Hlavní navigace

Nebezpeční zabijáci bolesti

5. 6. 2012

Sdílet

 Autor: SXC
Jsou běžnou součástí domácí lékárničky. Co se ale stane, pokud se stanou vaším denním chlebem? Časté užívání „obyčejných“, volně prodejných léků na bolest může vést až k infarktu.

Pokud nás rozbolí hlava, zuby, záda nebo třeba klouby, sáhneme většinou hned po lécích, které se o bolest postarají. Ibalgin, Panadol, Paralen, Nurofen a spousta dalších sympatických pilulek, které umí zmírnit či dokonce zcela utlumit bolest např. hlavy, zubů, zad nebo kloubů, patří do skupiny analgetik, která jsou volně prodejná. Průzkumy prozrazují, že jsou mezi Čechy velice oblíbené. Ročně jich spolykáme čtvrt miliardy.


Autor: SXC

Ibalgin je oblíbeným prostředkem na tišení bolesti, jako u ostatních léků má jeho užívání svá pravidla

Farmaceutické společnosti si mnou ruce, lékaři však už o něco méně. „Příliš vysoké dávky nebo dlouhodobé užívání volně prodejných analgetik může vést k poškození ledvin, jater a také žaludku, ve kterém se mohou tvořit žaludeční vředy. Časté užívání těchto léků může zvýšit sklon ke krvácení, hrozí také srdeční selhání,“ upozorňuje MUDr. Farouk Atia z havlíčkobrodské nemocnice a dodává: „Užívání volně prodejných analgetik je bezpečné v případě, pokud se řídíte instrukcemi v příbalovém letáku nebo se o jejich dávkování radíte s lékařem.“

Volně prodejné léky proti bolesti a jejich rozdělení

Paralen, Panadol, Medipyrin nebo Eferalgan jsou léky, které obsahují paracetamol. Tato látka tlumící bolest bývá velice dobře snášena, dokonce nejsou zaznamenány nežádoucí účinky ani v těhotenství. Na pultech lékáren je k sehnání také pilulka nabízející kombinaci paracetamolu s dalšími látkami, které zvyšují účinnost: Panadol extra, Paralen extra, Valetol nebo Ataralgin.

Léky s obsahem paracetamolu jsou doporučovány maximálně v množství 1g po 4 hodinách. Pokud se dávka zvýší 10–20×, může dojít k otravě. Tato skupina analgetik je vhodná i pro ty, co trpí vředovými poruchami.

  • Paralen
  • Panadol
  • Medipyrin
  • Eferalgan
  • Panadolextra
  • Paralenextra
  • Valetol
  • Ataralgin

Na bolest s růžovou pilulkou

Češi věří při bolesti nejvíce Ibalginu,vyšlo najevo z posledního průzkumu. Tento lék obsahuje ibuprofen, látku, která je v boji proti bolesti vysoce účinná. Další pilulkou, která disponuje ibuprofenem, je Nurofen. I ten seženete volně prodejný na pultech lékáren. Ibufein, Dolmina, Myogit nebo Nalgesin obsahují pak pro větší účinnost ibuprofen v kombinaci s dalšími látkami. Tato skupina léků má protizánětlivé účinky, není však vhodná pro lidi s vředovou poruchou.

  • Ibalgin
  • Nurofen
  • Ibufein
  • Dolmina
  • Myogit
  • Nalgesin

Kroky k bezpečnějšímu užívání analgetik

Aby se léky tišící bolest nestaly spíše zbraní než prostředkem, který má posloužit, je třeba dodržovat určitá pravidla. Jak už bylo řečeno, pročítat příbalový leták je věc prvotní a informace o doporučené dávce a délce užití jedna z nejdůležitějších. Dávkování se může lišit pouze v případě, že ho lékař doporučí jinak. „Vyvarujte se dlouhodobého užívání zejména těch analgetik, která obsahují směs účinných látek proti bolesti, například paracetamol a kofein,“ doporučuje Farouk Atia.

Dalším důležitým krokem při bezpečném užívání volně prodejných léků proti bolesti je dostatečný pitný režim. Naprosto nevyhovující je pak různá analgetika kombinovat, protože jejich účinky se mohou navzájem ovlivňovat.

Není bolest jako bolest

Ranní hlavyboly po prohýřené noci jednou pilulkou zaženete. A předpokládám, že nejsou tak časté, aby lékaři museli vztyčit prst a upozornit na přehnané užívání.

Jsou ale lidé, kteří bojují s bolestmi mnohem horšími, častějšími a v některých případech dokonce zcela neodstranitelnými. Tady by už lékařův prst zapůsobit měl. Ale otázkou zůstává, jaký je jiný způsob, když ne pilulky, které alespoň na chvilku pomůžou a od bolesti uleví.

Je to až k nevíře, ale i z úst lékaře mohou zaznít slova „alternativní cesta“. Atia Farouk doporučuje hned několik přirozených a tradičních metod: „Proti bolesti lze bojovat cvičením, doporučuji například plavání. Také jóga pomůže zrelaxovat tělo i duši, rozhodně by se nemělo zapomenout na moudrost staré Číny, akupunktura také nabízí možnosti, jak bojovat s bolestmi. Další alternativní metodou jsou blahodárné masáže, relaxační techniky, autogenní trénink a hypnóza. Tyto alternativní metody nejen zmírňuji bolesti, ale také posílí svaly, zlepší koordinaci a celkově podpoří fyzickou flexibilitu člověka.“

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zprvu mě lákalo školní prostředí. Procitla jsem brzy. Pak prostředí sociální. V tomhle případě ještě dřív. Nakonec mě zlákala média. Přeci jen jde o prostředí méně náročné. Co nepošlu přes éter Frekvence 1, napíšu pro Vitalii.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).