Hlavní navigace

Nejvyšší čas koupit toho nejčokoládovějšího Mikuláše

3. 12. 2016

Sdílet

 Autor: Vitalia.cz / Chocoland
Mikuláš je jednou z nejkrásnějších tradic. A také jednou z mála dosud dodržovaných. I čokoládová figurka se statečně drží mezi záplavou konkurenčních Santa Clausů (proč, copak někdy chodil s čertem a andělem?) a nechutnými náhražkami s rostlinným tukem.

Proč k nám chodí Mikuláš

Mikuláš je jednou z mála adventních tradic, které se – byť ve značně upravené podobě – zachovaly dodnes. Mikuláš bývá spojován s biskupem z Myry z Malé Asie ze třetího století našeho letopočtu, který byl prý velmi štědrý a laskavý. Z této jeho pověsti zřejmě vznikl zvyk rozdávání dárků. Důstojná postava nesla znaky biskupského oděvu, a nese je vlastně dodnes. A ve všech evropských zemích, kde je tato tradice rozšířena, má její oblečení a celkový vzhled podobný charakter.


Autor: Filip Singer

Svatý Mikuláš byl postupně patronem ledasčeho – manželství, obchodníků, mořeplavců, ochráncem žáků, ale i vod a plavců. Přesto si vždycky udělal čas, aby 5. prosince – v předvečer svého svátku – oběhl všechny děti, hodné podaroval dobrotami a na zlobivé poslal čerta. Zlo ďábla vyvažuje dobrota anděla. K Mikulášovu doprovodu dříve kromě čertů a andělů patřily i další figury. Například žid, kominík, pohodný, vojáci, Turci, cikáni, nejrůznější zvířata a další. Někdy se objevoval i Mikuláš na koni.

Čokoládová figurka se obvykle objevuje v regálech obchodů v tradiční společnosti čerta a anděla (a po sloupnutí pozlátkového obalu se mnohdy ukáže, že figurky se liší právě jen potištěným staniolem).

Jak se vyrábí

Vyrobit tabulku čokolády dovedete i v domácích podmínkách, ale dutou figurku zvládnou jen v řádně vybavené čokoládovně. Kateřina Čepelíková se byla podívat v kolínském Chocolandu.

Základem dutých figurek jsou tu dvoudílné formy z polykarbonátu, které jsou uprostřed opatřeny zatavenými magnety. Dávkovač do formy (např. na dvacet kusů) přesně odměří množství čokolády potřebné pro polovinu výrobku. Když jsou naplněny dvě formy, obsluha dávkovače vezme formy do ruky a jemným krouživým pohybem rozlije čokoládu po celém obvodu. Následně formy rychle přiklopí k sobě – díky silným magnetům pevně drží – a umístí do obrovského stroje připomínajícího centrifugu.

Nespočet naplněných forem se zde otáčí kolem své osy dokola, doprava, doleva – a ještě přitom vibrují, to aby se čokoláda pěkně rozlila po celém obvodu formy. Centrifugu si Mikuláš užívá zhruba deset minut, pak si to namíří do chladicího tunelu, na jehož konci čekají pracovníci, kteří formy rozvírají a výrobky odebírají. Nedolité či prasklé produkty (někdy je to až třetina) míří k opětovnému rozpuštění.

Figurky, které projdou kontrolou, si to namíří k „oblečení“. I to obstarávají stroje. Přesně nastavenou silou přitisknou obal těsně kolem figurky a Mikuláš, anděl i čert jsou za chvíli vyparádění na cestu – třeba k vám domů. Více v článku Chudák Mikuláš, je úplně dutej.

Jak poznat čokoládu od náhražky

Pokud chcete Mikuláše z čokolády a ne její levnější a nekvalitní napodobeniny, vyhněte se špatně značeným figurkám. Výrobce kvalitního produktu se rád pochlubí a viditelně označí, že se jedná o čokoládu. Naopak různé noname figurky mívají písmo nečitelné na shrnutém staniolu, takové raději nechte v regálu.

