Hlavní navigace

Necháte si ošetřit zubní kanálky „na pojišťovnu“, nebo za své čtyři tisíce?

Sdílet

Ošetření zubních kanálků vás může připravit o čtvrtinu výplaty, ale taky může být zdarma. Která varianta je lepší a proč? Ptali jsme se jak lékařů, tak pojišťovny, ale i České stomatologické komory.

Prostor uvnitř kořenu zubu se nazývá kořenový kanálek. Je dlouhý od čtrnácti do jednatřiceti milimetrů a v jednom zubu jich můžeme mít i pět, výjimečně i šest. Je to takový tichý patron, nevíme o něm do té doby, dokud se nezanítí. Způsobeno to může být hlubokým kazem, který pronikne do těsné blízkosti dřeně nebo přímo do ní. Vznikne i po úrazech, když zuby odumřou, někdy při preparaci na protetické korunky a můstky.

Zanícení kořenového kanálku je trápení, jaké byste nepřáli ani nepříteli. Ostrá bolest prostupuje do hlavy, tepe vám v uchu a zkrotit se nedá ani volně prodejnými analgetiky. To jediné, co vám pomůže, je ošetření kořenových kanálků stomatologem. V ordinaci však nastává dilema: Na pojišťovnu, nebo za své? Zdarma, nebo za čtyři či pět tisíc?

Tři minuty na rozmyšlenou a leták k tomu

I mě jednoho dne dohnala bolest k nevydržení do ordinace zubního lékaře. Verdikt byl jasný, pod nekvalitně provedenou zánovní bílou plombou vznikl kaz, který pronikl do zubní dřeně. Je třeba ihned jednat. Zubař dlouze hovoří o nutnosti provedení zákroku i o postupech, které mě čekají. Finální věta mnou trochu otřese: „Celkově se i s novou bílou plombou za tisíc korun dostaneme k pěti tisícům, tak abyste s tím počítala… “

Ptám se na alternativní zákroky, ke kterým je mi sděleno pouze to, že tzv. na pojišťovnu kanálky čistí pan doktor jen velmi nerad. Vtiskne mi do ruky leták České endodontické společnosti, kde jsou stručně popsané možnosti léčby a výsledek, když zvolím variantu platby za své, nebo na pojišťovnu. Mám tři minuty na rozmyšlenou.

Leták, který má pacientovi usnadnit volbu při léčbě kořenových kanálků
Autor: Vitalia.cz

Leták, který má pacientovi usnadnit volbu při léčbě kořenových kanálků

Leták, který mi má rozhodnutí usnadnit, mě z mého pohledu spíš jasně říká, že kvůli ošetření „na pojišťovnu“ o svůj zub do pěti let s největší pravděpodobností přijdu, zatímco po ošetření, které si zacvakám z vlastní kapsy, si se zubem budu dlouhá léta spokojeně kousat. Vybírám si logicky dražší variantu a jdu se na hodinu položit do křesla. 

Metody zaplnění zubních kanálků

Zaplnění zubních kanálků se v současné době provádí většinou jedním z uvedených způsobů:

  • Při endodontickém ošetření metodou centrálního čepu je kořenový kanálek zaplněn speciální hmotou (sealerem), která je aplikována pomocí spirálovitého rotačního plniče upnutého do zubní vrtačky. Následně je do kanálku zaveden jeden centrální čep z gutaperči. To je druh gumy podobný kaučuku, který lze formovat při teplotách okolo 50 °C, je průhledný, pevný a pružný a má výborné izolační vlastnosti.
  • Nejčastěji se k zaplnění kořenových kanálků používá metoda laterální kondenzace, při níž se do kanálku vloží jeden hlavní čep a ten je postupně utěsňován podélně vkládanými vedlejšími čepy.
  • Při metodě vertikální kondenzace se kořenový kanálek zaplňuje pomocí rozehřáté a následně kondenzované (natlačené) gutaperči s malým množstvím sealeru.
  • Endodontické ošetření metodou laterální nebo vertikální kondenzace není hrazeno z veřejného zdravotního pojištění.

Zdroj: VZP

Leták, který mi má pomoci, Česká stomatologická komora nepodporuje

Ale nedá mi to, nevidím moc logických důvodů, proč by měla pojišťovna platit zákrok, který vám ve finále ublíží, kontaktuji tedy autora letáku – Českou endodontickou společnost (ČES) i největší pojišťovnu v naší zemi, Všeobecnou zdravotní pojišťovnu (VZP). ČES na dotazy vůbec nereaguje, pokládám tedy otázku VZP: Jak se na takové letáky dívá vaše pojišťovna, prakticky je na nich uvedeno, že zákrok, který proplácíte, zuby ničí? „Omlouvám se, ale já ten letáček čtu jinak – že pokud zubař ošetřuje kanálky ‚na pojišťovnu‘, svou práci vědomě odflákne. A s takovými zubaři by se dle mého měla razantně vypořádat Česká stomatologická komora, protože nepředpokládám, že takové lékaře chce mít ve svých řadách,“ říká tiskový mluvčí VZP Oldřich Tichý.

