Hlavní navigace

Necháte se anonymně otestovat na HIV? Připravte si pětistovku

28. 11. 2016

Sdílet

 Autor: depositphotos.com
Od roku 1981 do roku 2007 podlehlo onemocnění AIDS více než dvacet pět milionů lidí na celém světě. Nechte se testovat, víme, kdy je to zdarma a kdy si za testování musíte připlatit.

Na celém světě si připomínáme jako Světový den AIDS 1. prosince. Jeho smyslem je zvýšit povědomí o této zákeřné nemoci způsobené virem HIV a upoutat pozornost k problémům souvisejících s epidemií. V současnosti žije na světě 33,3 milionu lidí nakažených virem HIV. Od roku 1981 do roku 2007 podlehlo tomuto onemocnění více než dvacet pět milionů lidí. Přibližně 1,6 milionu dětí a dospělých žilo v roce 2001 s virem HIV v evropském regionu WHO (Světová zdravotnická organizace) a odhady naznačují, že tento počet vzrostl na více než dva a půl milionu lidí v roce 2014. Je znepokojivé, že zhruba polovina z těch lidí neví, že jsou nakaženi, uvádí WHO.

Snižte riziko nákazy nerizikovým chováním

Riziko, že se člověk infikuje virem HIV, který AIDS způsobuje, lze snížit na naprosté minimum nerizikovým chováním. Tzn. vyvarujte se nechráněného pohlavního styku (přenos z nakaženého muže na ženu je snazší než naopak a velmi vysoké riziko je pro pasivního partnera při homosexuálním styku). Často se také virus šíří krevní cestou mezi uživateli injekčních drog při společném užívání jehel, stříkaček i roztoku drogy. Je doporučováno vyhýbat se nedostatečně sterilizovaným nástrojům při provádění některých kosmetických úkonů, jako jsou tetování nebo piercing. Pokud však máte pochybnosti, nejste si jistí, že jste rizikům předešli, můžete o vyšetření požádat svého praktického lékaře, který nechá odebraný vzorek krve odeslat do laboratoře. Protilátky proti HIV se vytvářejí zpravidla dva až pět týdnů po nákaze, takže má-li být výsledek testu skutečně spolehlivý, musí uplynout cca tři měsíce od rizikového chování. Výsledek testu budete znát nejpozději do čtrnácti dnů.

Pokud si vyšetření sami vyžádáte, bude hrazeno pojišťovnou z veřejného zdravotního pojištění v souladu se zákonem, ale jen tehdy, když vyšetření není anonymní a je provedeno zdravotnickým zařízením, které má s danou pojišťovnou uzavřenou smlouvu. Pakliže byste trvali na anonymitě nebo navštívili nesmluvní zařízení, připravte si i pět set korun. Existují však organizace, které nabízejí bezplatné anonymní testování, a to i v terénu. Podrobnosti najdete například na www.hiv-testovani.cz nebo www.aids-pomoc.cz nebo www.aids-hiv.cz.

Jak se virus HIV šíří?

Virus HIV se vyskytuje v tělních tekutinách, zejména v krvi, ve spermatu a v poševním sekretu. Je však velmi citlivý k zevním vlivům, ničí ho běžné fyzikální a chemické prostředky, např. teplota nad šedesát stupňů, běžné dezinfekční prostředky i mýdlo. K získání nákazy musí do organismu člověka proniknout určité množství viru HIV, tzv. infekční dávka. Virus se nešíří při běžném kontaktu – například podáním ruky, polibkem, používáním stejného telefonního sluchátka nebo nádobí, během společného pobytu v místnosti, společným užíváním WC apod., takže nehrozí ani členům domácnosti, kteří s HIV pozitivním bydlí, ale nemají s ním sexuální styk a nesdílejí s ním injekčně drogy. I při drobných poraněních je nebezpečí nákazy nepravděpodobné.

Prakticky vyloučen je u nás v současné době přenos viru podáním infikované krve, krevních přípravků apod., protože se provádí testování u všech dárců krve, tělních tkání či orgánů. Toto testování samozřejmě pojišťovna hradí. Stejně tak hradí lékařem indikovaná vyšetření pacientů nebo test na HIV pozitivitu u všech těhotných žen.

Zdroj: WHO, VZP

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).