Hlavní navigace

Nebezpečný koronavirus MERS přenášejí velbloudi

16. 6. 2015

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com
Infekce způsobené MERS-CoV vyvolávají obavy. Přímé nebezpeční u nás nehrozí, ale cestování – zejména na Blízký východ a do Jižní Koreje – je na pováženou. Držte se pokynů – a vyhněte se velbloudům.

Výskyt infekce způsobené koronavirem MERS-CoV je od roku 2012 do současné doby hlášen z cca pětadvaceti zemí světa u více než 1 300 lidí. Téměř pět set osob již na následky této infekce zemřelo. Naprostá většina případů je evidována na Arabském poloostrově, nejvíce v Saudské Arábii.


Autor: Shutterstock.com

„V souvislosti s MERS-CoV se předpokládá jako zdroj nákazy velbloud. Proto je třeba důsledně dodržovat základní hygienická pravidla a vyhnout se kontaktu se zvířaty, což platí zejména pro návštěvy velbloudích farem,“ varuje MZ.

V červnu 2015 je zaznamenán vysoký nárůst onemocnění v Jižní Koreji – sto třicet osm případů a čtrnáct zemřelých.

Přímé nebezpečí MERS zatím nehrozí, říká hlavní hygienik

Ministerstvo zdravotnictví (MZ) a Státní zdravotní ústav sledují průběžně vývoj epidemiologické situace ve výskytu infekce způsobené MERS Co-V na Arabském poloostrově a v Koreji publikované Světovou zdravotnickou organizací a Evropským střediskem pro kontrolu nemocí. Na základě získaných zpráv pak informuje veřejnost: „Epidemiologickou situaci velmi pečlivě sledujeme, českým občanům zatím žádné přímé nebezpečí nehrozí,“ uvedl hlavní hygienik ČR Vladimír Valenta. „U cestujících ze zasažených oblastí to ale stoprocentně vyloučit nelze. Proto musí cestující z rizikových zón pečlivě sledovat změny ve svém zdravotním stavu. V případě, že by vývoj situace eskaloval, jsme připraveni okamžitě aktivovat všechna epidemiologická opatření.“

Co dělat po návratu z rizikové oblasti?

  • Pokud se při cestě nebo po návratu do čtrnácti dnů objeví horečka vyšší než 38 °C, dechové obtíže, kašel, eventuálně průjem,  je třeba vyloučit, že by se mohlo jednat o infekci MERS-CoV.
  • V případě, že jste na palubě letadla, ohlaste toto neprodleně palubnímu personálu.
  • V případě, že jste již na letišti, neopouštějte prostor letiště a vyhledejte stálou zdravotnickou službu na letišti.
  • V případě, že jste již v místě bydliště, kontaktujte telefonicky svého registrujícího lékaře, popřípadě lékařskou pohotovostní službu a sdělte potřebné informace včetně údajů o pobytu v oblasti Arabského poloostrova nebo v Koreji.

Jedete do rizikové oblasti? Vyhněte se velbloudům

Jaké je riziko nákazy virem MERS-CoV a jak se mu vyhnout, pokud se ocitnete na rizikových místech? Cestující na Blízký východ a do Jižní Koreje by si měli být vědomi přítomnosti MERS-CoV v této zeměpisné oblasti. „Přestože Světová zdravotnická organizace zatím nedoporučuje omezit cesty do těchto zemí, považujeme za nutné, aby občané zvážili nutnost a důvody takovéto cesty,“ uvádí ve svém prohlášení ministerstvo.

Ačkoliv zdroje nákazy na Blízkém východě nejsou dosud jednoznačně prokázány, je známo, že jiné nové koronaviry jsou nákazami přenosnými na člověka ze zvířat. „V souvislosti s MERS-CoV se předpokládá jako zdroj nákazy velbloud. Proto je třeba důsledně dodržovat základní hygienická pravidla a vyhnout se kontaktu se zvířaty, což platí zejména pro návštěvy velbloudích farem,“ varuje MZ.

Infekce MERS-CoV

  • Původce onemocnění koronavirus (MERS-CoV) vyvolává těžký zánět plic spojený s akutní poruchou dýchání.
  • Smrtnost onemocnění je vysoká, pohybuje se kolem 40–60 % u osob s přidruženými onemocněními.
  • Doba od nákazy do propuknutí příznaků je 2–14 dní.
  • První případy byly zaznamenány v roce 2012 u pacientů z Arabského poloostrova.
  • K přenosu dochází při úzkém kontaktu s nemocným. Podobá se přenosu chřipky.

Ministerstvo zdravotnictví již přijalo opatření a ve spolupráci se Státním zdravotním ústavem a Klinikou infekčních, parazitárních a tropických nemocí Nemocnice na Bulovce v Praze má zpracován jednotný postup izolace, ošetření a laboratorního vyšetření pacientů s možnou zavlečenou infekcí tímto novým koronavirem (MERS-CoV).

Zdroj: MZ ČR

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).