Hlavní navigace

Názory na elektronické cigarety se nesbližují

17. 9. 2014

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Co se v poslední době zjistilo o e-cigaretách, nakolik je máme vítat a nakolik je na místě opatrnost či rovnou odmítání?

Podíváme se na několik nových výzkumů týkajících se elektronických cigaret, jejich rizik i dalších aspektů konzumace.

Jako přehled novinek pro tento článek byl použit web MedicalXpress.com, což je v podstatě portál shromažďující anglicky psaná oznámení výzkumných organizací v oblasti zdravotnictví. Shromáždil jsem příspěvky, které se zde objevily v poslední době. Samy o sobě nemusejí tolik vypovídat, jako celek ale ukazují, nakolik je vnímání e-cigaret v posledních studií pozitivní a nakolik platí opak. Zbývá ovšem dodat, že u e-cigaret se nejedná o zrovna homogenní skupinu, takže jednotlivé výrobky se od sebe mohou i dost podstatně lišit.

Základní informace o elektronických cigaretách na serveru Vitalia.cz

Je e-kouř toxický?

Jako jeden z argumentů pro elektronické cigarety se uvádí jejich neškodnost pro pasivní kuřáky – tedy okolí. Nový výzkum ale ukazuje, že to nemusí zcela platit. V cigaretovém kouři se vyskytují karcinogenní zplodiny organických látek, především polycyklické aromatické uhlovodíky. V elektronických cigaretách tento problém prakticky odpadá a ve zplodinách (de facto vodní pára) je i méně toxických kovů. Constantinos Sioutas z USC Viterbi School of Engineering (Miláno) v Journal of Environmental Science, Processes and Impacts nicméně tvrdí, že v kouři z elektronických cigaret je naproti tomu toxický chrom. Oproti kouři klasických cigaret je zde také více niklu, e-cigarety rovněž produkují zinek a olovo, i když ty v menší míře než ty klasické.

S dehtem je to sice nesrovnatelné, Sioutas nicméně soudí, že právě na tyto čtyři kovy by se mohli zaměřit regulátoři a podle nich posuzovat relativní (ne)bezpečnost jednotlivých značek. Kovy zřejmě pocházejí z kazety na špičce elektronické cigarety, nejsou tedy nezbytnou součástí procesu a neměl by být problém upravovat postup výroby tak, aby se jejich množství snižovalo.

(Zdroj: http://medicalxpress.com/news/2014–08-second-hand-e-cigarette-regular-cigarette.html

O nikotinu
  • Nikotin sám o sobě by měl být organismu spíše prospěšný. Řada studií ukazuje na jeho pozitivní vliv na fungování paměti i dalších duševních schopností, kladně zřejmě působí i při prevenci a léčbě neurodegenerativních poruch.
  • Čistý nikotin není karcinogenní. Stejně tak ovšem platí, že jde o jed – látku při předávkování smrtelně jedovatou. Nikotin také zrychluje srdeční činnost a je silně návykový.
  • Samozřejmě nikotin lze užívat nejen kouřením jakýchkoliv cigaret, ale i žvýkáním tabáku či nikotinovými náplastmi a žvýkačkami.

Na toto téma viz také:

WHO svůj odpor přehání

Jak vyplývá i z četby našich mainstreamových médií, postoje Světové zdravotnické organizace WHO k e-cigaretám jsou dlouhodobě negativní. Profesorka Anna McNeillová z National Addiction Centre na londýnské King's College je hlavní autorkou článku v časopise Addiction, kde se naopak kritizuje přístup WHO. McNeillová uvádí, že dokument WHO Background paper on e-cigarettes může způsobit, že uvádět elektronické cigarety na trh bude ještě složitější než u klasických tabákových výrobků – i když celkově jsou e-cigarety škodlivé jistě méně. Výsledkem bude zbrzdění inovací, a to včetně uvádění bezpečnějších produktů.

