9. 9. 2016 9:50