Hlavní navigace

Necháváte limonády v autě? To neděláte dobře

30. 6. 2011

Sdílet

 Autor: SXC
V horku řada řidičů vozí sebou nějaké pití, obvykle v PET lahvi. Nedopitou, ale ani nenačatou lahev však v autě nenechávejte. A pokud tam zůstala, obsah raději vylijte.

Nebezpečí skladování limonád v zaparkovaných automobilech v horkém letním počasí zatím bylo podceňováno, uvádí Informační centrum bezpečnosti potravin (ICBP). Na svém webu Bezpecnostpotra­vin.cz publikuje článek o výzkumu, který provedla japonská společnost Shimadzu a který poukázal na znepokojivý obsah antimonu v PET lahvích.

Nápoj je v pořádku, obal je v pořádku…

Výzkum objasnil až doposud málo vnímané riziko použití potravinářských obalů vyrobených z polyethylen­tereftalátu (PET). Přítomnost antimonu v obalovém materiálu v kombinaci s baleným zdravotně nezávadným nápojem se stává potenciálním nebezpečím. Při výrobě PET obalů se totiž jako katalyzátor používá oxid antimonitý (Sb2O3). Z tohoto důvodu je v každém kilogramu této umělé hmoty obsaženo více než sto miligramů antimonu.

Z farmakologického hlediska je antimon přechodový prvek mezi těžkými kovy a arzenem, vedle něhož stojí v periodické tabulce a s ním společně se vyskytuje i v přírodě. Také sloučeniny antimonu působí obdobně jako sloučeniny arzenu, tedy jako silné dávidlo.


Autor: SXC

Časopis News zveřejnil výsledky vědeckých pokusů, během nichž se provádělo systematické proplachování PET obalu. Ze získaných údajů vyplývá, že nesmí být přehlížena možnost kontaminace baleného nápoje a její následky.

V rámci studie byly zkoumány minerální vody a nealkoholické nápoje stáčené do různých druhů PET lahví a bylo zjišťováno množství antimonu, které se do nápojů dostalo.

… ale v teple je nenechávejte pohromadě

V průběhu pokusů se ukázalo, že kyseliny, které jsou složkou mnoha nápojů, působí tak, že se z lahví uvolňuje antimon ve vyšších koncentracích, než je tomu v případě vody, která je z tohoto úhlu pohledu stabilním prostředím. To platí speciálně pro jablečné šťávy, směsi různých organických kyselin (jablečné, vinné a citrónové) a kyseliny fosforečné – ty obsahuje většina kolových nápojů v různých koncentracích.

Proto se zde, zejména při vysokých teplotách, mohou vyskytovat relativně vysoké podíly antimonu. Při testování byla zjištěna v zaparkovaném automobilu v létě koncentrace antimonu překračující tolerované limity.

Z pohledu zamezení negativního vlivu na lidské zdraví se v současné době rýsují dvě hlavní možnosti: změna používaného katalyzátoru a změny receptur nápojů, uvádí ICBP. A co změna lahví?

Nové materiály místo „petek“

Některé firmy hledají varianty obalů, které by alespoň částečně nahradily PET lahve. Letos na jaře například nápojový gigant PepsiCo představil plně recyklovatelnou lahev vyrobenou z rostlinných obnovitelných zdrojů. V testovacím programu ji chce firma začít používat v příštím roce, informovala agentura ČTK.

Přečtěte si: Pijte vodu. Ale kolik?

Nová „zelená“ lahev je vyráběna z materiálů jako proso prutnaté, borová kůra a kukuřičné klasy. V budoucnosti by se k nim mohly přidat pomerančové, bramborové nebo ovesné slupky a jiné vedlejší produkty z potravinářství. PepsiCo uvedla, že našla způsob, jak vytvořit molekulární strukturu pro lahev shodnou se strukturou současných PET lahví, které využívají ropné produkty. Nová láhev vypadá a chrání produkty stejně jako současná „petka“, ale neovlivňuje chuť nápoje.

Konkurenční Coca-Cola Co. v současnosti používá „rostlinnou lahev“, která je z 30 procent vyrobena z cukrové třtiny. Použití této lahve rozšiřuje a plánuje zvýšit podíl materiálů z rostlin na výrobě obalů až na 100 procent.

Z 19 největších nápojových značek PepsiCo jich 11 používá PET lahve. Firma chce nový produkt v příštím roce testovat na stovkách tisíců lahví. Pokud si bude jistá, že je úspěšný, přejde prý na novou lahev u všech produktů. Náklady na obaly by měly zůstat téměř stejné jako v současnosti, napsaly agentury AP a Reuters.

Možná se časem změní složení nápojů nebo materiál obalů, my můžeme něco udělat už teď – nenechávat svoji limonádu v „petce“ ležet v horku.

Zdroje: www.bezpecnos­tpotravin.cz, ČTK

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).