Hlavní navigace

Nejčastější prohřešek jsou prošlé potraviny

26. 11. 2012

Sdílet

 Autor: SXC
Desítky kilogramů masa a uzenin skončily ve stoupě. Odhalila je veterinární kontrola a nařídila prošlé zboží zlikvidovat. Šlo o salámy, špekáčky i sádlo.

Veterinární kontrola se zaměřuje na různé aspekty, ale nejčastějšími prohřešky, se kterými se inspektoři setkávají, jsou stále prošlé potraviny živočišného původu, upozorňuje Josef Duben, mluvčí Státní veterinární správy (SVS).


Autor: SXC

Prošlé potraviny živočišného původu – nejčastější odhalený prohřešek

Ta nařídila v posledních dnech zlikvidovat přes 9 kg pivního salámu a špekáčků ve Frenštátě pod Radhoštěm, 4 kg vepřové kýty a játrové zavářky ve Fryštáku, 7 kg kmínového salámu a Kielbasy Schwabove v Odrách a 2 kg vepřové bránice a vepřového sádla v Petřvaldě. Ve všech případech byla uložena pokuta.

Špatné označení je i slovo „domácí“

Dalším důvodem k nepuštění do oběhu nebo stažení zboží je chybné označení výrobku. Inspektoři například narazili na případ, kdy se něco jiného uvádělo na etiketě výrobku a jiné informace byly na potisku výrobku. „10 kg koňského salámu tak z Opavy bude zřejmě vráceno dodavateli,“ říká mluvčí.

Chybné je i označení výrobku jako „domácí“. Legislativa toto slovo nepovoluje, považuje je za matení spotřebitele, potraviny se doma prostě nevyrábějí a výrobci tímto značením chtějí vyvolat představu něčeho „extra“.

Takovéto pochybení zjistila SVS u 8 kg tzv. domácí sekané. I v tomto případě byla uložena pokuta.

Hlídá se i teplota

Inspektoři také v posledních dnech zjistili problémy s teplotou vnitřností a masa u dvou subjektů v Mariánských Lázních. Šlo o holandský řízek, vepřová játra, hovězí srdce, kuřecí a vepřové maso. Pokud by bylo toto zboží skladováno za špatné teploty, mohlo by při konzumaci ohrozit spotřebitele. Na provozovny opět čekala pokuta.

Výše pokut za podobné prohřešky a návrh na jejich citelné zvýšení je mimochodem součástí nového zákona o potravinách: Místo 3 až 10 milionů. Novela potravinářského zákona chce vyšší pokuty

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).