Výrobci sice mají povinnost produkt označit jasně, srozumitelně a čitelně, ale v praxi s tím bývá problém. Je pravda, že na malou figurku se obtížně vtěsnají všechny předepsané informace, ale základní informací v případě čokoládových figurek je – celkem logicky – čokoláda. Tímto slovem smí být označeny jen výrobky, které mají předepsané složení. Pod „náhražkovými“ názvy „čoko pochoutka“, „s kakaovou příchutí“ nebo „z kakaové hmoty“ lahodnou čokoládu nehledejte.

Druhým vodítkem kvality je kakaové máslo ve složení výrobku a žádný rostlinný tuk.

Jak rozlišit kvalitní čokoládu od náhražky

  • důležité je slovo „čokoláda“ na obalu
  • cena mnohé napoví – za pár korun kvalitní čokoládu prostě nekoupíte
  • čtěte složení, pokud je nečitelné nebo chybí, zeptejte se; ale platí, že kvalitní čokolády se kvalitou rády pochlubí, naopak náhražky o svém složení taktně mlčí
  • správná čokoláda obsahuje: kakaovou hmotu, kakaové máslo a cukr
  • důležitý je podíl kakaové hmoty: hořká čokoláda min. 35 %, mléčná min. 25 %, bílá min. 20 %
  • pravá čokoláda – obsah rostlinných tuků, které nahrazují máslo, max. 5 %
  • skutečně kvalitní čokoláda neobsahuje žádné rostlinné tuky
  • produkt pod 20 % kakaové hmoty nemá už s dobrou čokoládou nic společného
  • produkt pod 10 % kakaové hmoty se nesmí prodávat pod názvem čokoláda
Více: Speciál CHYTRÝ NÁKUP

I původně dobrá čokoláda se však může zkazit (i když třeba jen vizuálně), například vlivem špatného skladování. Čokoláda navzdory rozšířenému přesvědčení nepatří do lednice, nemá totiž ráda vlhko. Samozřejmě ani teplo nebo střídanou teplotu, kdy tuhne a měkne (i když výrobci již vyvíjejí „neměknoucí čokoládu“). Nejlépe jí bude na chladném, ale suchém místě, třeba ve špajzu.

Kdy je čokoláda zkažená

Nedostatky ve výrobě, při přepravě a skladování mohou být příčinou vad čokolády.

Šedivění – čokoláda již není lesklá, ale je pokryta jemnou bělavou vrstvičkou. Šedivá čokoláda není vadná, jen kvete – může jít o tzv. cukerný výkvět, kdy na povrchu čokolády vykrystalizovaly krystalky cukru, anebo tukový výkvět, kdy se na povrch vyloučí vrstvička kakaového másla. Tento jev sám o sobě ještě nemusí být na závadu, ale nelze dát jednoznačnou odpověď. Do značné míry záleží na tom, zda výrobek je či není poškozen i jinak, zda nedošlo i k dalším změnám (chuťovým, pachovým, vzhledovým), které by případně mohly poukazovat i na porušení zdravotní nezávadnosti.

Ani čokoláda není uchráněna plesnivění, pokud je uložena např. ve vlhkém prostředí.

Žluknutí – kakaové máslo je sice tukem trvanlivým, ale žluknutí mohou způsobit některé další použité suroviny – ořechy, arašídy, mléko atp.

Škůdci – na čokoládě škodí např. housenka zavíječe (mola) skladištního, ale i paprikového, a rozežírá substrát. Tito nezvaní hosté škodí i na mnoha jiných potravinách a do čokolády se mohou dostat ve výrobě nebo v prodejně, ale stejně tak i při delším skladování v domácnosti.

 

Než k vám přijde čert

Nachystáni na Mikuláše? Než ho i s jeho pomocníky pustíte k sobě domů, zvažte, jak na příchod nebeské party připravit malé dítě. Návštěvu pekelníka může provázet pořádný stres, kterému se dá předejít. Zatímco starší děti tuší, že čert je převlečený člověk, a chápou tradice, u mladších dětí toto pochopení často chybí, čert je pro ně příšera.

Návštěva čerta a Mikuláše se však může do dětské duše zapsat jako krásná vzpomínka. Důležitá je především příprava rodiče a dítěte na tento den. Dětská psycholožka shrnula důležité rady do čtyř bodů: Čtyři pravidla pro návštěvu čerta.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).