Kritici WHO (další autoři článku: Peter Hajek z londýnské Queen Mary University a Jacques le Houezec z University of Nottingham) především tvrdí, že v rozporu s postoji WHO neexistuje žádný důkaz, že by mladí lidé začínali s kouřením elektronických cigaret a pak přecházeli na ty klasické. Navíc tvrzení, jak e-cigarety ohrožují okolí kuřáka, jsou rovněž příliš alarmistická. V poslední řadě se polemika vede proti tvrzení, že e-cigarety ve skutečnosti brání v odvykání. I tento argument lze zpochybnit, navíc z něj čpí puritánský moralismus: cílem jakoby není oddávat se zálibě v kouření bezpečně (nebo alespoň bezpečněji), ale prostě je vymýtit.

Osobně bych dodal, že podle stejné logiky by se třeba mohly zakazovat posilující doplňky na játra či prášky na kocovinu. Navíc WHO je mj. známa i tím, jak každou chvíli varuje před nějakou pandemií, k níž nikdy nedojde. V těchto případech může jít stejně dobře o zálibu v alarmismu, stejně tak je ale jasné, kdo na strachu z pandemie i na tažení proti e-cigaretám profituje.

Časopis British Journal of General Practice pak odhaduje, že každý milion kuřáků, který by přešel na elektronické cigarety, by ročně snížil počet úmrtí v této skupině o šest tisíc.

(Zdroj: http://medicalxpress.com/news/2014–09-who-commissioned-e-cigarettes-experts.html)

Fakta o trhu, kokain a hubnutí
  • American Journal of Preventive Medicine uvádí, že tržby z prodeje elektronických cigaret dosáhly v USA v minulém roce 1,8 miliard dolarů. Tým vedený Danielem Giovencem z Rutgers University provedl mezi dvěma tisíci kuřáky průzkum jejich vztahu k e-cigaretám: zkusilo je 47 % respondentů, trvale je ovšem chce užívat jen 3,8 %.
  • Celosvětově se objem trhu s elektronickými cigaretami odhaduje asi na tři miliardy dolarů. K dispozici je kolem čtyř set značek/typů, i když řada z nich je založena na stejných základních komponentách, obvykle původem z Číny. Kromě toho ale stále více výrobců tradičních cigaret přichází také s vlastními e-produkty, což je logická reakce na nový trend. Tak Reynolds American má VUSE, British American Tobacco Vype, Imperial Tobacco Group koupilo firmu Blue, Altria/Phillip Morris prodává Markten, Japan Tobacco zase E-lite. Český trh je v tomto asi specifický, pokud se podíváte na značky např. na prodejním rádci na Heureka.cz, najdete zde nabídku úplně jiných produktů. Možné je ale i to, že klasické tabákové koncerny na trh elektronických cigaret sice vstoupily, ale zatím zde oproti mladým dynamickým firmám tahají za kratší konec.
  • New England Journal of Medicine publikovali Denise Eric Kandelovi text o tom, že elektronické cigarety, ač samy o sobě budou spíše neškodné nebo (pro klasické kuřáky) prospěšné, aktivují podobně jako jiné užívání nikotinu v mozku gen/receptor „pro odměnu“. Výsledkem – původně zjištěným u myší, potvrzeným pak i u člověka – je, že člověk má tendenci snáze propadat i jiným závislostem, speciálně si mnohem snáze vyvine návyk na kokain. (Podobné debaty zase známe i u jiných jevů, „i když je X samo možná neškodné, konzumenti nezůstanou u X, ale přejdou na Y“.)
  • Předpokládá se, že existuje negativní korelace mezi kouřením a nadváhou. Potkáváme vychrtlé vášnivé kuřáky a víme, že naopak po vysazení kouření lidé často přibírají na váze. Mohli by snad obézní lidé-nekuřáci sáhnout po elektronické cigaretě jako prostředku hubnutí? Christopher N. Ochner z newyorské Icahn School of Medicine ovšem v American Journal of Health tvrdí, že celá tato logika je chybná: kouření prý ve skutečnosti chuť na tučná jídla zvyšuje.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Vystudoval obor Výživa a stravování na Fakultě potravinářských a
biochemických technologií VŠCHT Praha. Pro server Vitalia.cz sleduje
novinky z akademického světa v oblasti výživy a zdraví, vědecká témata mapuje také coby redaktor webu Sciencemag.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).