Hlavní navigace

Pálení žáhy: babské rady i léky pro první pomoc

22. 12. 2015

Sdílet

Víte, co je nejčastější vánoční potíž? Pálení žáhy. Zná ho většina těhotných a ti, kdo mají refluxní chorobu jícnu. Vánoce jsou však příležitost, kdy pálení žáhy může zažít skoro každý. Jak mu předejít a čím si pomoci?

Pálení žáhy je palčivý pocit za hrudní kostí, který přechází směrem nahoru až do úst, někdy i do levé poloviny hrudníku či do zad.

Objevuje se i nepříjemný hořkokyselý pocit v ústech podobný stavům krátce po zvracení.

Způsobuje ho podráždění sliznice dolního jícnu neobvyklým obsahem ze žaludku nebo z dvanáctníku, především žaludeční kyselinou nebo žlučí.

Jedná se o jednu z nejčastějších obtíží z vánočního přejídání, nepřináší velké zdravotní riziko, ale je velmi nepříjemná.

Přejedení, nebo nemoc?

  • Občasné pálení žáhy zažije během života až čtyřicet procent z nás i při dobré funkci dolního svěrače jícnu.
  • Kromě „přejedení“ může být důvodem obezita, nevhodná poloha těla (v předklonu či na břiše), těhotenství (v důsledku zvýšení nitrobřišního tlaku a hormonálních změn).
  • Pálení žáhy (pyróza) vzniká také v důsledku tzv. gastroesofageálního refluxu neboli refluxní choroby jícnu, při níž uniká žaludeční obsah opačným směrem, tj. do jícnu.
  • Pokud je dráždění sliznice jícnu žaludečními kyselinami dlouhodobé, může dojít k jejímu vážnému poškození – trvalé problémy je třeba řešit s lékařem, týká se to asi dvou až pěti procent populace.

Co nás „pálí“ nejčastěji?

Potíže s pyrózou mají nejčastěji na svědomí určité typy jídel a nápojů, které více konzumujeme právě o Vánocích.

  • Snažte se omezit tučné, kávu a čokoládu.
  • Z alkoholu se vyvarujte především bílého vína.
  • Kuřáci by měli omezit počet cigaret.
  • Potíže vyvolávají i sladká pečená jídla s vysokým obsahem cukru a tuku – nepřehánějte to tedy s cukrovím.

Úleva při potížích

Ojedinělá epizoda pálení žáhy není nijak nebezpečná, nepříjemná ale ano. Pomohou babské rady i prostředky z lékárny.

Pálení žáhy – babské rady

  • Úlevu většinou přinese zvýšená poloha horní poloviny těla.
  • Pomůže vypití sklenky vlažné vody.
  • S pálením žáhy může výrazně pomoci kefír.
  • Rýže zas spolehlivě uklidní celý trávicí trakt.

Volně prodejné léky a doplňky stravy – antacida

Antacida snižují žaludeční kyselost, mohou obsahovat různé účinné látky.

Společně tyto látky rychle neutralizují přebytečné kyseliny a přinášejí tak šetrnou úlevu od nepříjemných příznaků překyselení žaludku, pálení žáhy a jiných zažívacích obtíží.

  • V lékárně jsou volně prodejné např. Rennie, Tums, Talcid, Gaviscon nebo Maalox.
  • Antacida jsou vhodná, pokud se pálení žáhy nevyskytuje příliš často a potíže nejsou intenzivní, tudíž na příležitostné problémy. Nepomohou, pokud je poškozená větší část žaludeční sliznice.

Volně prodejné léky – inhibitory protonové pumpy

Inhibitory protonové pumpy zabraňují sekreci (uvolňování) žaludeční kyseliny, tím pádem již tak výrazně nehrozí překyselení žaludku.

  • V lékárně jsou volně prodejné Loseprazol, Apo-Ome nebo Helicid.
  • Používají se v případech, kdy jsou potíže častější a je třeba, aby se stav nadále nezhoršoval. Na rozdíl od antacid, která se užívají podle potřeby, se tyto léky obvykle užívají pravidelně.

Přírodní prostředky a bylinky

Pokud nechcete polykat „chemické“ léky, existují přírodní alternativy.

  • Elixír na pálení žáhy – směs přírodních látek ve formě doplňku stravy pro normální činnost trávicího ústrojí.
  • Abisib – vyráběný z mladých výhonků sibiřské jedle.
  • Potíže může zmírnit pomalé žvýkání 1 čajové lžičky kmínu, fenyklových či anýzových semínek.
  • Funguje i žvýkání kousku kandovaného zázvoru nebo lístku máty.

Pálení žáhy a jedlá soda

Možná se divíte, že tu zatím nepadla zmínka o známém prostředku, kterým si lidé laicky kurýrují pálení žáhy.

Jedlá soda je sice hojně doporučována v diskusích napříč internetem, při jejím užití ale musíte být opatrní. Může situaci spíše zhoršit.

  • Na akutní potíže s pálením žáhy můžete využít i klasickou jedlou sodu (která je také součástí výše uvedených léků – antacid).
  • Při jejím dlouhodobém užívání ale může dojít paradoxně k překyselení žaludku a dokonce i chronické zácpě – častější obtíže proto konzultujte s lékařem.

Odborná spolupráce:

PharmDr. Tomáš Arndt

V roce 1990 absolvoval farmaceutickou fakultu Univerzity Karlovy v Hradci Králové a od té doby pracuje jako lékárník. Již několik let se věnuje problematice přírodních látek, kterou se snaží popularizovat v článcích na webu www.celostnimedicina.cz, se kterým dlouhodobě úzce spolupracuje. Jde mu o korektní a solidní pohled na přírodní látky – ať už jsou to léčivé rostliny, houby, vitamíny, minerály a další různé látky, které mohou při správném výběru pomoci jak při prevenci, tak jako doplněk léčby řady nemocí.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zaměřuje se především na problematiku zdravého životního stylu, sportu, nemocí a jejich řešení.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).