Vida, tento pohled mě nenapadl, co na doporučení plynoucí z letáku tedy říká Česká stomatologická komora (ČSK)? „ČSK se s obsahem přiloženého materiálu neztotožňuje. Komora nevydává žádná doporučení k léčbě kořenových kanálků, pacient se musí po poradě se zubním lékařem sám rozhodnout, jaký způsob léčby zvolí,“ napsal nám Pavel Chrz, prezident České stomatologické komory. A jsem zase na začátku, doporučení ČES tedy komora nepodpořila, pojišťovna šikovně manévruje, nezbývá než oslovit další zubní lékaře ke konzultaci.

Jaký zákrok by mi doporučili zubaři?

Nečekala jsem, že mi zubní lékaři budou říkat, jak je placené ošetření zubních kanálků hrozné a to na pojišťovnu báječné, zajímalo mě hlavně to, jak vnímají rozdíly v těchto dvou zákrocích a zda souhlasí s údaji uvedenými v letáku České endodontické společnosti. „Svému pacientovi bych jednoznačně doporučil kvalitní endodontické ošetření kořenových kanálků hrazené pacientem, které je finančně a časově náročné, ale pokud je správně provedeno, má vysoké procento úspěšnosti,“ říká vedoucí lékař zubního centra Ořechovka Robert Vondruška. Zásadní rozdíl mezi službou hrazenou pojišťovnou a tou, kterou platí pacient, je podle něj ten, že na ošetření kořenových kanálků hrazené pojišťovnou má zubní lékař tak málo času, že ho nemůže provést kvalitně tak, aby mělo dlouhodobě stabilní výsledek.

S tímto názorem souhlasí i stomatolog z Dentální kliniky Jan Stuchlík Adam Šíma. „Kvalitní endodoncie nebo přinejmenším snaha o ni vyžaduje několik věcí: dobrou izolaci pracovního pole bez možnosti kontaminace vnitřku ošetřovaného zubu slinou, strojové rotační nástroje, velké množství dezinfekce, čas a motivovaného pacienta. Běžná délka endodontického ošetření stoličky je bez problému dvě hodiny. Tento čas a materiál musí někdo zaplatit a zdravotní pojišťovna to bohužel pro pacienty není. České zdravotní pojišťovny proplácejí – přinejmenším co se endodoncie týče – pouze tragicky nedostačující standardy české stomatologie začátku devadesátých let. Chtěli byste léčbu infarktu myokardu bezmála třicet let starými metodami? Dalo by se říci, že české zdravotní pojišťovny nutí zubní lékaře s odvoláním na ekonomický tlak provádět obsolentní nefunkční ošetření,“ nebere si stomatolog servítky. Na nedostatečné úhrady zdravotních pojišťoven ostatně poukazují i lékaři jiných specializací: Dioptrická vada nejsou malá prsa. Ale pojišťovny je tak berou,“ říká v rozhovoru majitel velké oční kliniky.

Principem endodontického ošetření je dekontaminace systému kořenových kanálků tak, aby odumřelý zub nepředstavoval infekční těleso a umožnil protetickou rekonstrukci a opětovně plnou funkci zubu. Což není snadný proces. „Je třeba kanálky mechanicky opracovat a vydezinfikovat v celé délce, přičemž kanálků bývá například ve stoličkách někdy až šest a tvoří komplexní systém. Ideální a mnohdy nezbytně nutné je využití operačního mikroskopu. Takzvaně ‚na pojišťovnu‘ nemá lékař obvykle víc možností než udělat do zubu díru, zkusit do kanálků šťouchnout a doufat, že to bude stačit a zabere. V jakémkoliv jiném případě by pacientovo ošetření dotoval,“ doplňuje Adam Šíma.

Leták je fajn, shodují se lékaři

S údaji uvedenými na letáku oba lékaři souhlasí. Robert Vondruška jej považuje za jednoduchou a názornou pomůcku, která může pacientům pomoc v rozhodování, Adam Šíma pak uvádí, že autoři zmíněného letáku mají ve všem naprostou pravdu. Problém však vidí v onom nabízení pojišťovenského standardu nebo takzvaného nadstandardu pacientovi. „Jak může lékař vědomě poskytovat horší ošetření, když je schopen něčeho lepšího?“ ptá se stomatolog.

Zatím považuji své rozhodnutí za správné, hlava netřeští, zub je také spokojený, uvidíme za pět let. Pokud se i vy dostanete do situace, kdy se budete muset rozhodnout, jak s bolestivými zubními kanálky zamést, dejte na svého lékaře. Na primárně dobře vybraného lékaře, k němuž máte plnou důvěru, jinak si hned zkraje, stejně jako já, budete myslet, že na vás chce jen vydělat.

Odborná spolupráce:

MDDr. Adam Šíma

Zubní lékař. Působí na pražské Dentální klinice Jan Stuchlík. Poskytuje komplexní zubní ošetření se zaměřením na konzervační a endodontickou terapii, parodontologii a úrazy zubů.


MUDr. et MUDr. Robert Vondruška

Vedoucí odborný zubní lékař a jednatel Zubního centra Ořechovka. Studoval na Univerzitě Karlově, obor všeobecné lékařství, následně obor stomatologie. V roce 2001 založil privátní praxi v Praze 6.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).