Hlavní navigace

Čaje nečaje na hubnutí, k detoxikaci i jen tak pro chuť

20. 3. 2017

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
I z jara přijdou k duhu teplé nápoje, které vám zlepší náladu, dodají energii a budou hýčkat vašeho chuťové pohárky jedna báseň. Jaké to jsou?

Zelený čaj nové generace: Zkuste zelený prášek matcha


Autor: Photo credit: Kirinohana via Visualhunt.com / CC BY

Jedná se o speciální odrůdu japonského zeleného čaje, která se zpracovává důmyslným mletím na žulových kamenech. Mletí je šetrné a čajové lístky nejsou ochuzeny o klíčové látky. Další výhodou pro zdraví je také bonus, že zelený čaj po vyluhování neputuje do koše, ale díky nadrcenému čajovému prášku přímo do organismu. Vyzvednout musíme také vyšší koncentraci aminokyseliny zvané L–theanin, dále obsah železa a vitamínu C. Prášek matcha doporučujeme přidávat do smoothie, koktejlů, nebo třeba do domácí zmrzliny.

Lapacho: Tak chutná Jižní Amerika

Nejedná se o čaj jako takový, ale o kůru stromu lapacho původem z daleké Brazílie, Bolívie či Peru. Staří Inkové tomuto nápoji doslova propadli a oblíbili si ho především jako cenného spojence před rozvojem nachlazení a viróz.

Odvar ze stromu lapacho navyšuje imunitu, díky látce zvané lapachol tiší zánětlivé procesy v organismu. Dále je označován jako podpůrný prostředek v rámci léčby rakoviny, posiluje sexuální vitalitu a prospívá také trávicímu traktu. Svou vůní připomíná vanilku.

Ztratili jste energii a výkonnost? Uvařte si maté

My v Česku sáhneme po kávě, zato Jihoameričané si uvaří z lístků cesmíny paraguayské řekněme přírodní energy nápoj, který organismu neškodí, ale doslova ho podporuje. Na své si díky povzbuzujícímu účinku přišli nejenom řidiči na dálkových trasách, ale také studenti v období zkoušek.

Maté organismu dodá betakaroteny, železo, hořčík, fosfor a také celou škálu vitamínů (A, skupiny B a také C). Navíc není návykové.

Dnes se maté hojné používá jako účinná podpora redukce hmotnosti, dokáže totiž zmírňovat pocit hladu. Výčet jeho účinků je ale mnohem pestřejší. Napomáhá udržet ideální hladinu cukru v krvi, navyšuje odolnost imunitního systému, stimuluje metabolismus, a především působí na náš organismus detoxikačně, a to díky obsahu antioxidantů.

Na jeho charakteristické a výraznější chuti si vybudovali doslova závislost především v Argentině. V případě, že si ho chcete užít jako místní obyvatelé, servírujte ho v nádobce zvané kalabasa s tyčinkou bombilla. Za vyzkoušení stojí také ledová varianta maté s názvem tereré.

Honeybush: Africká vůně medu a divočiny

Tento „nečaj“ pochází z Afriky a získává se z keře, nikoli tedy z čajovníku. Díky tomu, že neobsahuje kofein (v čaji se však tato látka nazývá tein), mohou jeho medové vůni a lahodné chuti holdovat také děti, starší lidé, jež mají potíže s kardiovaskulárním oběhem, ale také těhotné či kojící ženy. Díky své charakteristické sladké chuti není nálev potřeba doslazovat. Proto jej ocení také ti, jež touží po redukci váhy a s cukrem proto zacházejí opatrně. Působí protizánětlivě, je účinný v rámci léčby vředů, ekzémů, revitalizuje trávicí systém a pročišťuje ledviny.

Upečte si čaj

Rádi byste si připravili čajovou směs na míru vám a vašim chuťovým pohárkům? S pečeným čajem máte tu možnost. Postačí nakrájet jakékoliv ovoce (maliny, borůvky, pomeranče, rybíz, jahody), přidat citron, třeba i trochu rumu, cukr, aromatické koření (například hřebíček, kardamom, badyán atd.) a vzniklou směs dát do trouby cca na dvacet minut. Poté ji naplňte do malých skleniček. Zdravý nápoj nebo hand made dárek máte hotový.

Čím můžeme čaje i nečaje dochutit?

  • Citron přidávejte až po vyluhování všech vonných silic. V opačném případě bude nápoj bez chuti.
  • S medem počkejte kvůli teplotě nápoje, ať nepřijdete o jeho zdravé benefity.
  • Sladíte klasicky cukrem? Zkuste raději ten třtinový, kromě sladké chuti přináší i cenné látky.
  • Mléko patří především do klasických černých čajů, a to nejenom v Anglii, ale třeba i v dálkou vonící Asii.
  • Někdo si místo cukru přidává do čaje agávový, javorový, citronový nebo rýžový sirup. Alternativu představují také ty bylinkové či s kousky ovoce. Sirup zjemní také chuť intenzivního maté. Najdou se ale tací, kteří tvrdí, že díky sirupu si pak nevychutnají přirozenou chuť nápoje.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Spolupracuje s několika lifestylovými magazíny a její práce je jí zároveň životním koníčkem.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).