Hlavní navigace

Nejlepší vitamíny na zimu – červená řepa a zelí

18. 1. 2017

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Kdo měl dost červené řepy a zelí, přežil zimu, platilo kdysi. Dnes máme mnohem širší výběr zdravých potravin a vitamínů, ale řepa a zelí stále patří k těm nejúčinnějším.

Zimní období plné lidské (i ptačí) chřipky klade každoročně vyšší nároky na odolnost lidského organismu před těmito virovými chorobami. V prevenci těchto chorob přitom historicky hrály hlavní roli zejména některé tuzemské druhy ovoce, a především zeleniny, jako například červená řepa.

Tradovalo se dokonce, že dostatek zásob červené řepy a zelí v domácnostech nebo hospodářstvích v praxi znamenalo přežít zimní období bez úhony a s dostatkem potřebných vitamínů a dalších zdraví prospěšných látek. A i když je v současné době výběr potravin zajišťující prevenci proti (nejen) virovým nemocem mnohonásobně pestřejší než kdysi, platí uvedená tradice i dnes.

Řepa vydrží chlad i vlhkost

Bohužel, právě červená řepa je jako někdejší poměrně pravidelná součást ne zrovna chutných školních obědů v myslích některých spotřebitelů částečně degradována. To se ale postupně mění, což je dobře.

Je to totiž právě červená řepa, z níž lze připravit téměř nekonečné množství pokrmů. Řepa tak může být surovinovým zdrojem předkrmů, polévek, salátů, příloh i hlavních jídel. Důležité přitom je, že jde o jeden z nejtvrdších druhů naší zeleniny, který bez problémů vydrží v teplotách mírně nad nulou a vlhkosti kolem devadesáti procent po celé zimní období. Dnes navíc není nutné dělat si na zimu zásoby, ale lze nakupovat červenou řepu v maloobchodu podle momentální potřeby.

Vyzkoušejte: Recepty z červené řepy pro zdraví

Královna prevence: červená řepa

A nakupovat bychom ji měli poměrně často. Červená řepa totiž obsahuje neskutečně velké množství zdraví prospěšných látek zvyšujících imunitu, čili onu odolnost organismu, kterou je žádoucí zvyšovat právě zejména v zimě. Konzumace červené řepy však také funguje jako prevence řady často se vyskytujících zdravotních potíží a nemocí.

Z jejich výčtu má přitom člověk dojem, že jde doslova o všelék, což není zas tak daleko od pravdy. Pravidelná konzumace červené řepy například pomáhá při zánětech dýchacích cest a obecně při respiračních chorobách, jejichž zvýšený výskyt spadá právě do podzimního a zimního období.

Kromě toho, jako ostatně každý druh zeleniny, příznivě ovlivňuje činnost střev a představuje tak přirozený lék na zácpy, nebo naopak průjmy. Zejména pro starší populaci je důležitá schopnost červené řepy snižovat hladinu cholesterolu a bránit v problémech s krvetvorbou. Blahodárně působí také na činnost jater, žlučníku či sleziny.

Betalainy barví do ruda – a chrání proti rakovině

Červená řepa však také obsahuje barvivo, což může u někoho vyvolat paniku, neboť po konzumaci většího množství této zeleniny se dotyčnému spotřebiteli může zbarvit jeho stolice nebo moč do červena nebo do růžova. Lékaři přitom lidem často doporučují vyhledání pomoci v případech červeného zbarvení produktů metabolismu, neboť jej spojují s příměsí krve. V případě červené řepy ale nejde o krev, ale o přírodní barvivo způsobené skupinou látek zvaných betalainy.

Tyto látky nejenže nejsou pro člověka škodlivé, ale mají naopak antioxidační, protizánětlivé, antibakteriální a protirakovinné účinky. Podílejí se tak na dalším z mnoha pozitiv červené řepy, jejíž konzumace se považuje i za prevenci rakoviny. Mimochodem – betalainy se přirozeně vyskytují nejen v červené řepě, ale také v mnoha dalších rostlinách, obsahuje je například i známý plevel merlík mnohosemenný. Právě z betalainů se přitom vyrábějí potravinářská barviva, konkrétně takzvaná „betalainová červeň“ (E 162).

Detoxikační účinky červené řepy

Výčet důsledků použití červené řepy v pokrmech není zdaleka konečný. Mezi další patří například vhodnost konzumace červené řepy při rekonvalescenci po prodělané borelióze či klíšťové encefalitidě. Řepa totiž podporuje látkovou výměnu, takže vyplavuje z těla škodlivé látky a má tudíž detoxikační účinky.

Pro svůj obsah kyseliny listové se také doporučuje těhotným ženám a při přípravě na těhotenství (kyselina listová je ostatně důležitá nejen v těhotenství). Látky přítomné v červené řepě pak podporují růst vlasů a nehtů a zpomalují stárnutí organismu.

Nespornou výhodou je pak při dnešním „bezpohybovém“ životním stylu skutečnost, že je červená řepa nízkokalorická, byť sladká. I díky tomu je vhodnou volbou také pro nejmladší generaci.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Agrární analytik, novinář na volné noze se zaměřením na zemědělství, potravinářství a životní prostředí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).