Hlavní navigace

Napraví ortopedické vložky chodidla?

30. 11. 2009

Sdílet

Píchá vás v zádech, pobolívá vás kyčel nebo koleno, případně trpíte bolestmi hlavy? Příčina může být v chodidlech. Téměř každý člověk – dospělý i dítě – nemá v pořádku chodidla a s tím mohou souviset další zdravotní potíže. Pokud zvažujete nákup speciálních vložek do bot, nechte si chodidla nejprve vyšetřit.

Nedělám si iluze, že mám chodidla v pořádku. Přece jen už jsem několik kilometrů nachodila a ne vždy v opravdu dobrých botách. Zdaleka nejsem jediná. V dnešní době má téměř každý nějaký problém statiky chodidel. Může to být například zborcená příčná klenba, kladívkové prsty a ploché nohy už také dávno nejsou žádnou raritou. Důvodů může být několik. Terapeut Pavel Ihnát z denních lázní Cordeus – Centra trvalého zdraví v Praze se domnívá, že velkou roli musí sehrávat genetický vývoj člověka. Vždyť špatná chodidla mají už malé děti, které v podstatě ještě neměly tolik příležitostí je ovlivnit. „Některé děti mají dokonce horší plosky nohou než jejich rodiče či prarodiče,“ dodává Pavel Ihnát. Rozhodně to nebude tím, že by děti dříve chodily v kvalitnější obuvi než dnes.

Čtěte téma: Reflexní masáž: Bolestivé znovuzrození   

Chodidlo nese celou tíhu našeho těla a pokud někde není něco tak, jak má být (například velice častý pokles příčné klenby), ovlivní to celkové držení těla. Může nás pak bolet třeba v kříži nebo můžeme mít problémy s klouby a příčina je přitom v chodidle.

Zdravotní vložky do bot?

PEDIKOM

Snad z výše uvedených důvodů neustále přibývá obchodů se zdravou, neboli ortopedickou obuví a zdá se, že i se speciálními vložkami se roztrhl pytel. Zpravidla bývají správně vyklenuté, aby podpíraly nožní klenbu. Vyrábějí se z různých materiálů, jsou například gelové, jiné v sobě mají zabudovaný ještě magnet a podobně.

Často se bohužel stává, že nositele začne vložka po několika krocích tlačit a stává se velice nepohodlnou. „Pořídila jsem si speciální vložky do boty a vyrazila na výlet. Po několika kilometrech jsem měla pocit, že mi natékají prsty u nohou. Vložky jsem ihned vyndala a pokračovala raději bez nich,“ vzpomíná výletnice Tereza Ostrá. Podle Pavla Ihnáta může být problém v tom, že nebyla vložka správně vytvarovaná. „Každý máme jinak zdeformované chodidlo a sériově vyráběné vložky proto nejsou řešením,“ dodává a představuje mi speciální diagnostiku chodidel Pedikom.       

Vyšetření nebolí. Jednoduše se postavíte na skleněnou stěnu a čekáte, až přístroj vyhodnotí potřebné údaje. Trvá to opravdu jen chvíli. Pod sklem, které unese až 500 kilogramů váhy, je kamera, která snímá odrazy chodidel. Ty se pak zobrazí na monitoru počítače barevně. V barvách je přesně zaneseno, jak člověk v určitých místech našlapuje.

Čtěte více: Aby chůze nebolela

Pavel Ihnát mi nejprve ukázal, jak vypadá termo snímek zdravého chodidla, pak se na monitoru počítače objevil obraz mých nohou. Nestačila jsem se divit. Tam, kde měla být barva do zelena, já mám čistě bílý flek. „Zdravá noha by se měla opírat o terén ve třech bodech, u vás je vidět, že mezi I. a V. metatarsální kostí máte zborcenou klenbu. Prsty se to snaží vybalancovat,“ vysvětluje terapeut Ihnát a dodává, že tento problém má dnes opravdu téměř každý.

Co se děje pak?

PEDIKOM

Získaný snímek je zaslán do centrály v Maďarsku, kde probíhá odborná analýza a posouzení snímku. Do čtrnácti dnů pak přijdou ručně vyrobené vložky na míru. Každý kus je originál. Účelem vložek je zafixovat klenbu, případně kotník a podpořit nápravu. Jakmile podpoříte klenbu, tak podpoříte celé tělo. Je to stejné, jako kdyby se bortila klenba mostu.

„Je možné, že vám zpočátku nebude vložka příjemná. To, že někde něco tlačí, znamená, že se tam něco řeší. Po několika dnech však nebudete vědět, že je máte v botách,“ říká Pavel Ihnát a ukazuje mi vzorky vložek. Skutečně vypadají, jako plastické mapy. Nejčastěji jsou vyrobené z polyfoamu, který je pružný a vhodný pro rekreační sportovce. Pak jsou i elegantní kožené vložky – buď černé, nebo hnědé. Ty se hodí do běžných polobotek. Novinkou jsou i bio vložky nebo speciální vložky pro sportovce, které perfektně absorbují nárazy po nášlapech.         

Životnost, údržba a cena

„Vložky Pedikom vydrží tak dlouho, kolik času budete potřebovat k nápravě korekce,“ říká Pavel Ihnát a dodává, že z jeho zkušenosti se po užívání prvního páru vložek zlepšuje stav klientových chodidel (resp. stav příčné a podélné klenby) o zhruba 50 až 90 %. Vzhledem k tomu, že se po určitém období (většinou do jednoho roku, někdy již po půl roce) zlepší stav chodidel, je potřeba podstoupit nové vyšetření.

Údržba rovněž není příliš složitá. Na čištění se používají běžné dezinfekční spreje.

Ceny vložek se liší podle zvoleného typu a pohybují se okolo 1500 korun za pár.    

Foto: SXC 1×, Ivana Dvorská 2×

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).