Hlavní navigace

Nejčastějším příznakem nádoru mozku u dětí je bolest hlavy

8. 2. 2017

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Rodiče by se neměli hned děsit, ne každá bolest hlavy znamená rakovinu. Všechna onkologická onemocnění u dětí včetně nádoru mozku jsou vzácná. Dalším signálem může být zástava růstu dítěte nebo zhoršování zraku.

Téma letošního třetího ročníku Dne dětské onkologie je věnované nádorům mozku. Akce chce mimo jiné upozornit na možné varovné příznaky tohoto zhoubného onemocnění, které je po leukémii druhým nejčastějším nádorovým onemocněním u dětí.

Den dětské onkologie

  • Mezinárodní projekt šířící povědomí o dětské onkologii, o tom, že existují děti, které trpí onkologickou diagnózou. Přibližuje problematiku, šíří osvětu a vyzývá k solidaritě s onkologicky nemocnými dětmi a jejich rodinami. Je také vzpomínkou na děti, které nemoci podlehly.
  • Celosvětovým symbolem dětské onkologie je zlatá barva, protože děti jsou to nejdražší, co máme.
  • Den dětské onkologie se koná letos potřetí, 18. 2. 2017, na piazzettě Národního divadla – náměstí Václava Havla a na Václavském náměstí. Součástí programu je velký lampionový průvod a koncert hvězd. Přijďte i vy.
  • Podrobné informace naleznete na www.dendetskeonkologie.cz.

Dětský onkolog David Sumerauer vysvětluje, jak se nádor mozku u dětí může projevovat a kdy je potřeba na něj pomýšlet. Informace by měli znát nejenom praktičtí lékaři, ale jsou užitečné i pro rodiče, aby se nestalo, že něco zanedbají a děti přijdou k odborníkům pozdě, již v pokročilejších stadiích onemocnění. Léčba pak může být obtížnější a následky vážnější.

Osmdesát procent onkologicky nemocných dětí se uzdraví

Nádorová onemocnění jsou u dětí vzácná. Ročně lékaři v ČR nově diagnostikují kolem tři sta padesáti dětí oproti více než osmdesáti tisícům dospělých. „Dnes jsme schopni vyléčit osmdesát procent dětí, bohužel zhruba sedmnáct až dvacet procent dětí pořád ztrácíme,“ říká lékař.

Úspěch dětské onkologie byl vybudován v průběhu několika desetiletí, ještě v polovině dvacátého století byla polovina těchto diagnóz zcela fatálních, nevyléčil se téměř nikdo. „Vyléčení bylo skutečně velmi výjimečné. Nyní se stav obrátil, ale dosáhli jsme určitého stropu.“ Léčba je však poměrně intenzivní, pro děti spojená s řadou problémů a následků a může je hendikepovat do dalšího života. „Je to běh na dlouhou trať,“ vysvětluje v rozhovoru dětská onkoložka Lucie Cingrošová Hrdličková.

Nádor mozku

V České republice diagnostikují lékaři nádor mozku u zhruba sedmdesáti dětí za rok. Mozkové nádory se staly nejčastější příčinou úmrtí na nádorové onemocnění u dětí. Zapříčiní asi sedmadvacet procent těchto úmrtí. Případů dětské leukemie je sice více, ale léčba je úspěšnější.

Řada dětí, kterým lékaři zachrání život, má však různé následky. „Do života si odnášejí nejrůznější obtíže, například poruchy hybnosti, záchvatovitá onemocnění, hůře se učí… Je důležité se o ně starat i po úspěšné protinádorové léčbě, aby mohly prožít kvalitní život,“ říká David Sumerauer.

Příznaky nádoru mozku u dětí

Tím, že nádory mozku jsou v různých lokalizacích, postihují různé věkové skupiny dětí, jsou různě agresivní, jejich biologické chování je velmi odlišné. I příznaky jsou velmi různorodé a ošidné. „Nechceme, aby každý hned za vším viděl nádorové onemocnění,“ varuje lékař před zbytečnou panikou.

Nejčastějším příznakem mozkového nádoru u dítěte je bolest hlavy, ale bolest v čase narůstající, nějak se vyvíjející. Následně to může být zvracení, často ranní zvracení. „Dítě se probudí, na lačný žaludek se vyzvrací. Je to z důvodu zvýšeného nitrolebního tlaku. Pak se mu uleví a může fungovat celý den bez problémů, vše se zdá v pořádku. Jenže následující den nebo ob den se obtíže opakují.“

Mohou se objevit také oční problémy, například rozmazané vidění, okohybná porucha. Dále jsou to nejrůznější neurologické deficity, jednostranná slabost končetin, poruchy zraku a sluchu. Prvním příznakem nádorového onemocnění může být i záchvatovité onemocnění (epilepsie).

„Vysloveně varovné příznaky v dětské onkologii neznáme, ale stav, který se opakuje, který se dlouhodobě vrací či vyvíjí, by vždy měl vést ošetřujícího lékaře, ale i poučeného rodiče k tomu, aby příznaky nebagatelizoval, ale snažil se odhalit jejich příčinu,“ upozorňuje dětský onkolog. Signály zůstávají někdy nepovšimnuty. „Máme děti, které dva roky nerostou, zástava růstu je u nich prvním příznakem centrálně uloženého nádoru mozku, ale ony k nám přicházejí až s projevy nitrolební hypertenze, tedy bolestí hlavy a zvracením. Nebo ztrácejí zrak a nikdo na to nepřijde, ani v rodině, ani ve škole, a my dětem sice zachráníme život, ale funkční poškození jim už odstranit nedokážeme.“

Odborná spolupráce:


MUDr. David Sumerauer, Ph.D.

Dětský onkolog, lékař Kliniky dětské hematologie a onkologie FN Motol, odborník na nádorová onemocnění mozku u dětí, dlouhodobě se zabývá neuroonkologií u dětských pacientů. Podporuje Den dětské onkologie, více informací www.dendetskeonkologie.cz.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).