Hlavní navigace

Názory k článku Nedržte batole ve sterilním prostředí, hrozí mu alergie

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 27. 3. 2014 21:07

    Dawe (neregistrovaný)

    Náš malý osmiměsíční prďola vleze všude možně,ocucá kde co najde a je zdravý jak řípa....žádná alergie ani žádná jiná nemoc nás od narození ještě nepotkala. Dokonce máme doma i kočku a ani ta malému nevadí (znám matku,která se zbavila před porodem kočky jen proto,protože někde slyšela nebo četla,že může dítěti škodit ,tak jí preventivně dala pryč). Přítelkyně už byla i několikrát nachlazená a na malého nic nepřenesla ačkoliv se s ním mazlila a chovala ho,jako kdyby jí nic nebylo. Myslím si také,že přílišná sterilita je spíše na škodu. Znám lidi,kteří myjou dětské hračky savem,nebo se bojí pustit dítě na trávník,protože co když se tam zrovna vyčůral nějaký pes a mají věčně děti nemocné. Našemu malému Davídkovi je to jedno...vleze do trávy,popadne první větev nebo list,který mu přijde pod ruku a směle ho ochutná :D. Zase netvrdím,že má člověk žít jak prase ale jak se říká,všeho s mírou. Aych každý den doma dezinfikoval podlahy,nábytek i hračky a bál se malého pustit ven z kočárku aby náhodou něco nechytl,to se mi zdá trochu ujeté. Nějaká míra hygieny a čistoty se samozřejmě udržovat musí ale v rámci zdravého rozumu ;-)

  • 28. 3. 2014 2:49

    Sten (neregistrovaný)

    Kočky mohou škodit přenosem toxoplazmózy, která je riziková hlavně pro těhotenství. Ale pokud je ta kočka jen domácí, je úplně zbytečné se jí zbavovat: buď tu toxoplazmózu už stejně máte nebo vám ji nemá odkud přinést.

  • 28. 3. 2014 7:34

    EC (neregistrovaný)

    Z hlediska vyzivy bych k alergii doporucil

    1. Vyhybani se prumyslovym potravinam - chemicke koktejly v nich imunitnimu systemu zrovna nesvedci.

    2. Vyhybani se prozanetlivym latkam - krom bodu 1 je to hlavne cukr a dalsi sladidla s obsahem fruktozy a rostlinne oleje s vysokym obsahem omega-6 MK.

    3. Naopak protizanetlive pusobi dostatek omega-3 MK. Dale pro spravnou funkci imunitniho systemu je dobre mit dostatek vitaminu D, tedy hlavne nemit fobii ze slunicka.

    4. No a spousta lidi ma velke uspechy s aditivnim postupem (opak eliminace) - zacne se jist po nejakou dobu jenom omezene druhy zeleniny (napr. bez rajcat ci paprik) a maso (dostatek vnitrnosti) a postupne se pridavaji potraviny. Posledni pridane potraviny byvaji mlecne vyrobky a obilniny, hlavne psenice.

    Ma to duvody ve slozeni strevni mikroflory a problemu s "leaky gut", kdy spatna mikroflora drazdi imunitni system a prilis propustna strevni stena nechava projit vice veci ze stravy, nez je telu mile. To je ovlivneno mimo stravy treba i takovymi vecmi jako delkou kojeni ci zpusobem porodu(!)

  • 28. 3. 2014 12:37

    Taky skoro doktor (neregistrovaný)

    Myslím, že s tou alergií nemáte tak úplně pravdu.
    Už nejmenší mrňata by měla dostávat svojí přiměřeně malou denní dávku alergenů. Pokud dítě budete držet v absolutně "čistém" prostředí, ve vyšším věku mu zaděláváte na silnou alergii.
    Zkrátka trénovat se musí a je to ku prospěchu zdraví. Zapomeňte na "zdravou" výživu a nahraďte ji "pestrou" výživou.
    VB

  • 28. 3. 2014 15:11

    EC (neregistrovaný)

    Nikde nerikam, ze se ma dite drzet v alergenuprostem prostredi, to je nesmysl.

    Neupresnil jsem, ze se jedna o doporuceni pro cloveka, ktery jiz alergicke projevy ma, tedy ne pro kojence. Casto je to "jenom" pretizeni imunitniho systemu a mnohe projevy lze vyrazne zmirnit. Clovek s takto narusenym imunitnim systemem ma prudke reakce i na veci, na ktere by v jinem prostredi (po odstraneni priciny imunitni disturbance, coz muze byt treba laktoza ci lepek nebo jina obilna bilkovina, ci nejaka "chemie", ci spatny pomer o3:o6...) reakci nemel. Spousta lidi s trochou nadsazky zjistila, ze "alergicka" reakce na mandle mela jako podklad uplne jinou poruchu.

    Ostatne kojencum se strava take zavadi postupne a ma to dobry duvod - aby se sledovaly reakce na jednotlive slozky zavadene stravy. Je to de facto stejny postup, jaky navrhuju, akorat zakladem neni zelenina + maso, ale materske mleko.

    Ale v jednom bode si dovolim nesouhlasit - nevidim duvod, aby si male deti zvykaly na konzervanty, barviva, aromata a dalsi chemicka siditka. Budou to v dospelosti potrebovat? O tom silne pochybuju, naopak muze byt (a samozrejme jako vzdy nemusi) pro zdravi dobre, pokud by si na to vypestovaly citlivost a meli silnejsi motiv se takovym "potravinam" vyhybat. Ovsem pochybuju, ze by nejaka alergicka reakce zrovna na tyhle slozky nastala. Pokud pestra strava zahrnuje prumyslove vyrabene sladkosti, nevidim duvod ji uprednostnit pred zdravou stravou.

  • 31. 3. 2014 10:55

    Taky skoro magor (neregistrovaný)

    Myslím, že jste trochu optimista. Já se obávám, že těch jak říkáte "chemických šidítek" bude naopak v budoucnu přibývat a pokud se jim budete chtít vyhýbat, budete mít hlad.
    Ostatně ta "chemie" není jenom to špatné. Rozhodně je lepší pojíst něco konzervantu, než se nechat v lepším případě přiotrávit čistě "přírodními" jedy.
    VB

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).