Hlavní navigace

Na zlámané nohy pomůže kostival a na odřeniny olše

16. 2. 2017

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Jeden špatně vybraný oblouček a už se valíte po svahu v kotoulech. Jestli jste si při lyžování zlámali nohu, způsobili odřeninu nebo jen namohli klouby, zkusit můžete čistě bylinnou léčbu.

Zima každoročně prověřuje zdraví dospělých i dětí. V chladných měsících totiž pravidelně stoupá počet pacientů po úrazu, ať už se jedná o následek zimních sportů, nebo náledí. Jakmile ke zranění dojde, hodí se mít v lékárničce pětici bylin, které pomohou při hojení i rekonvalescenci těla a uleví od bolesti. Využít je můžete na zlomeniny, pohmožděniny i při dalších úrazech.

Zima nejčastěji způsobuje odřeniny a pohmožděniny

Během posledních let provázejí zimu poranění, která si lidé často způsobují vlastní neopatrností, nedbalostí či přeceněním sil a schopností. Mezi nejčastější úrazy podle průzkumu ČSOB Pojišťovny patří ze čtrnácti procent tržné rány a odřeniny, z jedenácti procent pohmožděné končetiny a z deseti procent pohmožděniny svalů. Do žebříčku patří i podvrtnutí kotníku, kolena a kloubů horní končetiny.

Zima je však, co do výčtu zdravotních obtíží, ještě pestřejší. Nezřídka se setkáváme i s klouby namoženými ze zimních sportů, naraženou kostrčí způsobenou pádem na ledu či kožními problémy, na kterých se zase podepsal mráz. Jako pomocníka při hojení ran, mírnění bolestivosti či regeneraci organismu lze využít přírodní účinky bylin.

Lapacho posiluje odolnost těla

Jednou z bylinek, jež by neměla chybět v zimní zásobě, je červené lapacho. To je totiž základem fyziologické odolnosti organismu proti škodám, které na něm každý rok napáchá zimní období. Pokud je zdraví v pořádku, dokáže se tělo vyrovnat s poraněními lépe. Červené lapacho podporuje přirozenou obranyschopnost těla. Je antioxidantem, který čistí tělo od škodlivin a dodává mu sílu a energii. Podporuje také normální krevní tlak a cévní cirkulaci, díky čemuž nedochází k podchlazení organismu. V neposlední řadě posiluje relaxaci a odpočinek těla, což je důležité pro regeneraci svalů a celkové zdraví.

Na zlomeniny pomůže kostival, lopuch i třezalka

Pokud si přivodíte zlomeninu, hodí se směs kostivalu, květu kaštanu, tužebníku, mladých konečků smrku a borovice. Tyto bylinky se obvykle objevují v podobě masti a uplatnění nacházejí jako podpora hojivých procesů, které se v těle odehrávají přirozeně. Kromě hojení samotných zlomenin chrání pokožku a sliznice proti zánětům a bolesti. Jestliže budete mít štěstí a přivodíte si „pouze“ pohmožděninu, sáhněte po lopuchu, z něhož si vyrobíte chladivý obklad. Lopuch totiž podporuje pevnost kostí a posiluje normální stav pokožky, která vlivem pohmoždění doznala také určitých ztrát.

Zima jde ruku v ruce i s namožením kloubů. Ty mohou kvůli mrazům snadno prochladnout a přestávají být fit. Flexibilitu kloubního aparátu podporuje rybíz černý s borovicí a vinnou révou. Ten tkáním dodává chybějící živiny, hlavně stopové prvky a vitamíny, které jsou pro jejich kvalitu potřebné. Na klouby a namožené svaly je vhodný i bylinný sprej ze smrku, borovice a kostivalu. Navíc je praktický na cesty. Stejně tak k regeneraci svalů mohou přispět pupeny borovice s regeneračními účinky.

Odřeniny zregeneruje olšová mast

Ani odřená kůže není v zimě ničím výjimečným. Přivodit si odřeniny můžete snadno při kontaktu s náledím. Poraněnou pokožku však mohou mít na svědomí také extrémně nízké teploty. Mráz kůži vysušuje a oslabuje její ochranný film, kvůli čemuž praská a nepříjemně pne. Postižené místo pak bolí a než se kůže zcela přirozeně zregeneruje, obvykle si projdete svědivým a citlivým obdobím.

V takové době pomůže, budete-li si na ránu přikládat hojivý bylinný obklad nebo léčivou olšovou mast. Při odřeninách je potřeba podpořit tvorbu tkání a působit protizánětlivě. Odedávna se jako regenerační prostředek využívá rakytník řešetlák, který také podporuje imunitu. K protizánětlivým prostředkům, které mohou v případě odřenin pomoci, patří i třezalka tečkovaná a také veškeré produkty z olše, ať už na zánětlivé působení vnitřně v podobě gemmoterapeutik, nebo mastí na vnější použití. Ty pomáhají zklidnit a regenerovat poraněnou pokožku.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Odbornice na bylinnou terapii. Působí ve společnosti Naděje, jež se specializuje na výrobu bylinných tinktur, mastí olejů a výluhů.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).