Hlavní navigace

Trpíte častými zlomeninami? Možná máte osteoporózu

10. 11. 2009

Sdílet

Statisíce lidí v České republice trpí řídnutím kostí, ale jen necelá desetina z nich se na tuto nemoc léčí. Zdaleka nejde jen o babičky nad hrobem, osteoporóza napadá stále větší počet mladších lidí. Co když patříte mezi ně? Hrozí vám nečekané zlomeniny kostí?

V České republice má osteoporózu 800 tisíc žen a mužů. Méně než desetina z nich ale své problémy řeší u lékaře. Přitom neléčené řídnutí kostí znamená vážné riziko. Každý rok dojde k 20 tisícům zlomenin obratlů a 20 tisícům případů zlomenin v oblasti kyčelního kloubu. Za tím stojí osteoporóza, tichý zloděj kostí, který dlouho nebolí, ale přesto vážně ohrožuje zdraví.

Osteoporózou trpí více než 75 milionů Evropanů, Američanů a Japonců. Zlomenina kosti postihuje každou třetí ženu a každého pátého muže starších 50 let. Odhaduje se, že zlomeninu krčku zažije každý rok 179 tisíc mužů a 611 tisíc žen v celé Evropě.

Kosti stárnou už před třicítkou

RTG, kost, kyčel

Kostra drží naše tělo pohromadě, díky ní se hýbeme. Kosti také chrání různé orgány jako plíce, srdce, žaludek nebo mozek. Současně kostra je velkou zásobárnou vápníku a fosforu, v případě potřeby je schopná minerály uvolnit pro správné fungování organismu. V kostech neustále probíhá proces výstavby a odbourávaní. Zhruba do 25 let našeho života se více kostní hmoty tvoří, než ubývá. Později se ale toto číslo začne pomalu otáčet a kostní hmota začne řídnout. To je však zcela přirozený proces. Pokud k odbourávání kostní hmoty dochází příliš rychle, může velmi snadno dojít až k nebezpečné situaci, kdy se kosti stávají křehkými a málo pevnými. Vzniká tak onemocnění osteoporóza.

„Po 40. roce začíná snižování kostní hmoty, u žen o 0,5% ročně (u mužů o 0,3%), rychlost úbytku se zvyšuje do 70. roku, pak se zpomaluje. Úbytek se zrychluje po menopauze u žen – dosahuje 2–3% ročně, po dobu 6–10 let. I bez osteoporózy se snižuje kostní hmota během stárnutí – během několika desetiletí až na přibližně 50% hmoty obvyklé ve 30 letech,“ popisuje Doc. MUDr. Richard Chaloupka, CSc. přednosta ortopedické kliniky Fakultní nemocnice Brno.

Podle statistik jsou osteoporózou nejvíce ohroženy ženy po menopauze. Podle reálných odhadů osteoporóza postihne každou třetí ženu v pokročilejším věku. Také každý pátý až šestý muž se tomuto onemocnění nevyhne. Řídnutí kostí u žen ale může přijít i dříve než v období přechodu. Týká se to žen, které mají poruchy menstruačního cyklu nebo u nich nastala předčasná menopauza, tedy dříve než před 45. rokem věku. Rovněž riziko zvyšuje mírně zvyšuje dlouhodobé,  několikaleté užívání gestagenní hormonální antikoncepce v depotní formě, tzn. injekce nebo implantát do svalu.

Napsali jsme: Antikoncepce vás může i zabít

Jsou moje kosti v ohrožení?

osteoporoza

Osteoporóza nijak nebolí a ani se dlouho navenek neprojevuje. O to je zákeřnější. Jde o tichého zloděje kostí, který postupně vykrádá kostní hmotu. To, že máte křehké kosti, zjistíte až ve chvíli, kdy dojde ke zlomenině.

Stav kostí se přitom dá zjistit poměrně jednoduše pomocí tzv. denziometrického vyšetření. To nijak nebolí a lze jej vzdáleně svojí náročností pro pacienta přirovnat k obyčejnému rentgenovému vyšetření. Používá se ke stanovení hustoty kostní tkáně a k určení množství minerálů v kostech. Lékař je díky tomuto vyšetření schopen odhadnout, jak velká jsou rizika zlomenin spojených s osteoporózou. „Pokud je tedy člověk přiměřeně pohybově aktivní a není u něj zvýšené riziko, měl by se, obzvláště pak u žen, o stav kvality svých kostí začít zajímat přibližně kolem 50. roku věku. Pokud je však zvýšená riziková zátěž, pak je potřeba vyšetřit možné odvápnění i daleko dříve,” dodává doc. MUDr. Martin Repko, PhD., primář Ortopedické kliniky Fakultní nemocnice Brno.

Zvýšené riziko onemocnění mají častí konzumenti alkoholu. Rizikové je pití více než 2,5 litru piva nebo 2 a více sklenek vína denně. Rovněž více než jeden „panák“ tvrdého alkoholu může být nebezpečný. Negativní vliv na stav kostí má také kouření a dlouhodobá léčba kortikoidy. Konkrétní míru rizika vzniku osteoporózy si  můžete nechat spočítat pomocí testu, který vytvořila Mezinárodní organizace pro osteoporózu.

Čtěte také: Kouření: Drahý zloděj dětí a krásy

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka je už od dětství velmi zvědavá a neustále se ptá, proč něco tak je nebo není. Miluje vaření a výpravy za chutěmi a vůněmi.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).