Přehled: Nejvíce se šidí čokoláda a cukrovinky

Autor: Isifa.cz

Státní zemědělská a potravinářská inspekce vydala svou výroční zprávu, ve které nás seznamuje s výsledky loňských kontrol. Tučné pokuty padaly zejména u prodejců.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) má pravomoc k téměř 106 tisícům provozoven, na což má dvě stě šedesát pět inspektorů. I při tak malém počtu uskutečnila v roce 2014 celkem 35 361 kontrol. Z tohoto počtu proběhlo 25 394 kontrol v maloobchodní síti, 9 011 ve výrobě potravin a celkem 4 935 kontrol ve velkoskladech, celních skladech, prvovýrobě a ostatních provozech. Jak si výrobci a prodejci vedli? Kdo nejvíc šidil?

Téma: FALŠOVÁNÍ POTRAVIN

Komentář: Uevidujeme se k smrti?
Jen další předpisy šizení nezabrání

Srovnání: Kolik to stojí, když vás v hospodě vezmou na hůl
Nefalšované versus falšované menu

Glosa: Zaplať pánbůh za dnešní šizení
Jak se kdysi šidily potraviny

Galerie: Jak se dá vydělat na falšování potravin
Vypadá to stejně – a není to stejné. Co je to?

Velký přehled: Nejvíce se šidí čokoláda a cukrovinky
SZPI seznamuje s výsledky loňských kontrol

Nejvíc problémů je v maloobchodě

V loňském roce SZPI zjistila celkem 4276 nevyhovujících šarží potravin a ostatních výrobků. Z tohoto počtu inspekce zjistila 3974 nevyhovujících šarží v maloobchodní síti, 183 šarží ve výrobě, 89 šarží ve velkoobchodě a 30 šarží v ostatních provozech.

Závadnou šarži SZPI zjistila v průměru při jedné z cca šesti kontrol v maloobchodní síti, ve výrobě při jedné z cca padesáti kontrol. Nevyhovující potraviny tedy SZPI zjišťuje v maloobchodní síti osmkrát častěji než u výrobců.

Stále platí obezřetnost při koupi medu

Mezi potravinářskými komoditami zjistila SZPI nejvyšší podíl závadných šarží u čokolád a cukrovinek, kde požadavkům legislativy nevyhovělo 68 % odebraných vzorků, dále následuje segment medů s 67 %, přídatných a aromatických látek s 62 % a dehydratovaných výrobků s 54 %. Naopak nejméně závadných šarží inspekce zjistila u obilnin, kde nevyhověla pouze 2 % kontrolovaných potravin a u výrobků z brambor se 7 %.

Podíl nevyhovujících šarží podle komodit

  • Čokoláda, cukrovinky 68 %
  • Med 67 %
  • Přídatné, aromatické látky 62 %
  • Dehydratované výrobky a ochucovadla 54 %
  • Víno 44 %
  • Vejce, vaječné výrobky 39 %
  • Jedlé tuky a oleje 35 %
  • Vína jiná než révová 35 %
  • Škrob, škrobové výrobky 33 %
  • Nealkoholické nápoje 32 %
  • Mléčné výrobky 31 %
  • Káva, kávoviny, čaj 30 %
  • Zmrzliny a mražené krémy 28 %
  • Masné výrobky 26 %
  • Čerstvé ovoce 24 %
  • Luštěniny, olejnatá semena 24 %
  • Zvláštní výživa, doplňky stravy 19 %
  • Čerstvá zelenina, čerstvé houby 17 %
  • Přírodní sladidla 16 %
  • Ryby, vodní živočichové 16 %
  • Pekařské výrobky 15 %
  • Brambory 15 %
  • Skořápkové plody 15 %
  • Tabákové výrobky 15 %
  • Těstoviny 15 %
  • Koření 14 %
  • Zpracované ovoce 14 %
  • Studená kuchyně 13 %
  • Kakao, směsi kakaa s cukrem 12 %
  • Lihovarnické výrobky 12 %
  • Mlýnské obilné výrobky 11 %
  • Pivo 11 %
  • Cukrářské výrobky a těsta 8 %
  • Výrobky z brambor 7 %
  • Obilniny 2 %

Nejvíce šarží, které nebyly považovány za bezpečné, bylo nalezeno mezi mléčnými výrobky (174 šarží), čerstvou zeleninou (69 šarží), v masných výrobcích (52 šarží) a čerstvém ovoci (49 šarží). Nejčastější příčinou porušení bezpečnosti byl nárůst plísně viditelné pouhým okem, hniloba a kažení způsobené mikrobiální činností.

Z hlediska země původu potravin dosáhly srovnatelného podílu nevyhovujících šarží potraviny z České republiky (19,4 %) a ze zemí EU (19,1 %). Největší podíl nevyhovujících šarží potravin měla stejně jako v loni produkce dovezená ze třetích zemí (39,9 %).

Pokuty byly tučné

SZPI zároveň uložila 13 895 opatření typu zákaz v celkové výši 16 914 975 Kč. Z tohoto počtu bylo 13 768 zákazů uloženo v prodejnách v celkové výši 16 515 676 Kč a 27 zákazů u výrobců v celkové výši 399 299 Kč.

Výše pravomocně uložených pokut ve správních řízeních činila v roce 2014 celkově 99 429 300 Kč.

Celou zprávu si můžete přečíst na webu SZPI.

Zdroj: SZPI