Hlavní navigace

Ne, nemá bombu. Jen by pořád spal

Sdílet

Klidně by trumfnul i Šípkovou Růženku. Usne během rozhovoru v kavárně plné lidí a nepřijde mu to divné. Zašel proto do spánkové laboratoře, kde na sebe nechal dát „bombu“.

Onehdy jsem byla na odpoledním sedánku v kavárně s kamarádem Šimonem. Vypadal znaveně a klopil do sebe jednu kávu za druhou. Přesto se mu začaly klížit oči a on, v kavárně plné lidí, během hovoru usnul. Své faux pas komentoval slovy: „Spánek je mým velkým koníčkem, usnu ve vteřině kdekoliv.“ Vůbec si nepřipouštěl, že usnout v pět odpoledne při rozhovoru asi nebude normální. Nakonec se nechal přemluvit a vyrazil do spánkové laboratoře.

Kdo by ho měl následovat, kolik testování stojí a jak celý proces probíhá?

Mezi poruchy spánku patří chrápání i pomočování

Existuje celá řada poruch spánku, které se mohou od těch Šimonových výrazně lišit. Zatímco on by prospal celý den, jsou tací, kteří spí krátce, přerušovaně, nebo naopak nemohou usnout či spát vůbec. Budí je noční děsy, trpí fyziologickými záškuby dolních končetin každých třicet vteřin nebo mluví ze spánku. Druzí spí příliš hluboce a po probuzení bývají zmatení, skřípou zuby, jiní se pomočují a další jsou náměsíční. Samostatnou skupinou jsou lidé trpící na mikrospánky nebo ti, kteří chrápou.

Pokud jste se v bohatém výčtu našli, neváhejte a na internetu si najděte nejbližší spánkovou laboratoř, kde vás vyšetří. A nebojte, že to zamává s vaším rodinným rozpočtem. „Byl jsem překvapen, že bylo moje celkové vyšetření hrazeno pojišťovnou. Určitě bych ale ostatním doporučil, aby si u vybrané spánkové laboratoře tuto skutečnost ověřili. Pro pojištěnce nesmluvních zdravotních pojišťoven stojí celkové vyšetření kolem pěti tisíc,“ vypráví Šimon. A už vůbec se nebojte, že budete muset spát v nemocnici pod dozorem lékaře a kamer. Vyšetření sice může probíhat přímo ve spánkové laboratoři, ale standardně probíhá měření spánku ve vaší posteli, ve vašem pyžamu. Tedy pokud se jedná o polygrafické vyšetření přístrojem Embletta, které podstoupil Šimon. Druhou možností, určenou zejména pro pacienty s epilepsií, je metoda s využitím elektroencefalografie (EEG).

Nekouří, nepije… a pořád by spal

„Na prvním vyšetření mi byl měřen tlak, následně se mě lékařka vyptávala na můj biorytmus. Kdy chodím spát, za jak dlouho usnu, jestli spím tvrdě, zda se během noci probouzím a jestli jsem po probuzení unavený. V jakých okamžicích pociťuji únavu, když to na mě padne, jakými trpím onemocněními, zda kouřím a piju alkohol. Pak si mě paní doktorka oťukávala – kladívkem a prstem jsem si sahal na nos. Doporučila mi pravidelný spánkový režim a navrhla vyzkoušet polygrafické vyšetření,“ vypráví Šimon.

Abych vám trochu lépe našeho pacienta představila: bude mu třicet let a nikdy neměl pravidelný spánkový rytmus. Má lehkou kancelářskou práci, nesportuje, má nadváhu, ale snaží se trochu zdravě jíst. Aktuálně zhruba dvakrát od týdne probdí noc v jedné práci a po třech hodinách spánku utíká do druhé. Noc dospává odpoledne nebo během dne. Často je schopen si za bílého dne nařídit budíka i na osm minut a tvrdě spát. Netrpí žádným závažným onemocněním, nekouří a nepije.

Přečtěte si: Práce na noční huntuje tělo a vede k tloustnutí

Tady máte bombu a dobrou noc!

Druhá návštěva ve spánkové laboratoři spočívala v instalaci polygrafického zařízení přímo na tělo. Šimon měl dorazit vykoupaný, v bavlněném tričku, ve kterém bude spát a na něž se přístroj bude instalovat. „Po prostudování instruktážních materiálů jsem se trochu zhrozil, co všechno na mě bude laborantka strojit. To co jsem pak na sobě nakonec měl, předčilo mé očekávání. Už vím, proč mi lékařka doporučila zajištění odvozu autem, proč jsem neměl cestovat MHD. Nejspíš by mě už ve vestibulu metra srazila ochranka na zem v domnění, že mám na sobě bombu,“ říká Šimon. Posuďte sami podle fotek, jestli byste se takto vystrojeného člověka v MHD nezalekli…

Pacientům se v oblasti žaludku instaluje pás, na který je přístroj Embletta upevněn. Nad něj se připevní hrudní pás, který zaznamenává pohyby hrudníku. Pod Emblettou je břišní pás, který zaznamenává pohyby břicha. Na pravý a levý bérec a na levé straně břicha jsou umístěny tři elektrody s kabely, které budou zaznamenávat pohyby končetin. Na ukazováček byl nasazen oxymetr, který zjišťoval zásobení krve kyslíkem během spánku. Nosní kanylu, sledující proudění vzduchu před nosem, si naštěstí mohl Šimon nasadit až doma. Přístroj laborantka nastaví k zapnutí podle toho, kdy hodláte jít spát. V přesně nastavený čas se na přístroji rozsvítí červená kontrolka a začíná měření. Po probuzení se z přístroje „vysvléknete“ a odnesete jej zpátky do laboratoře, kde z něj rozklíčují sebraná data. Je dobré zmínit, že ačkoliv přístroj vypadá děsivě a určitě vám neumožní spánek na břiše, nebrání vám v běžném pohybu ani návštěvě toalety.

Polygraficky nebyla u Šimona prokázána žádná porucha dýchání, na měsíc mu byla předepsána nenávyková antidepresiva, která by měla zvýšit kvalitu jeho spánku, aby ho přes den nepřepadala únava. Po měsíci by je měl pozvolna vysazovat. Protože farmacii příliš nefandí, léky zatím neužívá a dál pospává po kavárnách…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).