Hlavní navigace

Nečekejte, až vás klepne pepka. Braňte se

21. 6. 2012

Sdílet

V České republice postihne mrtvice čtyřicet tisíc lidí ročně, čtvrtina z nich zemře. Jak se neúprosným statistikám postavit a vyhrát boj se zákeřným nepřítelem?

Mrtvička, mozkový infarkt či příhoda, progresivní paralýza, to vše jsou výrazy, které lékaři odborně označují jako náhlou cévní mozkovou příhodu (CMP). Dochází při ní k přerušení průtoku krve a k poškození mozku nedostatečným prokrvením v důsledku prasknutí cévy a krvácení do mozku.

Je to takový tichý nepřítel. Moc se o něm nemluví, moc se o něm neví, ale když se projeví, následky jsou většinou celoživotní. „Jen v České republice postihne „mrtvička“ 40 tisíc lidí ročně,“ říká primář neurologického oddělení Nemocnice Jihlava Ondřej Škoda. Podle údajů za rok 2007 na ni zemřelo přes 10 tisíc lidí. Vzhledem k tomu, že se jedná o rychle se rozvíjející ložiskové nebo globální postižení mozku, když už nás dostane, bez následků nás neopustí. A není to nemoc stáří, jak by se mohlo zdát. Přes všechna ta hrozivá čísla ale nestojíme v boji proti CMP s holýma rukama. Můžeme se bránit. S pomocí zábavného edukačního programu POMOC, o kterém vám leccos prozradíme. 

Kouříte? Tak pozor na následky

Ještě než se tak ale stane, připomeňme ústy odborníka rizikové faktory, zvyšující už tak nepříjemné statistiky mrtvice. „Zvýšený krevní tlak, kouření, cukrovka nebo zvýšený cholesterol. Významné riziko představuje nejčastější porucha srdečního rytmu, tzv. fibrilace síní,“ uvádí Richard Češka z Centra preventivní kardiologie 3. interní kliniky 1. LF UK a VFN. A dodává, že při fibrilaci síní se může vytvořit trombus (krevní sraženina) v srdeční předsíni, který – vmeten do mozku – může zastavit proud krve, což vede k odumření části mozku.

Průzkumy prokázaly, že o mrtvici moc nevíme

Cévní mozkové příhody jsou po onemocněních srdce druhou nejčastější příčinou úmrtí v Česku. Proto během loňského roku společnost Factum Invenio provedla průzkum, který na osloveném vzorku lidí zkoumal povědomí o náhlé mozkové příhodě. Výsledky jsou rozpačité. 

  • 84 % z oslovených lidí ví, že příčinou mrtvice je ucpání cévy v mozku. 
  • Téměř tři čtvrtiny dotazovaných také správně odpověděly, že projevem náhlé příhody jsou smyslové poruchy, například poruchy vidění a řeči. 
  • Čtyři lidé z deseti se ale mýlí, když se domnívají, že mrtvice končí většinou smrtelně. 
  • A každý čtvrtý v populaci je dokonce chybně přesvědčen, že mrtvice je nedílnou součástí infarktu. 
  • Průzkum ukázal i na nedostatečné povědomí populace o možnostech preventivní léčby.

Projděte se uvnitř srdce a ptejte se, co vás zajímá

Cévní mozkové příhodě lze předejít včasnou diagnostikou a léčbou vysokého krevního tlaku, vyloučením kouření (i pasivního), zlepšením dietního režimu, léčbou případné vysoké hladiny cholesterolu, prevencí nadváhy (obezita vede k vysokému krevnímu tlaku a dalším srdečním chorobám), pravidelným cvičením a správnou léčbou cukrovky.

Více vám prozradí lékaři i zdravotní sestry na akci s názvem Den prevence v budově Hlavního nádraží v Praze. Tam vás 28. a 29. června 2012 čeká i edukační program POMOC (POstavme se Mrtvici a Onemocnění Cév), v rámci kterého si budete moci zdarma nechat ověřit výši rizika ohrožení mozkovou mrtvicí. Pro Dny prevence bude charakteristický unikátní nafukovací model srdce v nadměrné velikosti (3,5×6 m), kterým bude možné volně procházet. Do posledních podrobností tak bude možné prozkoumat jednotlivé detaily nejdůležitějšího lidského orgánu, který v sobě může v případě fibrilace síní skrývat i krevní sraženinu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).