Hlavní navigace

Největší výživová konference FOOD21 se zaměří na lidskou psychiku

22. 11. 2016

Sdílet

 Autor: FOOD21
Druhý ročník výživové konference FOOD21 nabídne přednášky samých zvučných jmen: Anna Strunecká, Ivan Mach, Radkin Honzák, Zdeňka Pohlreich… O čem budou přednášet?

Už tuto neděli 27. 11. 2016 se v Praze uskuteční druhý ročník největší konference o výživových trendech v ČR FOOD21. Kdo letos přijal pozvání do pražského Hotelu Grandior, čemu konkrétně se odborníci budou věnovat? Ptali jsme se u organizátorky Michaely Výtiskové.

Fotogalerie: Ukázka z prvního ročníku

V čem se aktuální ročník liší od toho prvního?

V případě prvního ročníku se konference zaměřovala na aktuální trendy o výživě: hovořili jsme o intolerancích na lepek, laktózu, o raw food, paleo dietě. V případě tohoto ročníku se akce bude věnovat tématu vlivu stravy na lidskou psychiku.

Proč je tato konference zaměřena na lidskou psychiku?

Důvodů je několik. Dnešní doba na nás klade velké nároky a spousta z nás si již začíná uvědomovat, že to, co jíme má výrazný vliv na naši náladu, pracovní výkon, kvalitu spánku. Řada odborníků dnes hovoří o kvalitě střevního mikrobiomu (několik přednášek na konferenci se právě bude věnovat tomuto tématu, rozhodně doporučuji přednášku psychiatra Radkina Honzáka, který právě bude hovořit o kvalitě střevního mikrobiomu, která se velmi ničí užíváním antibiotik v raném dětství). Střevní mikrobiom totiž vyrábí 70 % mozkové chemie, včetně slavného serotoninu, který je důležitý pro vyrovnanou náladu. Serotonin je molekula, která vzniká z tryptofanu – což je esenciální aminokyselina, kterou si organizmus neumí vytvořit, a proto jí musí dostat z potravy. Pokud tedy nebudeme jíst potraviny, ve kterých tryptofan bude obsažen, můžeme si tím přivodit depresi. Málokdo ví, že je nejvíce obsažen v olomouckých syrečcích.

Kdo se letos bude konference účastnit?

Prof. Anna Strunecká uvede posluchače do současné problematiky zhoršujícího se zdravotního stavu naší populace a nastíní několik užitečných rad, jak mohou tento neblahý trend zvrátit ve svůj prospěch. Řečnickou „štafetu“ převezme velice zkušený a vyhledávaný odborník – profesor 1. lékařské fakulty UK v Praze Libor Vítek, který přítomné uvede do tajů našich útrob, resp. střev, a podrobně vysvětlí jejich naprosto unikátní propojení s naším mozkem, a tedy psychickým rozpoložením. Další blok přednášek se bude týkat psychologie našeho stravování. Do této problematiky nás uvede velmi zkušený a vyhledávaný odborník, PharmDr. Richard Pflegr, který názorně popíše, jaké látky v potravinách mohou pozitivně či negativně ovlivnit psychiku a celkové zdraví člověka. Posléze doporučí velmi praktické rady pro výběr potravin, které prokazatelně vedou k lepšímu psychickému rozpoložení a zdraví člověka, větší koncentraci a prevenci tzv. neurodegenerativních onemocnění.

Ing. Ivan Mach podrobně vysvětlí princip „slasti“ a to, jak vůbec může vzniknout závislost na jídle. Pouze pochopením mechanizmu, jak jednotlivé závislosti vznikají, jim dokážeme včas předcházet vhodnou stravou, pohybem a relaxací. MUDr. Radkin Honzák přítomným posluchačům odpoví na otázky, jak vzniká závislost na jídle a potravinách, jaké jsou možné příčiny a důsledky těchto závislostí, jak jim včasně předcházet vhodným životním stylem a výběrem těch správných potravin a jakou roli v celém tomto procesu může sehrávat „moderní psychiatrie“.

Po obědě bude následovat panelová diskuze v podání známých osobností. Vystoupí zde Matěj Ruppert i Zdeňka Pohlreichová, které se podařilo zbavit rakoviny také pomocí změny životního stylu, stravování a celkového pohledu na život. Dále Hanka Kynychová, která pohovoří o jejím sklonu k obezitě, o tom, jak se jí daří zůstat stále štíhlá a ve skvělé fyzické i duševní formě. Na závěr také MUDr. Dita Pichlerová se svým velice inspirativním příběhem, jak se sama zbavila obezity a co jsou v praxi ony klíčové faktory při správném hubnutí – nejen z vlastní zkušenosti, ale také z pohledu dlouholeté lékařky obezitologické kliniky.

Ing. Vít Syrový a Ing. Hanka Střítecká, kteří odtajní mnohé tajemství výrobců potravin a to, jak se proti těmto neduhům ve spotřebitelské praxi bránit. V rámci těchto přednášek se tak posluchači dozvědí, jak si správně „vyšlapat chodník“ uličkami supermarketu a vyznat se v široké nabídce potravin k jejich zdravotnímu, časovému a finančnímu prospěchu. MUDr. Ondřej Nývlt pak obecenstvo jistě zaujme při vysvětlení, jakou nesmírnou roli má voda a správné dýchaní v procesu hubnutí a optimalizace životosprávy. Na závěr vystoupí Ján Staš, který posluchačům předestře nejnovější trendy v hubnutí, na jakých principech tyto výživové směry/trendy fungují, a kde pro ně ve svém životním stylu najít místo, zdali vůbec existuje.

Jakou očekáváte účast?

Máme v tuto chvíli potvrzeno čtyři sta osob.

Co všechno účastníci konference získají s nákupem vstupenky?

Kromě hodnotných přednášek se návštěvníci mohou těšit na mladý čerstvý kokos z Thajska, skvělé veganské zmrzliny od PureGelato Raw, veganské dortíky a koláče od Myraw food a DD-bezlepku, vánoční cukroví, slané a sladké krekry od Le Zentaine. K obědu budou připraveny bezlepkové těstoviny s různými omáčkami, saláty z bio zeleniny, ochutnávku ghí másla, proteinový nebo bezlepkový chléb s různými pomazánkami od CasFood a pekařství Mašek Bezlepkové krekry, raw superfood tyčinky od Raw bakers, Yeschips a Vivobar, nové bezlepkové pivo Bernard, kartu MultiSport na deset sportování po celé ČR zdarma, poukaz na měření tělesných parametrů na přístroji Tanita nebo InBody. A hlavně, všechny tyto a další vzorky zdravých pokrmů, superpotravin a ochutnávek si, jak jste již zvyklí, odnesete s sebou domů.

Ing. Michaela Výtisková

Spolupořadatelka největší konference o výživových trendech v ČR FOOD21. Řadu let se podílí na organizaci konferencí a zároveň se věnuje problematice výživy a sportu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).