Hlavní navigace

Nejlepší oblečení do sauny? Žádné

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com
Jak se „správně“ saunovat? V sauně například není vhodné sedět jako na židli. A kdy saunu vynechat?

Patříte k začátečníkům – návštěvníkům sauny? Chtěli byste to teprve vyzkoušet a nevíte, co vás čeká?

Saunování je zdravé, ale klasická finská sauna s extrémním střídáním teplot nemusí sedět každému. Pro někoho je dokonce zcela nevhodná. Pak jsou tu další možnosti: sauna selská, tropická, různé nízkoteplotní sauny a infrasauna. Podrobnosti o různých možnostech saunování najdete na serveru 120na80.cz: 5 druhů sauny: finská klasika i sauna s nízkou teplotou.

Chcete vědět více o saunování? Přečtěte si, jak se „správně“ saunovat a kdy saunu vynechat:

Jak se „správně“ saunovat

Nejlepší oblečení do sauny je žádné oblečení. Do většiny saun dokonce nemají lidé v plavkách nebo spodním prádle přístup.

Nejvhodnější poloha pro saunování je vleže (s výjimkou infrasauny, ve které se sedí), případně vsedě s chodidly na stejné lavici, na které sedíme. Při běžném sezení jako na židli je rozdíl teploty příliš velký a hrozí závratě.

Přestože se pro jeden saunovací cyklus doporučuje patnáct minut (pro sauny s vyšší teplotou), je to individuální. Ve chvíli, kdy člověka začínají pálit uši, nos, bradavky či lícní kosti, měl by saunu opustit. Totéž platí i v případě, že se vám začne hůř dýchat.

Ochlazujeme se nejdříve ve sprše, potom teprve v ochlazovacím bazénu. Ponořujeme se pozvolna, ne skokem. Hlava by měla být ve vodě alespoň po zátylek, je ale lepší se na chvíli ponořit úplně.

Několik minut odpočíváme zabalení v osušce nebo županu v relaxační místnosti a celý proces teplo – chlad zopakujeme ještě dvakrát. Po skončení saunování bychom měli minimálně dvacet minut odpočívat.

5 situací, kdy je lépe saunu vynechat

Když jste nemocní – střídání teplot je sice výborná prevence, ale jako léčba už příliš nefunguje, naopak může tělo velmi oslabit. Nehledě na nevhodné přenášení bacilů ve společných prostorách.

Když jste fyzicky i psychicky extrémně vyčerpaní – oslabený organismus může na saunu reagovat nepřiměřeně i u osob, které jsou na saunování zvyklé.

Když máte problémy se srdcem a cévami. Klasická sauna je v těchto případech zcela nevhodná, jiné typy saun je třeba konzultovat s lékařem.

Když máte menstruaci – zejména v prvních dnech. Těhotné ženy by se měly poradit s lékařem a dát přednost saunám s nižší teplotou.

Když jste se vydatně najedli nebo naopak nejedli vůbec – sauna je nejvhodnější před večeří nebo minimálně dvě hodiny po večeři. Do sauny raději nechoďte, pokud jste vypili větší množství kávy nebo alkoholických nápojů.

Odborná spolupráce:

Monika Janíčková, provozní manažerka Infinit Spa Brno/Praha

MUDr. Věra Kafková, Krajská nemocnice Zlín

www.saunainfo.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Pracovala jako redaktorka v tištěném i TV zpravodajství (Vltava-Labe Press, TV Prima). Černou kroniku vyměnila za kávu a magazíny, ráda balancuje mezi profesí baristky a redaktorky. Spolupracuje např. s časopisy Sidonie a Biorevue.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).