Hlavní navigace

Nejvíc kazů se dělá v pěti letech

5. 3. 2015

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Víte, že vývoj zubů začíná už před narozením? A že první zuby souvisí se stálým chrupem? Rodiče mnohdy nechápou, proč musí být mléčné zuby dětí zdravé. Jak mít zdravý chrup od kolébky až po dospělost?

Mít zdravé zuby a dásně po celý život je velkou výhrou. Nejenže si ušetříte spousty stresu, obav, ale v neposlední řadě i peněz. Možná, že už teď víte, jak se o svůj chrup starat, ale ještě před několika lety se prevence příliš neřešila a výsledky nevalné edukace mohou být celkem tragické.

Dentální hygienistka Monika Sojková z pražské Dentální kliniky Jan Stuchlík pro čtenáře serveru Vitalia.cz rozdělila lidský život do několika kategorií dle vyspělosti zubů a postavila základní kameny, na které bychom neměli v průběhu života zapomínat. Je ale potřeba konstatovat, že tu práci na svých dětech si prvně musíte oddřít sami.

0–2 roky: Vývoj zubů začíná již před narozením

Vývoj zubů začíná ještě před narozením, cca v šestém týdnu těhotenství. Po narození má miminko zubní zárodky již připravené, a to dočasných i stálých zubů. Proto je potřeba, aby budoucí matka měla dostatečnou a vyváženou výživu. Dítě si přesně vezme to, co potřebuje,“ vysvětluje hygienistka.

Po narození není nutné nijak zvlášť pečovat o dásně dítěte, ale pokud se dásně dítěte mechanicky poraní, neměla by se vynechat dětská desinfekce kvůli nežádoucím bakteriím v dutině ústní.

Okolo šesti měsíců se začne prořezávat první zub. „Skoro ve sto procentech případů je to dolní řezák, který následují další řezáky, špičáky a nakonec ostatní stoličky,“ popisuje Monika Sojková. První zuby se mají čistit navlhčenou gázou. Vhodná jsou i různá kousátka, která pomohou prořezání zubů a procvičují i čelistní svaly.

„První návštěva zubaře je vhodná hned, jak se prořeže první zub. Další by měla následovat okolo jednoho roku života dítěte, tedy v momentě, kdy má dítě asi osm zubů. V tuto dobu je stále pro zuby vhodné, pokud je dítě kojeno. Nedoporučuji přislazované nápoje, sladké dudlíky, časté líbání, či olizovaní dítěte matkou. Nejvhodnější pro příkrm jsou pak lahve s ortodontickým dudlíkem,“ upozorňuje hygienistka. O dětské zuby je potřeba pečovat už v tomto věku, aby si dítě zvyklo na kartáček v ústech a získalo tak správné návyky dentální hygieny. Nejvhodnější je využívat pouze kartáček bez pasty.

Ve dvou letech by mělo mít dítě již kolem 16 zubů – dočasné řezáky, špičáky a první stoličky – a kolem dvou a půl let by měl být již kompletní dočasný chrup, tedy 20 zubů prořezaných. „Vývoj chrupu je ale velmi individuální, takže není třeba se nijak děsit, pokud to nepůjde přesně dle určených tabulek. Pokud ale máte jakékoliv podezření na špatný vývoj dočasných zubů, není nic jednoduššího než se poradit s odborníkem,“ upřesňuje Monika Sojková.

Mléčné zuby: Proč je tak důležité, aby byly zdravé

Často slýcháme, že dočasný chrup stejně jednou vypadne, a tak není třeba se o něj starat, dentální hygienistka na to má ale zcela opačný názor: „Stav mléčného chrupu hraje zásadní roli pro vývoj stálých zubů. V případě, že o první zuby dítě přijde předčasně, je velmi pravděpodobné, že druhé zuby budou mít co dělat, aby narostly správně. Zuby mají vždy tendenci zaplňovat mezery, které po vypadnutém zubu zůstanou. Druhá potíž je v tom, že když se zkazí zub mléčný, může se stát, že bakterie způsobující kaz zasáhnou i do lůžka zubu stálého.“

Jak to taky může dopadnout? Děti mají černé mléčné zuby. Někdy všechny:

5–6 let: Nejvíce kazů

Výměna stálého chrupu by měla začít až kolem pátého či šestého roku života. V tomto momentě je nutné dát důraz na správnou ústní hygienu dítěte. Dítě si už začíná zuby čistit samo, ale často činnost neprovádí dostatečně. V tomto věku se vyskytuje nejvíce kazů.

Dítě často mívá nadměrný přísun cukru a konzumuje ho v průběhu celého dne. V tomto věku je také potřeba začít čistit i mezizubní prostory. „V průběhu výměny dočasného chrupu za ten stálý je vhodné začít používat dentální nit, flosspik či mezizubní kartáčky. Zásadní je i správná technika čištění zubů, nejlépe měkkým kartáčkem,“ popisuje hygienistka.

9–12 let: Druhé zuby

Mezi devátým a dvanáctým rokem dochází k postupné výměně zbývajících mléčných zubů. Díky správným návykům a dobré technice se zamezí poškozování dásní a odhalování citlivých krčků do budoucna.

Při kompletním stálém chrupu by se kromě pravidelných prohlídek u zubaře jednou za šest měsíců měla přidat ještě pravidelná návštěva profesionální dentální hygieny.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).