Hlavní navigace

Nechodíte na dentální hygienu? 5 bodů, které vás přesvědčí

6. 12. 2016

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com
Správná péče o dutinu ústní je jedním ze základů zdravých zubů. Sestává nejen z pravidelného čištění chrupu a preventivních prohlídek u stomatologa, ale také z profesionální dentální hygieny. Proč je tak důležitá?

S pojmem dentální hygiena se v poslední době setkáváme stále častěji a někteří jej možná řadí spíše ke kosmetickým procedurám, jedná se však o léčebný, pro zdraví zubů nepostradatelný úkon. Spolu s preventivními prohlídkami je vhodné ji absolvovat dvakrát až třikrát ročně a dentisté zdůrazňují, že rozhodně není v pořádku ji opomíjet.

Pravidelná dentální hygiena totiž nejen odstraní zubní kámen a pigmentové skvrny na zubech, ale pomůže předcházet i zánětu dásní, kterým trpí až devadesát procent populace. Od něj, pokud se neléčí, už je jen krůček k parodontitidě, závažnému onemocnění, jehož důsledky jsou nevratné a mohou být příčinou ztráty zubů již třeba kolem padesátého roku života.

Z čeho dentální hygiena sestává a co přesně od ní lze očekávat, na to odpovídá zkušená dentální hygienistka Monika Sojková z Dentální kliniky Jan Stuchlík.

Proč bychom vůbec měli podstoupit dentální hygienu

Účelem dentální hygieny je předcházet vzniku onemocnění v dutině ústní, nemá tedy kosmetický účinek, jak si možná mnoho lidí podvědomě myslí. Dentální hygiena má preventivní a léčebný charakter a rozhodně není v pořádku ji opomíjet. Pomůže předcházet vzniku zubního kazu, zánětu dásní nebo parodontitidy, tedy onemocněním, která z velké části vznikají v důsledku nedostatečného či nesprávně provedeného čištění zubů a dásní a která mohou být příčinou ztráty zubů již třeba kolem padesátého roku života.

Během profesionální dentální hygieny dojde nejen k důkladnému vyčištění zubů, odstranění pigmentových skvrn, zubního povlaku a zubního kamene, ale klient se také naučí správnou a účinnou metodu čištění zubů, kterou je poté schopen dodržovat i během každodenní péče o zuby v domácích podmínkách.

Jak profesionální dentální hygiena probíhá

Dentální hygienistka nebo stomatolog nejprve zjistí, jakým způsobem si doma čistíte zuby, zda chodíte na pravidelné preventivní prohlídky nebo jestli máte s chrupem nějaké potíže.

Po pečlivém prohlédnutí ústní dutiny následuje samotné čištění zubů, jehož přesný postup závisí na stavu úst každého klienta. Obecně je třeba odstranit veškerý naddásňový zubní kámen, který se nejčastěji nachází na zadní straně dolních předních zubů. Dále následuje pískování (tzv. air flow), kdy se pomocí velmi jemného písku odstraňují zbytky zubního kamene a také zubní pigmentace, které jsou způsobeny potravou nebo kouřením. Poté se odstraňuje i poddásňový kámen, což je také součástí léčby parodontitidy. V případě diagnostiky parodontitidy je však vhodné stav předem konzultovat se zubním lékařem, který stanoví přesný proces léčby. Součástí každé dentální hygieny je také naučit klienta správnému postupu při provádění ústní hygieny v domácím prostředí.

Jak dlouho ošetření v ordinaci dentální hygienistky trvá

Je velice individuální, jak dlouho bude dentální hygiena trvat – hlavní roli hraje stav chrupu a dásní. U klienta, který chodí pravidelně na dentální hygienu a správně a svědomitě pečuje o dásně a zuby, trvá ošetření třeba jen půl hodiny. Pacient, který přijde poprvé a jeho parodont (závěsný aparát zubu) je postižen některým ze zánětlivých onemocnění, může v začátku podstoupit i několik hodinových procedur.

Jak často bychom měli dentální hygienu podstupovat

I to je individuální a řídí se podle potřeb každého klienta. Dentální hygienu obecně doporučuji absolvovat jednou za půl roku, ale výjimkou nejsou ani návštěvy jednou za tři měsíce. Naopak při dokonalé domácí zubní hygieně a výborném stavu dutiny ústní stačí přijít pouze jednou ročně.

Je ošetření bolestivé?

Pokud jsou dásně ve špatném zdravotním stavu, bývají velice často citlivé. V tomto případě klient může ošetření vnímat jako nepříjemné, avšak ne jako bolestivé. Při pravidelných návštěvách a dobrém stavu dásní se ale návštěva dentální hygienistky může stát příjemným zvykem a časem, kdy klient dělá něco pro své zdraví.

Odborná spolupráce:

Monika Sojková, DiS.

Vystudovala Soukromou vyšší odbornou školu zdravotnickou pro dentální hygienistky v Praze.

Pracuje jako dentální hygienistka v Dentální klinice Jan Stuchlík.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).