Hlavní navigace

Nabízeli bezlepkovou dietu plnou lepku. Inspekce je načapala

20. 6. 2016

Sdílet

 Autor: Wikipedia.org (Evan-Amos) / Vitalia.cz, podle licence: Public domain
Garantují, že vám dodají krabičkovou dietu bez lepku, ale přitom by celiakovi poškodili tenké střevo. Společnost Adifit.cz nabízela bezlepkovou dietu, která obsahovala kvanta lepku.

Co si člověk neuvaří sám, tomu by věřit neměl, zvlášť pokud je celiak nebo má alergii na lepek. V opačném případě může dopadnout velmi neslavně, zvlášť pokud by nakupoval u firmy Adifit.cz. Ta nabízela bezlepkovou stravu plnou lepku. 

Bezlepková krabička překvapila. Nemile

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) provedla kontrolu sortimentu internetového obchodu www.adifit.cz, u kterého odebrala vzorky z týdenního stravovacího programu nabízeného jako bezlepková dieta z nabídky tzv. krabičkové diety. „U pokrmů „Snídaně – pomazánka s řapíkatým celerem, drůbeží šunka, vícezrnné pečivo“ a „Snídaně – domácí marmeláda s vícezrnným pečivem, hroznové víno“ s datem použitelnosti do 3. 5. 2016 však laboratorní analýza prokázala přítomnost vysokého obsahu lepku v množství nad 8000 mg/kg (maximální limit činí 20 mg/kg),“  uvedl tiskový mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Je tedy od výrobce vcelku drzé chlubit se na stránkách tím, že jídelníček sestavují odborníci, kteří nám pomáhají žít zdravěji.

S provozovatelem inspekce zahájí správní řízení o uložení pokuty.

Bezlepková dieta s lepkem je velký hazard

Pokud by výše uvedený pokrm konzumoval celiak či člověk trpící alergií na lepek, mohla by mu konzumace uvedených pokrmů způsobit vážné zdravotní komplikace. „Ve chvíli, kdy se dostane lepek do kontaktu se střevní sliznicí, dochází k reakci imunitních buněk, která je původně namířena proti lepku, ale ničí i enterocyty, buňky sliznice tenkého střeva,“ vysvětloval již dříve pro Vitalia.cz dění v tenkém střevě Pavel Kohout. Pakliže by nemocný dietu porušil, dojde u něj k postupnému poškození sliznice tenkého střeva různého stupně, které dále vede k poruše vstřebávání živin, hlavně tuků, vitamínů, ale i železa a vápníku.

Doc. MUDr. Pavel Kohout, Ph.D.

Gastroenterolog a nutricionista působí jako vedoucí lékař Centra výživy Thomayerovy nemocnice v Praze (Centrum spojuje aktivity klinik a oddělení v Thomayerově nemocnici, které se zabývají stavem výživy pacientů a poskytováním nutriční péče) a je pověřen řízením interního oddělení. Zabývá se především idiopatickými střevními záněty a celiakií, ovlivněním střevní mikroflóry probiotiky a dále léčebnou výživou, včetně domácí umělé výživy a metod její aplikace. Vede poradnu na bezlepek.cz.

Zdroj: SZPI

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).