Hlavní navigace

Nejoblíbenější pizza v ČR je Capricciosa. Hlavně večer

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Pizza bude mít tuto neděli svátek, pojďme se podívat, jakou máme v Česku nejraději a kdo si ji nejčastěji objednává. Zabrousíme i do historie.

Na tuto neděli, 9. února, připadá mezinárodní den pizzy. Přestože je za rodiště pizzy považována Itálie, případně Brazílie, ani v Čechách se jí nevyhýbáme. Každý rok sníme více než 31 milionů pizz.

Je libo pizzu nebo těstoviny?

Středomořská kuchyně je oblíbená díky tomu, že je jednoduchá na přípravu a lehce stravitelná. Těstoviny zvládnou i kuchařky začátečnice. Není k tomu třeba shánět složitě suroviny. Jen málokdo ale ví, že v Itálii existuje okolo 140 druhů těstovin. To ale není nic proti pizze, údajně existuje asi 22 tisíc druhů. A to bereme v úvahu ještě 5 až 10 speciálních druhů, které mají některé pizzerie.

Mezi Čechy je dle statistik služby DameJidlo.cz, která se zabývá rozvozem jídla, nejoblíbenější pizzou Capricciosa a celkově prý preferujeme pizzy na rajčatovém základu, takzvaném sugu. Pizza je především jídlem mužů, soudě dle rozvozu, kdy ji objednávají převážně muži (63 %). Pizza je nejčastěji objednávána jako jídlo k večeři, neboť 58 % všech pizz je objednáváno právě v odpoledních a večerních hodinách.

Nejoblíbenější pizzy:

1. Capricciosa
2. Quattro Formaggi
3. Hawaii
4. Margharita
5. Prosciutto

Zatímco tomuto řebříčku vévodí pizza, která obsahuje mozarellu, šunku, žampióny, artyčoky a olivy, na loňském Pizza cupu vyhrála pizza s kuřecím masem, cuketou a lilkem. Podívejte se v naší galerii.

Pizza Cup 2013: Soutěž o nejlepší italskou pizzu

Co jste o pizze nevěděli?

  • Hlavní město pizzy překvapivě není v Itálii. Neoficiálním hlavním městem pizzy je Sao Paolo v Brazílii. K dnešku zde působí 6000 pizzerií, není divu, že tamější obyvatelé sní více než milión pizz za den.
  • Pravá pizza se servíruje vařící. Sýr má být vláčný a táhnout se, ideální je, když si při prvním kousnutí spálíte patro. Ano, je to tak. Díky puchýři v puse s vámi bude chuť pizzy déle, a tak můžete zálibně vzpomínat.
  • Američané si dělají pizzu po svém. Namísto oregana používají majoránku a mozzarellu z buvolího mléka typickou pro jižní Itálii nahrazují mozzarellou z kravského mléka. Nejzřetelnějším rozdílem od italské verze je ale výška pizzy. Americká pizza je vysoká dva centimetry a italská dosahuje jenom půl centimetru.
  • Nejdražší pizza stojí tisíc dolarů. Koupit si ji lze v restauraci Nino’s Bellissima na americkém Manhattanu. Objednává se minimálně den dopředu a k základním ingrediencím patří lanýže, pravý kaviár, čerstvý humr a smetana.
  • Největší upečená pizza měla v průměru 39,6 m. Jak jinak, upekli ji Italové v roce 2012.
  • Pizza je také součástí sportovní disciplíny pizza freestyle, která je založena na házení s těstem na pizzu do rytmu hudby. Těsto se točí okolo kuchaře, přičemž se tak zvětšuje jeho velikost.
Čtěte dále: DameJidlo.cz mění zvyky lidí, říká Tomáš Čupr

Zdroj: TZ DameJidlo.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).